Blogg

Hur ska man behandla golv?

5 maj 2018

Har du ett gammalt vackert trägolv? Funderar du på att slipa om golvet? Det är en bra idé om det har blivit utslitet. De flesta golv som håller en högre kvalitet går alldels utmärkt att slipa. Det som krävs är minst ett djup på 2,5 centimeter. Det är den yta som golvsliparna behöver för att kunna slipa det utan att golvet förstörs.

De flesta golvslipare har oerhört effektiva slipmaskiner som gör slipningen väldigt snabb. Har du ett golv på 30 kvadratmeter går behandlingen från slipning till ytbehandling på en enda dag. Då ingår att de städar efter sig, rengör golvet innan ytbehandling och sedan ytbehandlar det. Ytbehandlingen som sedan ska utföras på det slipade golvet kan sedan väljas utifrån det utseende som man vill att golvet ska få och hur man använder golvet. Vi återkommer till det nedan.

Olja

Olja som ytbehandling av trä, känner de flesta till. Det är bland det bästa material som tränger in i träet och lägger en matt yta på träet. Många ogillar olja, då det ger en mörk färg på golvet. Däremot kan man lägga in pigment i oljan som gör den mindre mörk.

Lack

Lack kan man lägga på golv som troligtvis kommer att utsättas för vätska, som köksgolv. Lacken skyddar träet mot vatten. Lack brukar ha en lång hållbarhet och behöver slipas ner för att den ska försvinna. Lacken kan vara både glansig lack och även ha en matt yta.

Hårdvax

Har man ett golv som inte kommer att bli så utsatt kan det vara tillräckligt med hårdvax på ett trägolv. Det blir en vacker, matt yta av hårdvax. Passar bra på sovrumsgolv, till exempel.

Bets

Bets innehåller färg som stryks på träet. Med bets kan amn se träets ådringar vilket är vackert till exempel på vardagsrumnsgolv, som kanske inte slits ner lika mycket som golv i hall eller i kök.

Målarfärg

En del vill måla köksgolv, men det blir sällan bra. Vi rekommenderar från att använda målarfärg på golv. Däremot kan man med fördel blanda in pigment i olja, för att få en ny nyans på golvet. Det finns vissa förespråkare av mpkade golv, och det kan tyckas som en enkel åtgärd ifall man är trött på sitt gamla golv. Bered dig på att måla om det minst vart femte år för att fortsätta ha ett vackert golv.

Letar du efter en hantverkare som slipar golv i Stockholm. Då kan du alltid googla slipa golv Stockholm. Du får då förslag av Google på sådana hantverkare som arbetar med att slipa golv i Stockholm. Hittar du någon av dem som inför en offert väljer att göra ett kostnadsfritt hembesök vet du att det är en seriös hantverkare. Läs mer om ett företag som slipar golv i Stockholm på: http://www.slipagolvstockholm.se.

Vilket slags golv är bäst i badrum?

25 apr 2018

När man ska renovera i badrum är det en hel del som man bör tänka igenom. Storleken eller vidden av renoveringen är bland det första som man bör tänka på. Ska du renovera hela badrummet? Och vad kostar det i så fall? Eller ska du endast renovera en del av det, och vilken del i så fall? Grovt räknat brukar man räkna med cirka 4.000 kronor per kvadratmeter. Då tänker man sig 2.000 kronor per kvadratmeter för byggmaterial som ligger i standardnivå. Inte det dyraste byggmaterialet; klinker på golvet, kakel på väggarna, handfat som inte är designat utan i standardutförande, liksom badkar och duschkabin i standardutförande. Till det kommer arbetskostnaden, som även det borde gå på cirka 2.000 kronor, efter ROT-avdraget per kvadratmeter.

Designade inredningar kostar som det smakar

Vill man sedan ha designade byggmaterial; italienskt kakel och klinker i marmor, vackra designade handfat och badkar och exklusivare stenval, blandare i mässing eller någon annan metall går byggmaterialet på minst det dubbla. Även åt andra hållet kan man få byggmaterialet för 1.000 kronor per kvadratmeter, om man är smart nog att använda återvunnet material, och kan tänka sig till och med få handfat, toalettstola, badkar av någon som ändå vill slänga sin inredning.

Anlita proffsen för renoveringen

När det kommer till våtutrymmen gäller det att använda byggmateial för just detta ändamål. Det är inte vad som helst som man kan bygga med här, om det inte är så att man vill ha en vatten- eller fuktskada, och det vill man inte, eller hur? Här gäller att anlita en hantverkare som kan arbeta med våtutrymmen för att vara på den säkra sidan. Om inte annat än för att, om det skulle bli en framtida vatten- eller fuktskada och du komemr att behöva riva upp allt och ersätta med nytt byggmaterial, så kommer du inte att få ut på försäkringen om det inte är en hantverkare som har byggt våtutrymmet på ett professionellt sätt och enligt alla byggregler.

Så vilket material är bäst i badrumsgolv?

Plastmatta

Det har hänt mycket när det kommer till plastmattor. Materialet har utvecklats, och mycket har blivit bättre. Plastmattan som material i badrumsgolv har ett oförtjänt dåligt rykte. Det är helt enkelt ett underskattat material för badrumsgolv. Till saken hör att det är ett bra mycket mindre kostsamt material. Däremot, det talar emto plastmattan i badrumsgolv, är att plastmattorna inte är omtyckta, och i sanningens namn inte riktigt är lika snyggt som genuint golv med klinker.

Betong

Detta golv är ju det man har som under golv, men låt oss leka med tanken att man kan få en hantverkare som gör betonggolvet till ett riktigt snyggt bteonggolv och som målar det i på ett snyggt sätt. Hon eller han kanske kan få till en riktigt yta som faktiskt går att gå barfota på. Varför inte, trots att vi inte rekommenderar det.

Trägolv

Vi vågar ju numera ta in trä som material i badrum. Badrumsfläktarna har blivit bättre och vi vågar klä in badrumsväggarna med träpanel på nytt, så varför inte ett vackert trägolv i badrum? Allt beror på utförandet av trägolvet. Här tänker vi oss ett trägolv som består av trätrallar och som låter vätan rinna mellan trallarna och ner i golvbrunnen. Detta är ett badrumsgolv som ofta kommer att behöva underhållas, men vilken skön känsla att gå barfota på ett trägolv.

Klinker

Klinker är ju det klassiska badrumsgolvet. Det är tåligt och klarar väta bättre än trägolvet, inklusive plastmattan. Den enda nackdelen är den kalla ytan som klinker ger, men det går lätt att avhjälpa med golvvärme. Sedan är detta det mest kostsamma materialet, men även det mest hållbara.

Så hittar du badrumshantverkare

Bor man i Stockholm är det inte svårt att hitta hantverkare för renoveringen av badrum i Stockholm. De flesta hantverksföretag kan mycket väl ta på sig uppdrag att renoverabadrum, men vill du ha tag i ett som är experter på badrumsrenovering har du cirka 50-tal att välja på. Känner du ingen på rak arm, kan du alltid googla renovera badrum Stockholm, om det är där du behöver få tag på ett sådant företag. Annars googlar du i din ort och skriver dit det i sökfältet på Google. Läs gärna mer här om företag som renoverar badrum i Stockholm.

Varför inte en heltäckningsmatta i sovrummet?

13 apr 2018

Heltäckningsmatta var extremt inne på 70-talet men försvann sedan succesivt från marknaden. Mattan är nu tillbaka och ökar i popularitet. En stor orsak är att material och design har förbättrats kraftigt och att mattan därmed har fler funktioner än tidigare. Att exempelvis lägga in heltäckningsmatta i sovrummet är uppskattat eftersom man aldrig behöver sätta ner fötterna på ett kallt golv. En av Stockholms större återförsäljare av heltäckningsmattor delar med sig av sina bästa tips gällande att ha dessa mattor i sovrummet. 

Bättre för dammet

En stor skillnad mot de äldre heltäckningsmattorna är att dagens mattor är av material som gör dem mycket lätta att dammsuga. Dessutom binder detta materialet dammet som finns i luften. Förr klassades heltäckningsmattor som dåliga för personer med allergier men idag är det alltså delvis tvärtom. Detta genom att mattan binder dammet som sedan lätt kan dammsugas upp. 

Enkelt att montera

När heltäckningsmatta ska monteras i ett sovrum finns möjligheten att göra det själv eller anlita ett företag för montering. I Stockholm finns ett flertal företag speciellt inriktade mot mattor och självklart kan dessa anlitas. Många av återförsäljarna av mattor i Stockholm har även kompetens att montera mattan på plats. Däremot är det inte speciellt svårt att montera en heltäckningsmatta, vilket absolut inte ska liknas med att lägga ett golv. Delvis kan det liknas med att tapetsera. Är det däremot mönstermatchning kan det vara lite piller. 

Passar alla rum

I artiklar om heltäckningsmattor nämns det ofta att mattan enbart passar för vissa rum. Det kan exempelvis lyftas upp att den inte passar i kök eller hall. Detta eftersom det snabbare blir blött och kladdigt på dessa golv. Men idag finns det mattor för alla rum, däremot har de olika funktioner och utseende. I en hall bör man exempelvis välja en matta med mycket kort hår och extra hållbarhet. Detta ska ställas mot sovrummet där möjligheterna är betydligt fler. 

Det är mycket ovanligt att man går in till sovrummet med skorna på så risken för att kladda ner golvet är minimal. Många har även dörren stängd till sovrummet under dagarna vilket gör att man inte rör sig därinne i onödan. I ett sovrum kan därmed mer långhåriga mattor användas. Det kan vara mjukare och längre strån som skapar en mjuk och mysig känsla på golvet. I och med att mattan fästes med dubbelhäftande tejp så är det även lätt att byta ut en bit om mattan mot förmodan skulle bli oväntat sliten eller så smutsig att fläcken inte går att tvätta bort. 

Golvslipning tar fram skönheten

8 apr 2018

Om du spiller något på en vägg och får en fläck som inte går bort så är det troligt att du målar om. Detsamma om väggen skadas på något sätt och där exempelvis en del av tapeten fått en reva i sig. Eller om du, helt enkelt, tröttnat på hur väggarna ser ut och vill förändra av rent estetiska anledningar. Där är vi mycket noggranna och agerar så fort som möjligt.

Byt ut ordet vägg mot golv och vi ser en väldigt tydlig skillnad. Just gällande golven så är vi inte lika noggranna och vi agerar – vid problem – inte alls lika snabbt. Det är i sammanhanget väldigt konstigt i och med att ett golv tar betydligt mer stryk än vad en vägg gör. Golvet har en hög nivå av dagligt slitage och det innebär att man måste hålla det under en större uppsikt och vid behov vidta åtgärder för att dels ge golvet längre livslängd och för att dels även ge hela bostaden ett lyft.

Gammalt fint trägolv höjer standarden

Här fokuserar vi på trägolv och på hur man ska tänka vid en golvslipning – det är nämligen den åtgärden som ger bäst effekt; både sett till livslängden och sett till hur den kan höja en bostad rent estetiskt. Många privatpersoner verkar ha glömt bort att en golvslipning finns som alternativ. Man tar för givet att golvet måste bytas ut då det är slitet och då bytet väl sker så köper man ett billigt golv som enbart håller i några år. Det är en väldigt dålig investering och det ger sällan något vidare estetiskt lyft heller.

Vi menar att det finns en milsvid skillnad i skönhet mellan ett äldre trägolv och ett vanligt klickgolv (som många köper idag). Även om du skulle köpa ett helt nytt trägolv så menar vi att ett äldre är vackrare. Detta då ett äldre golv har hunnit skaffa sig patina, hunnit sätta sig och, så att säga, växt klart. Ett nytt golv kommer det att ta flertalet år för att nå samma härliga skick. Genom en golvslipning så försvinner det fula lagret och det äldre golvet blir vackert igen.

Anlita professionell hjälp vid golvslipning

Det första steget är alltså att inse att en golvslipning finns som alternativ. Det andra steget är att ta professionell hjälp. Vi tänkte genom några punkter förklara varför och vi kan säga att du bor i Stockholm och är i behov av en golvslipning.

 • Det blir bättre.  Har du aldrig gjort en golvslipning på egen hand så kommer du, mer eller mindre, att misslyckas på något sätt. Finns det tillräckligt med golv så kan dina misstag korrigeras - är golvet slipat några gånger så kanske dina misstag gör att det måste bytas ut.
 • Prisvärt.  Du kan dra av 30% av kostnaden för arbetet som företaget i Stockholm du anlitar lägger ner. En golvslipning inkludera si Rot-avdraget och det gör att en sådan blir väldigt prisvärd
 • Rätt ytbehandling.  Ytbehandlingen är det skyddande lager - av olja, lack eller hårdvaxolja - som läggs på golvet efter en golvslipning. Här kan du dels få ett bra jobb och dels också goda råd om vilken typ av ytbehandling som du ska välja; helt baserat på var golvet ligger samt vilka specifika egenskaper du är ute efter. Läs mer här om golvslipning i Stockholm på: golvexperternastockholm.se.

Så underhåller du dina golv

25 mar 2018

Våra golv behöver städas och underhållas för att behålla sitt utseende och inte slitas ner alltför snabbt. Det finns ju inget annat i våra hem som slits så mycket som golven. Vi går ju inne med våra skor, vi kanske har husdjur som springer över golvet med sina klor, barnen leker på golvet med sina leksaker och vi flyttar möbler härs och tvärs över golvet. Det bästa är att lägga filttassar under stolar, bord och möbler som skonar golvet. Här tar vi upp hu du bäst underhåller dina golv.

Så rengör du laminatgolv

Denna typ av golv är bland de golv du inte behöver ytbehandla, såsom du gör med dina trägolv. Däremot är det bra om du håller det rent från smuts. Ser du någon fläck bör den tas bort så snart som möjligt. Ett laminatgolv kan du rengöra med de flesta kemikaliska golvrengöringsmedel, som kan innehålla thinner, aceton, bensin, lacknafta och, eller t-sprit. Däremot är det inte särskilt miljövänligt att använda dessa kemikalier som du sedan häller ut med avloppsvattnet. Det bästa är att använda vatten och miljövänlig såpa. Däremot kan du använda en papperstuss med  aceton, t-sprit eller bensin om du har fått fläckar av asfalt, gummi, läppstift, olja, skokräm, sot eller tusch på golvet. Stearin och tuggummi får du lättast bort bara genom att skrapa försiktigt bort det efter att det har torkat. Ta sedan fettlösligt medel som till exempel diskmedel efteråt och lite vatten.

Så rengör du klinker

Klinker är ett golv som tål nästan vad som helst. Det enda som  du kan behöva underhålla är fogarna i klinkern. Du kan köpa en fogspruta och fog i en bygghandel och spruta fogen i den spricka som finns mellan klinkern på golvet. På en klinker kan du rengöra med valfri lösningsmedel, kom bara ihåg att rengöra med miljövänliga golvrengöringsmedel så långt du bara kan. Skulle du ha oglaserade klinkerplattor kan du behöva en olja som tränger ner i klinkern. Då får du en lättstädad yta när oljan har torget. Använd endast mjuka moppar eller svampar när du rengör klinkern. Använd ett alkaliskt medel om du har fått matrester, öl, vin, fett, eller märken efter något metall på ett klinkergolv. Däremot bör du använda ett surt rengöringsmedel om du har fått rostfläckar eller skrapmärken från stål eller järn på klinkern.

Så rengör du trägolv

Ett trägolv är ett otroligt hållbart golv och det vackraste golv du kan tänka dig lägga i din bostad. Tiljor ger ett rustikt intryck, parkett kan vara lite gammaldags. Däremot kan du slipa det nästan hur många gånger som helst. Ett trägolv bör du underhålla för att det ska behålla ditt vackra utseende. På ett trägolv bör du enbart använda såpa och vatten. Du bör inte använda starka kemikalier på ditt trägolv. Har du ett lackat trägolv bör du använda diskmedel eller ammoniak i ditt skurvatten. Har du trägolv  som har ytbehandlats med olja kan du använda ett medel som ger en fetthinna på golvet. Vi rekommenderar mest miljövänlig såpa på trägolv. Efter rengöring kan du bona golvet för en längre hållbarhet.

Så rengör du linoleummatta

En linoleummatta bör du inte använda starka kemikalier på när du rengör det. Här bör du endast använda miljövänlig såpa. Får du fläckar med fläckar från klackar, färgkritor, läppstift eller smink kan rengöras med en papperstuss med tvättnafta eller lacknafta. Stearin, tuggummi kan du lägga på en is för att få det att stelna och sedan skrapa försiktigt och sedan ta en papperstuss med diskmedel för att få bort fettet. En linoleummatta är ganska känsligt för fläckar, smutsen kan ”krypa” in i mattan, om de inte avlägsnas på en gång. Därför är det bra att hålla koll på din linoleummatta.

Så rengör du plastgolv

Ett plastgolv behöver du inte vara lika rädd för fläckar som linoleummattan, eller som på ett trägolv. En plastmatta är underhållsfri, billig och kräver inget särskilt handlag. Det kräver inget underhåll, utan behåller sitt utseende i flera år. Det enda du behöver göra är att hålla det rent genom att dammsuga och moppa det. Här spelar det egentligen ingen roll vad rengöringsmedlet innehåller, men för miljöns skull rekommenderar vi att du enbart använder miljövänlig såpa.

Här hittar du en mattläggare

Letar du efter en mattläggare? För att få ett bra och professionellt golv bör du anlita en professionell mattläggare som gör så att du inte får luftbubblor och som kan måttanpassa mattan så att det blir exakt och rätt för just ditt golv. Det är svårt att skära mattor så att de lägger sig prefekt på golvet. Fortsätt läsa vidare här om mattläggare i Stockholm.

Slipa golvet själv – eller anlita företag?

20 mar 2018

Även om dagens trägolv är tillverkat i slitstarkt trä och är ytbehandlade så blir de slitna över tid. Lacken slits sakta men säkert bort, repor uppstår och fuktfläckar kan skapas. Till slut kommer man till den punkt att golvet behöver slipas. Frågan blir då om golvslipningen ska ske på egen hand eller om ett företag ska anlitas. Här finns olika alternativ, bara i Södertälje.

Uthyrningsföretag:

Att slipa golvet på egen hand är relativt enkelt förutsatt att man har rätt maskiner. Självklart går de att köpa men då kommer kostnaden för slipningen av golvet bli betydligt högre än om företag anlitats för hela arbetet. Genom att hyra maskinerna hålls kostnaden nere. I norra Södertälje ligger flera företag inom denna bransch så som exempelvis den rikstäckande kedjan Ramirent. Men det finns även ett flertal mer lokala företag som hyr ut allt från mindre kranar och golvslipningsmaskiner till stegar och avancerade handverktyg. Ett tips är att ta hjälp av ett par vänner och fokusera arbetet på en eller två dagar. På så vis hålls hyrtiden nere och därmed även kostnaden. 

Tala om vilket slags golv som ska slipas

Det är mycket viktigt att man berättar för personalen på uthyrningsföretaget vilket slags golv man har eftersom de olika maskinerna är anpassade för olika slags material. Vid val av fel maskin kan golvet förstöras rejält. Eftersom du själv utfört arbetet kan inte heller företaget ställas till svars för eventuella ekonomiska skador. Prova alltid på mindre delar av golvet först för att träna. Har man aldrig slipat ett golv förr bör man även undvika att slipa golv på ytor som ofta ligger i blickfånget. Kom ihåg att alltid lägga lack eller annan ytbehandling på golvet efter att en golvslipning skett. I annat fall kommer slipning behöva ske inom kort igen. 

Anlita golvföretag:

I Södertälje finns ett par företag som erbjuder golvvård, slipning och behandling av golv. En del av dessa säljer även parkett och andra golv medan andra enbart fokuserat på själva efterbehandlingen. Det är mycket vanligt att dessa kommer ut till dig gratis för att tittat på golvet för att därefter kunna ge en offert. Eftersom olika träslag, hårdhet och uppbyggnad av golvet avgör vilka maskiner som behöver användas är det svårt för företagen att ge offert utan att först besöka kunden. Eftersom det är gratis att få hembesök och få offert kan man alltid ta in detta för att jämföra vad det kostar mot att genomföra arbetet själv. Många tror nämligen att man ”tjänar” stora summor på att genomföra arbetet själv. Men så behöver det inte vara. Fortsätt läsa här om golvslipning i Södertälje på: golvslipningsödertälje.se.

Snabbt med professionella golvslipare 

Erfarna golvslipare kan både slipa och behandla ett normalstort golv på en dag. Det ska ställas mot privatpersoner som inte sällan håller på 2-3 dagar med samma arbete.  En tid som annars hade kunnat läggas på extrajobb och därmed mer inkomst. Man får därmed ställa utebliven inkomst mot kostnaden av en duktig golvslipare, där även 30% får dras av i arbetskostnad. 

Den största orsaken att anlita ett företag för golvslipning är däremot kvalitén och garantin. Skulle något hända som förstör golvet är det företagets försäkring som täcker upp detta. Med god kunskap och erfarenhet har även företagen större chans att lyckas med allt från val av rätt utrustning till en snygg slipning. Allt handlar alltså om en avvägning mellan tidsåtgång, pris och behov av kvalitet. 

Slipa golv – släng inte dem

13 mar 2018

Har du ett gammalt golv? Golven blir lätt utslitna, eftersom vi använder det dagligen, går på det, hoppas, springer, drar möbler över det. Har man barn, leker de på det, slår leksaker i det. Eller har man husdjur springer de på golvet med vassa klor. Vi drar smuts, grus och damm som sliter på golvet. Kort sagt – det blir ofta slitet och mister sin glans som det hade när det var nytt. Då kan en mycket bra golvvård vara att slipa om det.

Släng inte gamla golv

Man tar då fram golvets ursprungliga yta genom en golvslipning. Att slipa golv på egen hand kan vara ganska så svårt. Dels har man sällan de stora slipningsmaskiner som krävs för att hantera ett gammalt golv. Dels är det mycket tidskrävande att slipa det för hand, och som lekman är det inte säkert att det blir lika bra efter en egenhändig slipning. En hantverkare både slipar det snabbt och lägger på passande efter behandling som passar både träet och för den användning man har sitt trä-, plast-, laminat- eller linoleumgolv.

Tidskrävande att göra något man inte riktigt behärskar

Det samma gäller andra renoveringar som man vill få utfört i sitt hem. Är man inte utbildad hantverkare kan det vara tidskrävande och svårt att göra det på egen hand. Ska man till exempel bygga en tillbyggnad på sitt hus, är det så gott som omöjligt att göra det så att det blir bra utan att rådfråga en arkitekt. Man ser ofta en stor skillnad mellan en arkitektritad utbyggnad och en som har gjorts utan att en arkitekt har varit med i utformningen av en sådan. Är man noga med utseendet är det att rekommendera. Även om det kanske medför högre kostnader, är slutarbetet så mycket bättre och höjer värdet på huset.

Hantverkare borgar för professionalitet

Att anlita hantverkare för renoveringar i sin bostad, gör att som lekman känner man sig tryggare då man vet att det blir bra. Många gånger har seriösa hantverkare garantier på sin renovering. Som kund inger det  en trygghet på att arbetet blir väl gjort. Bor man i någon av våra storstäder kan man välja på en hel del olika hantverkare. Många har vissa speciella kompetenser, andra fokuserar på vissa specialiteter. Andra är mer generella och fokuserar på att kunna ge en totalentreprenad för större bekvämlighet för kunden. Det första du bör göra är att fråga om kostnadsfria offerter och om de gör kostnadsfria hembesök innan du får veta vad de tar för priser. Ofta behöver hantverkare veta hur stort renoveringsarbetet är innan de kan ge en seriös offert. Läs mer om byggfirma i Stockholm på: https://www.byggfirmastockholm.biz.

Hantera hus som rör sig

6 mar 2018

Många tänker inte på att hus flyttar på sig. Vi har små jordbävningar även på våra nordliga breddgrader. De flesta som har hus vet att de rör sig, även om vi inte märker det. I andra länder som har stora jordbävningar, bygger de sina hus utifrån att de ska kunna stå emot stora jordbävningar. Till exempel i Japan, bygger man med lodräta järnrör, som ska hålla ihop huset. I flerfamiljshus bygger de en lod högst upp som kan svänga fram och tillbaka och som gör att huset återfår balansen vid en jordbävning och som hindrar det från att rasa. Det behöver vi – tack och lov inte här. Däremot behöver vi efter tio, femton år, dränera huset.

Flytta växter bort från husgrunden

Har man blomrarabatter närmast huset, behöver man flytta dem. En, till två meter från husgrunden bör man ha en remsa med stenar; smågrus som suger upp vatten. Är man noga, lägger man flera kilo smågrus närmast huset, förutom dräneringsrör, som håller nederbörden borta från husgrunden. Vissa år har vi riklig nederbörd, som i år. Då behöver man se över huset, att det inte skadas av fukt. Eftersom vi har pyttesmå jordbävningar, rör sig huset, utan att vi märker det. Därför kan det åstadkomma sprickor i både husfasaden och i grunden. De sprickorna behöver tätas med betong. Har man dränerat huset ända ner, ser man eventuella sprickor.

Kan du gräva på egen hand?

Det är inte det lättaste att manövrera en grävskopa. Man behöver veta ungefär hur det fungerar. Känner man sig osäker, bör man anlita en hantverkare, annars kan man förstöra mer än vad man lagar. Dessutom kan det vara svårt att veta hur man lägger dräneringsrören så att de leder bort vattnet rätt. I värsta fall leder man vattnet till huset i stället för tvärtom och då får man riktigt stora skador på huset.

Anlita en professionell dräneringsfirma

Det finns en hel del firmor som gör detta arbete. Bor man i Stockholm finns det flera firmor som gör dräneringar i Stockholm. Det bästa man kan göra är att helt enkelt fråga efter offerter, så man kan jämföra priser. Man kan även fråga efter referenser, då är det lättare att hitta en dräneringsfirma som gör arbetet bäst. En professionella dräneringsfirma ser till att huset blir tätat. Annars kan man be dem dränera och lägga rör, men själv täta eventuella sprickor på husgrunden. Då behöver du betong, en spatel och hink för det arbetet. 

Låt dina gamla golv bli som nya

21 feb 2018

Få saker slits ut så mycket som våra golv. Det får utstå en hel del; smutsiga skor, hårda klackar och bollar som studsar upp och ner på det (om man är typen som gillar innesport). Vi flyttar våra möbler längs golvet och får repor. Har man husdjur, klöser kanske katten på golvet och hundarna springer på det. Barnen hoppar upp och ner och leker med sina leksaker på golvet. Golvet som var snyggt när ni flyttade in blir lätt smutsigt och slitet. Även om man tvättar golvet om och om igen, blir det till sist inte riktigt rent.

Slipa golv är miljövänligt

Då kan det enda rätta vara att slipa om golvet. Många tänker inte på det alternativet; att man faktiskt kan slipa nästan vilket golv som helst. Trägolv, framför allt. Oberoende om det är lagt som parkett, eller som tiljor (breda plankor) kan man slipa det. Med en slipning blir golvet som nytt. Särskilt om man gör en slutfinish och olja, eller lackar det efter slipningen. Plötsligt är allt som hänt på golvet som bortblåst. Vill man kan man också förnya det med en färg i oljan eller lacken. Då får man in en helt annan dimension i rummet.

Många tänker heller inte på att man faktiskt numera även kan slipa plastgolv och golv med linoleummatta. Det enda som inte går att slipa är klinkerplattor. De flesta andra golv går däremot att slipa. Det viktiga att det finns en yta på 2,5 millimeter som är möjlig att slipa bort.

Att slipa själv är tidskrävande

Man kan slipa det själv, om man vet vad man gör. Har du ett mycket litet rum, kan du slipa det för hand, om du inte har bråttom. Det kan ta lång tid och efter ett tag lär du ha ont i armar och händer. Då är det bäst att man är minst två, så man kan alternera. Har man en parkett, ska man inte slipa det själv. Det bör en fackman göra. De vet i vilka vinklar parketten ska slipas.Att som lekman göra det själv är riskabelt. I värsta fall förstör du hela golvet och blir tvungen att lägga ett nytt.

Så får du tag i en bra hantverkare

Känner du ingen hantverkare kan du alltid fråga dem som finns runt dig; grannar, arbetskompisar och släkten. Om de inte har någon på lut, kan du alltid googla efter en bra företagare. Bor du i Stockholm, kan du till exempel googla golvslipning Stockholm. Bor du någon annanstans googlar du golvslipning plus den ort där du bor. På så sätt får du flera förslag av google på olika hantverkare som jobbar med golvslipning. Sedan är det bara att ta in offerter av olika hantverkare. Du kan även be om referenser, så att du säkert vet att det är ett bra företag du har att göra med.

Det är en hel del som  en fackman kan göra med golv. De blir rena, de får en nya yta, och med en slutfinish får du blänkande, om du lackar dem, du får fram träets ådring med olja och med hårdvax får du en fin och slät yta. På det sättet får dina golv en längre hållbarhet. Du slipper slösa på miiljöresurserna och agerar miljövänligt. Det är den nya trenden; hållbarhet och miljövänlighet.

Problem med era hissar?

11 feb 2018

Det finns några saker som kan försvåra vardagen om de inträffar. Någonting oväntat som gör att saker och ting tar längre tid, att man kanske kommer för sent och att hela dagen blir uppstressad. ett exempel på detta - och något som många personer i Stockholm upplever - gäller hissar som av någon anledning gått sönder. Visst, det är klart att hissar ibland går sönder och i synnerhet om det gäller hissar som används frekvent i olika fastigheter. 

“Har era hissar gått sönder? Varför inte ta trapporna då? En väldigt vanlig kommentar som är rent respektlös: vad ska de som är i verkligt behov av en hiss göra? äldre och handikappade behöver hissar för att klara vardagen“ 

Problemet ligger dock inte i att de går sönder - problemet ligger ofta i hur lång tid de tar att reparera. Många fastigheter i Stockholm vars hissar gått sönder kan tvingas vänta flertalet veckor innan hissarna åter tas i bruk. 

En vanlig reflektion kring detta: varför inte ta trapporna istället, det ger på köpet lite vardagsmotion? En slapp iakttagelse som kan besvaras med en motfråga: vad sker om man inte kan använda sina ben på ett normalt sätt? Ska handikappade och äldre personer tvingas till isolering i sina bostäder enbart för att de hissars om behövs i vardagen inte fungerar - och tar för lång tid att reparera? 

Hitta ett annat företag i Stockholm

Ett bra sätt att lösa problemet kan vara att över vilket företag som sköter om hissarna i sin fastighet och eventuellt byta ut detta mot ett annat. Om inte för att sätta lite press på det företag som sköter servicen. Vi tycker att vissa saker gällande hissar ska vara en självklarhet och om vi radar upp några av dessa här nedan så kan vi kanske ge en bättre bild av vad vi menar: 

 • Snabb service. En självklarhet. Går era hissar sönder så ska de lagas så fort som möjligt. Det ska inte handla om veckor innan någonting händer. Är så fallet - ja, då har ert företag förmodligen lite för många kunder och för få anställda i Stockholm. 
 • Tillgänglighet. I varje hiss ska ett nummer till er hissreparatör finnas. Viktigt är att denne kan svara - oavsett om det handlar om morgon, kväll eller helg. 
 • Regelbundet underhåll. Hissar går sönder och behöver repareras, men i många fall så kan man förhindra detta genom regelbundet underhåll. Anlitar ni ett företag som har detta som standard i sin verksamhet så kommer era hissar att hålla längre - och, det kommer att gå snabbare att reparera om de går sönder.

Fortsätt läsa här för mer information.

Se upp för missledande fördelaktig information

8 feb 2018

Vad avgör vilken hantverkare du väljer för att exempelvis få golvslipning utförd? Ser du på referenser och kundomdömen eller söker du på Google? Oavsett väg så bör du se upp med missledande information. Som alltid bör man ta information på internet med ”en nypa salt”.

I följande exempel vill en familj få hjälp av ett företag med golvslipning. Familjen bor i Täby och kan exempelvis söka hantverkare via dessa vägar.

Google

Att googla fram information är troligtvis det vanligaste sättet att få tag på relevant fakta. Redan på första sidan bland sökträffarna presenteras flera olika företag som utför detta arbete inom valt område. Ett smidigt sätt att få tag på de bästa företagen? Många tror att sökträffarna högst upp på Google alltid är de bästa. De företag som många anlitar och som därför kommer högt. Men. Det finns mängder av parametrar som avgör hur högt ett företag hamnar på Google. Orsaken att företag som ligger i topp gör detta kan mycket väl vara att de optimerat sin sida mot Google för att just synas när någon söker på ”Golvslipning Täby”. I teorin behöver de inte ens vara kunniga hantverkare. Fast chansen är ändå stor att de levererar ett gott resultat eftersom en faktor för ranking är hur besökarna interagerar mot hemsidan.

Recensionssidor 

För att få fram referenser kan man använda sig exempelvis Eniro. Deras verksamhet handlar främst om att leverera telefonnummer och kontaktuppgifter till olika företag och privatpersoner. Genom att söka på ”Golvslipning” och sedan ange ”Täby” som ort visas ett flertal företag som erbjuder tjänsten. Vid deras företagspresentation visas även ett genomsnittligt betyg från de som lämnat ett betyg. Därmed kan man välja det företag som överlag fått gott betyg av andra. Men. Företag vet att konsumenter använder denna tjänst för att hitta hantverkare med goda referenser. Därmed vet de också att det är en stark konkurrensfördel om man har gott betyg. Det väger till och med så tungt att flera företag valt att köpa sig referenser. På köp- och säljsidor på nätet har det förekommit annonser där personer är villiga att skriva en bra recension för exempelvis 50kr.

Detta gäller även forum som Familjeliv och liknande forum där medlemmar frågar om referenser om företag inom olika branscher.

Även om dessa vägar kan ge vägledning bör man alltså ta den information som ges med viss skepsis. Då är det bättre att fråga vänner om de kan ge referenser på hantverkare. Chansen att dessa åsikter skulle vara köpta är minimal. Varför inte nämna på Twitter att du söker hjälp med golvslipning i Täby – någon kommer garanterat att svara.

Kan man slipa trägolv för hand?

1 feb 2018

Visst går det, men i de allra flesta fall är det inte att rekommendera. Om ytan du ska slipa är väldigt liten kommer du säkerligen uppleva att det går bra – men för ett helt rum, hus eller stuga är det oerhört tidskrävande. För att slipa golv krävs normalt golvslipmaskiner och kantslipar för att projektet inte ska bli övermäktigt. Den som försöker sig på att slipa golv för hand kommer, med viss risk, att ge upp halvvägs in i arbetet.

Hur stor yta ska slipas?

Som nämnt i inledningen är ytan givetvis avgörande. En annan faktor som spelar in är hur många ni är. Är ytan på någon enstaka kvadratmeter, och ni är två som hjälps åt, kan det vara ett bra alternativ att slipa golvet för hand. Tänk på att ni kommer att behöva slipa flera gånger – först med grovt papper, och sedan med lite finare.

När det är dags för golvslipning är det dock sällan så pass små ytor man talar om. Ett golv sträcker sig normalt över flera tiotalskvadratmeter, ibland lite mindre, ibland mer. Ett bättre alternativ är att hyra en egen golvslipmaskin eller att anlita en firma som kan göra hela jobbet åt en.

Hyr en golvslipmaskin

Om det huvudsakligen är av ekonomiska skäl du tänkt slipa golvet för hand, är det bra att känna till att det går att komma billigt undan med en golvslipmaskin. Bor du i en större stad, som till exempel Stockholm, har du många uthyrningsföretag att välja mellan. Jämför priserna hos varje aktör och se ungefär var du landar.

Tänk på att välja ett företag som verkar seriöst. En golvslip är en tung maskin, så det gäller att vara noga med säkerheten. Till exempel orsakades en brand, mitt i centrala Stockholm, efter att den som slipade troligtvis körde på spik eller annan metall. Det här orsakade gnistor som sedermera satte hela bostaden i brand.

Anlita en firma för jobbet

Precis som i fallet med uthyrningsföretag, är även utbudet av firmorna av förklarliga skäl större i storstäder som till exempel Stockholm och Göteborg. Särskilt i Stockholm finns det många aktörer att välja mellan. Det här gör det enkelt att jämföra priser och kanske till och med få ned priserna genom att ställa flera offerter mot varandra. Det här kräver dock att man är en god förhandlare och att man inte gapar efter för mycket. Fortsätt läsa mer om attslipa golv i Stockholm: slipagolvstockholm.nu.

Vet mer om betong

22 jan 2018

Betong syns nästan överallt. Särskilt mycket ser man det kanske om man bor i förorter till större städer, till exempel i Stockholm, där flera av förorterna domineras av flerbostadshus just i betong. Där byggtakten är hög, ser man säkerligen också betongarbeten i Stockholm, ute på gatorna med jämna mellanrum.

Snällt mot miljön

Det många inte vet om betong är att det i princip är ett rent naturmaterial. Det består vanligen av ungefär 80 % sand, sten eller grus, 14 % cement och 6 % vatten. Ofta tillsätts dock vissa andra material, som inte sällan är restprodukter från industrier, för att ge materialet en annan karaktär. Betong kan återvändas till 100 procent, vilket bidrar till att göra materialet snällt mot miljön. En annan fördel är att det har en väldigt lång livslängd. 

Inte ett nytt material

Betong och betongarbeten är inget nytt. Miljonprogrammen i Stockholm byggdes visserligen under 60- och 70-talen, men redan 500 år före Kristus använde man sig av betong i det som idag är Italien. Efter att man började använda sig av materialet fick det sig en riktig storhetstid, med mängder av betongarbeten, som varade fram till några hundra år efter Kristus. Många av dessa betongarbeten står kvar på sin plats än idag.

När romarriket föll minskade användandet av betong succesivt. Först under 1700-talet skulle betong komma att bli populärt igen. Under den här tiden lade man grund för mer avancerade arbetsmetoder, med olika blandningar för att komma åt en viss karaktär.

Betongarbeten idag mer avancerade

Betong kan användas till väldigt många olika saker. Förutom husbyggen, broar och tunnlar kan man till exempel ha det till möbler, krukor och skulpturer. Sättet som man använder materialet på idag är tämligen avancerat – åtminstone om man jämför med hur det användas av etruskerna i dagens Italien. Det är inte bara tekniken att blanda betongen för att komma åt en viss karaktär som utvecklats, utan även konstruktions- och produktionsteknikerna. Med dessa förbättringar är betong fortfarande ett material som används i mycket hög grad.

Exempel på betongtyper

Med alla olika typer av blandningar som finns idag, har också en rad olika typer av betong uppkommit. Vissa betongtyper passar bra för t.ex. större betongarbeten, som miljonprogramsområden i Stockholm, medan andra kan vara bättre för att göra en kruka eller en skulptur. I många fall hör man redan på namnet vad betongtypen passar bäst för.

 

 • Husbetong
 • Anläggningsbetong
 • Snabbtorkande betong
 • Skumbetong
 • Sprutbetong
 • Vältbetong
 • Undervattensbetong
 • Fiberarmerad betong
 • Golvbetong
 • Markbetong

Så håller du golvet i badrummet rent

17 jan 2018

Kök och badrum brukar vara de ställen i ett hem som brukar samla flest bakterier. De är ovälkomna gäster i våra hem, eftersom de dels kan göra oss sjuka. Dels har de en tendens att locka till sig skadedjur, om man har lämnat efter sig matrester i köket – och allehanda smuts i badrummen. De vanligaste är silverfiskar, men den senaste tiden har vi även sett andra skadedjur. Med vårt alltmer långväga och frekventa resande har vi tyvärr lyckats få med oss skadedjur från de resorna. På vissa ställen har vi till och med fått vägglöss. Ett skadedjur som fanns för många generationer sedan, och som skapar ett stort obehag då de ger sig på oss nattetid och ger små sår.

Annat som har synts en del både i kök och badrum är kackerlackor, även om de tack och lov – är sällsynta. Därför har skadedjursbekämpare som Anticimex fått allt fler kunder. Det krävs att man är borta under tiden som de sprutar sitt gift i våra hem. Har man små barn bör man inte vistas där under ett helt dygn, vilket gör att vi måste bo på annat håll medan de bekämpar skadedjuren i ens bostad. Man kan alltid bo på hotell och göra besöket till en liten mini-semester på den egna orten.

Håll borta skadedjur

Annars är det lättare att helt enkelt hålla kök och badrum rena, så skadedjuren inte får något fäste i ens bostad. Därför kommer här några bra tips på hur man kan hålla rent i de känsliga rummen.

1. Ättika

Ättiksprit innehåller ättiksyra och vatten och innehåller inte så mycket alkohol, ungefär 12 procent. Det finns ättika med 24 procents alkohol-innehåll, som Isätticka som har 100 procent ättiksyra. Titta på flaskan hur stor procent ättiksyra ättiksflaskan innehåller. Det man vill komma åt i ättiksspriten man köper är just nämnda ättiksyra. Den gör rent från bakterier och är miljövänligt. Allt vi använder i kök och badrum spolas ju ner i avloppet och kan bidra till miljöföroreningar, som vi inte vill ha. Välj ättiksyra i stället för klorin, som är skadligt för miljön.

2. Såpa

Såpan är att föredra framför till exempel Ajax och andra kemikalier. Såpan går att använda till mer än enbart golv, du kan till och med tvätta dina kläder med det eftersom det löser fett. Du får lätt bort blodfläckar med vanlig såpa. Du kan med fördel tvätta dina fönster med såpa. Kakel och porslin blir rent med såpa. I köket kan du använda det till att få vidbrända kastruller rena på nytt, liksom ugnen. Du kan få bort silverfisk om du tömmer dina kökslådor och torkar med såpa. De gillar inte lukten av såpa och håller sig borta.

Håll rent golvet i badrummet

 • Klinker i badrummet kan du rengöra både med ättikssprit och såpa. Har du svart mögel i skarvarna på klinkern i badrummet? Häll på ättikssprit och gnid in med en trasa. Låt verka och ta en borste och gnugga försiktigt tills det försvunnit. Du kan även använda vinäger om du inte har ättikssprit.
 • Har du en våtrumsmatta i badrummet som har fläckar? Ta bort det med att spruta på t-sprit på fläcken. 
 • Har du fläckar i toastolen som inte går bort? Här kan du spraya på med enbart ättikssprit, låt stå och ta en svamp och torka rent. Torka efteråt med en trasa.
 • Har du fläckar på golvet vid tvättmaskinen i badrummet? Även här kan du prova med t-sprit. Gnid in det och rengör sedan med vanlig mopp och såpa + vatten.
 • Även duschdraperiet kan rengöras med ättikssprit, ifall den har fått fula fläckar. Häll outspädd ättikssprit (24%) direkt på fläcken och skölj efteråt med vatten. Detta kan du göra också på kakel- och silikonfogar som blivit smutsiga.
 • Ättiksspriten tar bort missfärgningar på duschmunstycket. Häll 2 deciliter 24 procentig ättikssprit i 2 liter vatten i en sprayflaska. Spraya på duschmunstycket och rengör med en svamp. Torka sedan med en trasa.
 • Har du kalkavlagringar i och kring duschen är det ättikssprit som enklast tar bort det. Använd vatten och ättikssprit-blandningen och spraya på kalkavlagringarna, låt stå, rengör sedan med en svamp. Torka efteråt med en mjuk trasa.

Renovera bort smutsen

Har man ett riktigt smutsigt kök eller badrum kan man även renovera bort smutsen. På så sätt får du helt nya ytor och får fräschet. har man gammalt kakel som har nötta fogar kan skadedjuren trivas i springorna. Renoverar du både väggar och golv slipper du springor där smutsen samlas och får helt tät inredning. Söker du efter mer information om till exempel renovering av badrum, kan du läsa här: badrumsrenoveringsollentuna.se.

Taket fyller en stor funktion

30 dec 2017

Då det kommer till husets tak så ska man veta att denna del har en förmåga att påverka betydligt mer än vad många tror. Ett tak fyller dels sin naturliga funktion och där det skyddar oss mot regn, mot snö, mot hagel och mot starkt sol. Dels så har det även en rent estetisk - och bortglömd - funktion. Ett smutsigt, nött och fult tak spiller över på hela huset. Man ser ofta taket först och om detta inte är i gott skick så kommer hela huset att upplevas som slitet och mindre tilltalande.

En tredje viktig funktion gäller det rent ekonomiska. Upplever du att du hela tiden dras med en hög energiräkning - trots att du har ganska energisnåla lösningar i ditt hem? Troligt är då att taket är otätt och att kall luft kommer in i huset medan varm luft åker ut. Du betalar hela tiden en massa pengar i onödan och där du istället borde lagt dessa kronor på en takläggare och ett nytt tak.  

Anlita en takläggare för inspektion

Hur ser ditt tak egentligen ut och vilken kvalitet håller det? Troligt är att du inte har någon aning; de flesta av oss tänker inte alls på våra tak. Vi skulle därför rekommendera att du kontaktar en takläggare och låter denne inspektera - och eventuellt korrigera - ditt tak. Det går naturligtvis att göra så på egen hand också, men man bör vara medveten om att taket är högt, att det kan vara halt och att du kanske inte har rätt typ av taksäkerhet installerad (något som du också kan anlita en takläggare för att åtgärda).

Dessutom så vet du förmodligen inte vad du ska kolla efter heller; genom att låta en takläggare göra jobbet så får du svart på vitt kring vilka eventuella åtgärder som måste vidtas.

Byta tak - låt din takläggare hjälpa dig

Vi kan säga att du bor i Stockholm och där ditt tak - efter en inspektion av en takläggare - visar sig hålla så pass dålig standard att det behöver bytas. Hur ska du gå vidare i detta? Vårt råd är att du låter en professionell yrkesman sköta jobbet. Av flera olika skäl som vi tänkte visa här nedan:

 1. Du får ett bättre jobb. Ett tak ska hålla - beroende på material - i upp till åttio år. Risken finns att du får en kortare livstid på det tak du lägger själv och därmed - i slutändan - får betala mer.

 

 1. Du får ett bättre pris. Dels så kan du använda rot-avdraget och dra av 30 % av den totala arbetskostnaden för ditt takbyte. Dels så kan din takläggare säkerligen erbjuda rabatt på det material du ska ha på taket. Som en tredje uppsida så slipper du hyra exempelvis ställningar, container samt en lift för att få exempelvis tegelpannor på plats.

 

 1. Du får fler möjligheter. Tegel kanske inte är den givna lösningen till ditt tak i Stockholm? Ett tak i plåt kanske är betydligt billigare att lägga och som dessutom ger huset mer karaktär? En takläggare kan komma med goda råd och ideér som du själv inte tänkt på.

Mer info: http://www.stockholmtakläggare.se.

← Äldre inlägg