Blogg

Olika golvtyper och hur man bäst rengör dem

30 nov 2017

När det kommer till skötsel av golv är det lätt att gå vilse bland alla tips och goda råd. Och det visar ju på vilket viktigt ämne golvvård är. Har man en butiks- eller affärslokal där det dagligen vistas personal och kunder blir ju golven utsatta för en hel del men måste samtidigt se rena, fräscha och inbjudande ut. Här kan det vara läge att investera i exempelvis en skurmaskin eller någon annan form av kombistädmaskin, lite beroende på golvtyp. Vi tar här en liten titt på olika typer av golv som kan vara vanliga i offentliga lokaler och hur man bäst sköter om dem.

Stengolv

I många lite exklusivare butiker är det vanligt att man väljer ett stengolv, vanligen terazzoplattor eller granitkeramik. Det ger ett lyxigt och elegant intryck, är tåligt och relativt lätt att hålla efter. Fördelen med stengolv är just tåligheten, nackdelen är att det reflekterar ljud och att det kan kännas hårt att gå på.

Med en skurmaskin tvättar man lätt av ett stengolv, dock ska man tänka på att använda ett rengöringsmedel anpassat för underlaget. Vissa kemikalier kan skada stengolvet. Inte heller såpa bör användas.

Laminatgolv

Ett laminatgolv är gjort av trä, lagt i tunna lager på varandra. Överst finns ett skyddsskikt aluminiumoxid och sedan ett mönsterskikt av papper som ger golvet dess utseende. Viktigt när det gäller rengöring av laminatgolv är att inte använda för mycket vatten. En kombiskurmaskin är en bra lösning för laminatgolv, använd en inställning som är anpassad för laminatgolv och sparar på vattnet.

Textilgolv

I en stor lokal med hög ljudnivå passar ett textilgolv utmärkt med sina ljuddämpande och lugnande egenskaper. Det är också skönt att gå på och ger en trivsam känsla. Med en sopmaskin med rätt rondeller får du lätt upp damm och skräp från golvet. Då och då behöver ett textilgolv djuprengöras och då kan det vara bra att använda en ångtvättmaskin, som hettar upp vatten till ånga som sedan används för att lösa upp smuts och fett.

Plastgolv

Plastgolv med struktur minskar halkrisk och är skönt att gå på. Det dämpar också ljud på ett bra sätt. Plastgolv ska sopas och dammsugas dagligen för att inte repas. Någon gång i veckan behöver det rengöras lite extra. Man ska då helst inte använda vatten utan hellre torrpolera med en skurmaskin med polerrondeller. Även här finns anpassade rengöringsmedel.

Modeller

När det kommer till städmaskiner finns många olika storlekar och typer att välja bland. För en normalstor butik kan en mindre, handhållen variant passa bäst, den kommer dessutom bäst åt i hörn och invid väggar. För stora golvytor passar en åkbar variant med större tankar bättre, dessutom är den skonsammare för den som städar.

Läs mer på http://www.skurmaskin.se/.

Är ditt golv möjligt att rädda?

14 sep 2017

Tidens anda är i många fall skrämmande sett till hur vi förbrukar saker och ting. Det handlar till mångt och mycket om att vi sliter- och slänger, köper billigt och kastar bort så fort föremålet i fråga gått sönder. Borta är tiden då vi förlitade oss på ren kvalitet och då vi gav oss på att reparera saker och ting snarare än att ersätta dem med nya. Det är synd sett ur fler än ett avseende. Vi har inte råd att fortsätta denna konsumtion och vi måste börja se till andra alternativ – annars kommer vi att ge framtida generationer enorma problem; miljön tar nämligen väldigt stor skada av våra nuvarande, frikostiga livsstilar.

Dessutom: att reparera, restaurera och bevara är i många fall betydligt roligare och i de flesta fall så blir effekten av dessa procedurer också avsevärt mycket bättre. Vi ger ett typiskt exempel – hämtat från många hushåll i verklighetens Stockholm.

Som alla vet så har Stockholm en glödande bostadsmarknad där bostäder ständigt byter ägare; man har en massiv inflyttning och man har extremt många som byter bostäder inom staden. Gemensamt mellan alla dessa nya hus- och lägenhetsägare är att man söker förändringen och vill sätta sin egen prägel på bostaden. Något som är naturligt – men felet man gör är att man river ut fungerande saker. Ett talande exempel är det område man sätter sina fötter på i  form av golvet.

Många vet att ett nytt, fräscht golv verkligen kan höja ett boende rent estetiskt. Helt rätt också; golvet sätter i många fall standarden för hur det övriga boendet upplevs. Men: det behöver inte vara nytt! Golvet behöver inte bytas för att det ska upplevas som nytt och ge boendet den där fräschören vi talade om. Nej, i många fall så är räddningen bara ett samtal bort – ett samtal som går till ett företag verksamt inom golvslipning i Stockholm.

Billigare att genomföra en golvslipning

Ett golv som ser matt och tråkigt ut behöver ofta bara en golvslipning för att det ska se som nytt ut. Dessutom – och här återkopplar vi till Stockholm och den massiva flyttruljansen där – så är en golvslipning ganska perfekt att göra i samband med en flytt; detta av den enkla anledningen att du ännu inte fått möblerna på plats och att företaget du anlitat kan jobba mer effektivt.

Priset är en annan talande punkt i sammanhanget. En golvslipning är mycket billigare att göra än vad kostnaden för att lägga ett nytt golv är. I många fall handlar det om väldigt, väldigt vackra trägolv – med lång historia – som folk river ut coh ersätter med trista klick- eller laminatgolv.

Här kan man verkligen tänka ett steg längre och dels tjäna pengar, dels så ett vackrare hem och dels slå ett slag för miljön. Att golvet ser slitet ut innebär i de flesta fall inte att det är bortom räddning; en golvslipning tar fram skönheten igen.

Tips när du ska välja golv

6 aug 2017

Fiskbensparkett, lamell, eller stengolv? Frågorna är många när ett nytt golv ska väljas och svaren är ofta få. Den som ska välja ett nytt golv har flera saker att ta ställning till.  Det som är det största bekymret är ofta hur golvet kommer att se ut tillsammans med övrig interiör och vad det kommer att kosta. Givetvis vill man gärna få ett snyggt och bra golv till ett lågt pris.

Ett nytt golv är dock en investering som inte görs alltför ofta. Därför kan det vara värt att lägga ner några extra kronor för att verkligen få ett golv man tycker om. Även om man dock vet vad man gillar, finns det vissa saker man kan ha i åtanke som möjligen kan forma ens åsikt något innan köp.

Strunta i trenderna

Att gå alldeles för mycket på vilken trend som råder för tillfället är ofta en dålig idé. Som nämnt ovan är ett nytt golv en investering man inte vill göra alltför ofta. Därför lönar det sig i allmänhet att välja ett golv som är tidlöst. Exempel på detta är fiskbensparkett eller golv i massivt trä. Behöver du byta golv bara för att trenderna förändras kommer det att bli dyrt – mycket dyrt – på lång sikt.

Sedan är det givetvis viktigt att golvet passar med huset och rummet i allmänhet. Kanske är en fiskbensparkett trots allt inte ett bra val i ett mycket lantligt hus, där något mer robust sannolikt passar bättre med huset i övrigt.

Trägolv går bra nästan överallt

Ska du lägga nytt golv är trägolv ett säkert och tidlöst val. Dock finns det olika typer av trä som passar bra i olika typer av hus och med olika interiörer. Som nämnt ovan kanske en fiskbensparkett inte gör sig bäst i ett hus med lantlig stil, då mer rustik trä brukar passa bättre.

Samtidigt passar vissa trämaterial bättre att slipa. Att golvet tål en slipning eller två är bra för den som vill förnya sig utan att behöva göra ett komplett golvbyte. Här är fiskbensparkett exempel på en populär golvtyp som definitivt klarar att slipas flera gånger om.

Ytbehandlingar

Vilken ytbehandling golvet har spelar stor roll för dess kvalitet och utseende. När det kommer till lack finns det till exempel allt från matt till högblankt. Det ena eller det andra valet kommer att i hög grad påverka hur golvet ser ut.  

Samtidigt finns det vissa nackdelar med att ha ett lackat golv. Skulle olyckan vara framme och ditt lackade trägolv blir skadat, kommer du att behöva lacka och slipa om hela golvet. Är ditt golv istället behandlat med vax eller olja är inte detta nödvändigt.

Så kan golvsliparna marknadsföra sig i Nacka

28 jun 2017

Nacka, som ligger strax utanför Stockholms innerstad, är ungefär lika stort som en medelsvensk stad, sett till befolkningsmängden, med sina ca 33 000 invånare. Således är det inte konstigt att många hantverkare väljer att basera sig och marknadsföra sig här.

Samtidigt är det inte bara firmor i Nacka som slåss om kunderna som finns i kommunen. Närheten till Stockholm gör att många firmor från andra delar av Stockholm inte har något emot att åka dit för ett jobb. Firmorna får slåss hårdare om kunderna – vilket kunderna drar nytta av i form av bättre priser och ett större utbud i allmänhet.

Med den hårda konkurrensen som gäller för hantverkare i Nacka och i Stockholm, är det viktigt för firmorna att marknadsföra sig väl. Vissa använder sociala medier medan andra sätter upp lappar i centrum. Metoderna för att marknadsföra sig är många.

Sociala medier

Marknadsföra sig på sociala medier kan man göra på flera olika sätt. Vanligt är att man bygger upp en stark närvaro online, får fler följare och fler som gillar och kommenterar ens inlägg. På de flesta sociala medier finns också möjligheten att köpa annonsplatser, som ser ut ungefär som ett vanligt inlägg, men som i själva verket är betalt av annonsören. Hur vanligt det här är bland firmor som utför golvslipning är svårt att svara på – men sannolikt förekommer det.

En annan marknadsföringsmetod på sociala medier, som kanske inte är så utbredd bland de som sysslar just med golvslipning, är att försöka skapa ett inlägg som blir viralt. Det kan antingen vara i form av ett roligt inlägg, en bild eller en video. Det som blir viralt får också många blickar till sig, vilket skapar en medvetenhet om företaget bland invånarna i Nacka. Många försöker göra det här i många olika branscher, men det kan vara svårt att lyckas med.

Lokaltidningen

En lokaltidning ges ut i Nacka och Värmdö, där många lokala verksamheter väljer att marknadsföra sig. Det här är vanligt bland hantverkare och firmor som sysslar med golvslipning och liknande tjänster. Det är förhållandevis billigt, samtidigt som det når en hel del människor. I och med att man vet hur många utgåvor som tidningen trycks i, vet man också på ett ungefär hur många som kan tänkas nås av reklamen.

Att veta hur många som nås av reklamen är viktigt i marknadsföring – oavsett om man sysslar med golvslipning eller med något annat. Det här kan vara svårare att veta om man till exempel försöker marknadsföra sig genom ett viralt inlägg på sociala medier. Samtidigt är det mer av en chansning än vad det är att annonsera i den lokala tidningen.

Annonsera ute på staden

Något som är vanligt över hela landet, inte bara i Nacka, är att man marknadsför sig ute i staden på ett eller annat sätt. Till exempel finns det anslagstavlor där lokala verksamheter kan visa upp sig själva. Ytterligare en vanlig metod bland små verksamheter är att klistra upp lappar på lyktstolpar, väggar och andra ställen där man syns väl.

Ett företag som har lyckats bra med att marknadsföra sin golvslipning i Nacka är www.golvslipningnacka.se

Hitta golvslipning med hjälp av offertsidor

27 jun 2017

Att hitta bra golvslipning kan vara lättare sagt än gjort. Det gäller först att skanna av utbudet ordentligt och sedan undersöka de firmorna man får som alternativ. Därtill vill man gärna sedan kontakta varje enskild firma för en uppdragsbeskrivning och en offert, något som är ganska tidskrävande.  

Åtminstone är det tidskrävande i relation till hur snabbt detta faktiskt kan göras idag. Offertsidor, hemsidor som vidarebefordrar en uppdragsbeskrivning till firmor i närområdet, är något som fullkomligen exploderat i popularitet de senaste åren. Och fördelarna är många.

Snabbt

Som nämnt i inledningen av den här texten är en av de stora fördelarna med att använda sig av offertsidor att det går snabbt. Letar du efter golvslipning i Täby, behöver du inte söka fram alla firmor separat. Istället kan du till exempel söka på ”Golvslipning offerter” (eller liknande fraser) i någon sökmotor, för att sedan specificera på offertsidan att det är i Täby som du vill ha arbetet utfört.

Täby som kommun är inte särskilt stort om man jämför med närliggande Stockholm. Dock är Täby en kommun, som liksom andra kranskommuner och orter i närheten av Stockholm, kan dra nytta av det tjänsteutbud som finns i huvudstaden. Från norra Stockholm till Täby är det inte särskilt långt och sammantaget finns det många firmor, som gör golvslipning, som sannolikt kan tänka sig att utföra ett jobb i Täby.

Säkert

Visserligen finns det inga garantier med att gå genom en offert för att hitta en firma som gör golvslipning. Däremot sållas åtminstone de mest oseriösa aktörerna bort. Om det är en seriös offertsida du använder dig av, kan du räkna med att åtminstone finns vissa (om än ibland små) krav för att firmorna ska få ansluta sig till sidan. Det här varierar givetvis stort och medan vissa offertsidor ställer lite högre krav, finns det offertsidor som knappt ställer några krav över huvud taget.

Billigt

Kanske är de ekonomiska fördelarna det starkaste argumentet för att gå genom en offertsida för att hitta golvslipning. När du har flera offerter i hand kan du enkelt och smidigt jämföra dem och ställa dem mot varandra. När firmor vet att du som kund även har offerter från konkurrenter, hamnar du sannolikt i ett bra förhandlingsläge. Det här kan du till exempel använda för att få något material på köpet, eller för att helt enkelt få ner priserna på annat sätt. Tänk dock på att inte förhandla alldeles för aggressivt – då finns risken att du förlorar hela dealen.

Billigt trägolv kan bli dyrt i längden

15 jun 2017

Ska du lägga nytt golv? Var inte dumsnål. Om du köper ett billigt trägolv så kan det bli onödigt dyrt i längden, till och med dyrare än vad det hade blivit om du lagt några hundralappar mer på ett mer kvalitativt golv.

Varför ska man undvika billigt trägolv?

Billigt trägolv blir lättare slitet, mer ömtåligt och kan bli ojämnt. Detta leder till att golvet ser slitet ut fortare än ett golv med bättre kvalité. Det kan alltså leda till att du behöver slipa golvet tidigare, eller helt behöver lägga nytt golv inom bara några få år.

Köp golv med kvalité

I storstäderna så finns många bra företag som säljer golv och det kan upplevas som en djungel att välja rätt företag. Golvläggning och golvslipning i Göteborg är inte så dyrt som man kan tro. Att det finns många företag gör att man kan förhandla priser och jämföra offerter. I mindre städer kan det vara svårare om det inte finns lika stort utbud på företag. I storstäderna så kan du välja att köpa golven separat, eller låta ett golvläggningsföretag sköta inköp och utföra arbetet åt dig. Köper du billiga trägolv så kan du tvingas anlita en golvslipare oftare än vad som egentligen är normalt, på grund av bristande kvalité. Så gör dig själv en tjänst, ta hjälp av ett företag som kan golv. Detta gör att du sparar pengar i längden!

När du köper golv med god kvalité så kräver det mindre underhåll än en billigare variant. Underhållet kan vara lackering, oljning och slipning. Självklart är det ändå viktigt att vara rädd om ditt golv. Genom att torka av golvet med jämna mellanrum så förhindrar du att smuts tränger sig ner i springorna. Även mattor hjälper då de tar en del av smällen om du tappar något i golvet.

Ett bra tips för dig som är rädd om ditt golv är att inte dra runt möbler i onödan. Möbler kan ge både små och stora repor. Försök i största möjliga mån att lyfta möblerna, alternativt att sätta möbeltassar under. Är det en riktigt tung eller otymplig möbel så kan du ställa möbeln på en matta och dra mattan istället. Då slipper golvet få fula släpmärken.

5 snabba för ett fint och hållbart golv:

  1. Köp golv med god kvalité, det lönar sig i längden.
  2. Rengör golvet med en lätt fuktad trasa, om du behöver rengöringsmedel så välj ett som passar för ditt golv.
  3. Skydda golvet i största möjliga mån med mattor och möbeltassar.
  4. Håll det vassa borta från golvet - det gäller både provning av nya skor och husdjurens vassa klor.
  5. Dra för persienner när solen är som starkast, strålarna kan missfärga golvet.

Vilka är det som utför golvslipning i Bromma?

10 maj 2017

En golvslipning är något som kan fräscha upp hemmet hos de allra flesta. Har man exempelvis ett stort trägolv i vardagsrummet, kan en golvslipning göra att det i princip ser ut som nytt. Trägolv överlag anser många vara den vackraste golvtypen – men det kräver också en del underhåll.

Att anlita en firma för golvslipning kan ibland kännas lite nervöst. Kanske har man ett mycket gammalt originalgolv som man är rädd om? I sådana fall gäller det att känna förtroende för den man anlitar. En golvslipning som är felaktigt gjord kan ge permanenta skador på golvet.

Vi har tittat på några av de firmor som erbjuder golvslipning i Bromma, hur deras tjänster ser ut och hur mycket information det går att hitta om tjänsterna på hemsidan. Att ha en stark närvaro online är trots allt mycket viktigt idag – en firma som har mycket information om sina tjänster på sin hemsida är sannolikt mer förtroendeingivande för kunderna.  

Inga företagsnamn kommer att nämnas, då texten endast syftar till att ge en allmän bild av utbudet.

Tjänster

Den första firman i Bromma vi tittar på listar en rad olika tjänster som de erbjuder. Bland annat går det att anlita den här firman för ytbehandling, lutning av golv och färgning efter en slipning. Dessa var bara exempel, fler än dubbelt så många tjänster finns det information om på hemsidan.

Den andra firman som utför jobb i Bromma, vars hemsida vi besöker, har betydligt mindre information om tjänsterna. Det finns en del information kring golvslipning överlag, men tjänsterna sammanfattas mer under menyn ”golvslipning” utan närmare beskrivning. Sannolikt kan även den här firman utföra de tjänster som den första listar, men då får man leta sig bortom hemsidan för information (förslagsvis genom telefon eller mail).

Den tredje firman vi tittar på som utför jobb i Bromma har klart minst information om sin golvslipning. Medan den första hade detaljerade beskrivningar om små moment i arbetet, är det endast några stycken med information som den här firman har på sin sida. I likhet med många andra firmor, uppmanar de istället besökaren att höra av sig för en offert. Att firman uppmanar besökaren att höra av sig genom telefon eller mail för mer information, är också det som troligtvis är vanligast. Hur mycket en firma vinner på att ha god information på sin webbplats är svårt att säga.

Var ligger firmorna?

Endast två av firmorna vars hemsidor vi besökt är faktiskt baserade i Bromma. Den andra har sin bas i en annan del av Stockholm, men marknadsför sig mycket i Bromma. De två som har sin bas i Bromma, eller strax utanför, ligger i utkanterna av stadsdelen.  

Heltäckningsmattor – vet mer

30 mar 2017

Många tycker att heltäckningsmattor är skönt. Istället för att golvet är kallt och hårt, kan det vara skönt att gå barfota på en heltäckningsmatta. Det här är bara en av anledningarna till att många väljer att skaffa en heltäckningsmatta.

Samtidigt finns det många kritiker också. Vissa kan tycka att heltäckningsmattor är mycket opraktiska, osunda och inte särskilt snygga heller. Tyckarna är alltså indelade i två tydliga läger.

Blev snabbt trendigt

När heltäckningsmattor väl kom blev det snabbt mode. Tillverkarna hann inte med att producera i en takt som matchande den snabbt växande efterfrågan. I Sverige nådde modet först de större städerna, bland annat Stockholm och Göteborg. Det skulle dock inte dröja länge förrän modet spritt sig från Stockholm och Göteborg till nästan hela landet.

Då efterfrågan var så pass hög, ledde det till ganska förhastade arbeten bland tillverkarna. Det här resulterade i ett marknadsutbud som hade stora variationer vad gällde kvaliteten. Vissa mattor klarade knappt ens daglig nötning. Istället hårdnade ofta underlaget innan det till slut brast. Det här gällde naturligtvis inte alla mattor – men en betydande del av dem.

Heltäckningsmattor idag

Idag är läget ett helt annat. När det tidigare fanns stora variationer i kvalitet, och därmed också många undermåliga exemplar på marknaden, är utbudet idag genomgående kvalitativt.

Köper man en heltäckningsmatta idag kan man räkna med att den håller länge – åtminstone betydligt längre än vad de gjorde när heltäckningsmattor fortfarande var nytt. Givetvis gäller det att ha sunt förnuft även när man köper heltäckningsmattor – köper man en 40 år begagnad heltäckningsmatta (vilket såklart inte rekommenderas), är risken större att kvaliteten är undermålig.

Var köper man heltäckningsmattor?

Heltäckningsmattor finns att köpa nästan överallt i landet. Utbudet är givetvis särskilt stort i större städer så som till exempel Stockholm, här finns ett exempel på det: www.heltäckningsmattorstockholm.se. Klart är i alla fall att man inte behöver bo i, eller ha nära till, en storstad som Stockholm för att köpa en heltäckningsmatta. De brukar finnas på byggvaruhus och särskilda mattaffärer. Dessa går som bekant att hitta nästan överallt i landet.

Bor man i ett väldigt litet samhälle kan man dock behöva ta sig en bit till en större stad för att hitta heltäckningsmattor. Generellt sett kan det vara värt besväret att ta sig till en större stad i närheten, till exempel Stockholm, just för att ta del av ett större utbud. Att köpa heltäckningsmattor är ett ganska stort köp och inget man bör förhasta sig igenom.

Hitta butik

Ett tips är att helt enkelt söka runt på nätet för att hitta butiker vars utbud du gillar. Bor du till exempel i Stockholm kan du söka med fraser som ”heltäckningsmattor Stockholm” (byt ut Stockholm mot din stad). Efter det får du sannolikt fram flera butiker som säljer heltäckningsmattor i ditt område.

Som ovan nämnt lär du få fram flera resultat om du söker i till exempel Stockholm eller Göteborg, än om du söker i något mindre samhälle. Bor du i ett mindre samhälle är det dessutom redan sannolikt att du känner till vilka butiker man bör vända sig till för att hitta heltäckningsmattor och dylika produkter.

Byggslarv vanligt inom golvläggning - välj rätt kompetens

13 feb 2017

“Slarv ger miljonsmäll”. Det är rubriken i en artikel i tidningen Barometern från 2012. Artikeln handlar om golvläggare som inte gjort sitt jobb. Deras slarv tillsammans med andra byggfel har kostat Oskarshamns kommun en dryg miljon kronor i skattepengar.

Artikeln beskriver tyvärr en inte helt ovanlig företeelse. Golvläggare som inte haft rätt kompetens eller inte brytt sig om att utföra sitt uppdrag på rätt sätt. I det här fallet i Oskarshamn handlade det om gammalt byggslarv som upptäcktes i efterhand . En av kommunens skollokaler, Vallhallasskolans kök blev i slutänden 1,1 miljoner kronor dyrare eftersom notan fylldes på med de tilläggs- och ändringsarbeten som tillkommit under byggets gång, skriver tidningen.

Skolan behövde göra en ombyggnad och när den gamla golvmattan revs upp upptäckte byggjobbarna att hela övergolvet låg löst. Den här upptäckten ledde till att  det nya byggjobbarna fick lägga in bilning ända ner till konstruktionen av betongen. Det lösa golvet fick helt enkelt ersättas med en speciell sorts betong som kunde torka på kort tid. Om man hade använt vanlig betong istället hade golvläggarna på plats fått vänta med den slutgiltiga golvläggningen ända upp till sex månader!

1,1 miljoner kronor är naturligtvis en stor summa att betala för en kommun. Tänk då vad ett liknande slarv betyder för din plånbok som privatperson.

Välj en duktig golvläggare

Golv tillhör förstås ett av de mest grundläggande delarna i en bostad. Du kan inte bo i ditt hem om du inte har ett bra golv! Hur vet man då att en golvläggare är bra? Ta referenser! I dag har många inom byggbranschen en egen hemsida eller en face book-sida med information om sitt hantverk eller sin firma. Kolla kommentarerna på sidan och kunderna namn. Titta vilka tidigare kunder som golvläggaren arbetat för. Det är inte det minsta pinsamt att som ny kund ringa och be om fler referenser när du ska anlita en hantverkare du inte känner sen tidigare.

Förklara läget - säg att du är noggrann och bara vill känna dig säker på ditt val. Seriösa hantverkare brukar inte ta illa upp utan lämnar gärna ut namn och nummer till referenspersoner som kan intyga att de har gjort ett bra jobb tidigare.

Om du vill ha ännu bättre koll kan du börja med att leta i din egen bekantskapskrets bland människor du litar på. Hör med dina arbetskompisar eller vänner. De flesta som har eget hus har vid något tillfälle haft kontakt med en golvläggare och bör kunna tipsa om bra namn på hantverkare. Du kanske också får tips på golvläggare du bör undvika - det är i sig ett mycket värdefullt tips. Golv är viktiga saker i ett hem, se till att den som lägger ditt golv har rätt kompetens.

Låt en mattläggare sköta jobbet

30 nov 2016

Efter några år i dvala så har fler och fler åter börjat upptäcka fördelarna som finns med att lägga in en matta över golvet snarare än att exempelvis använda sig av klickgolv. Det finns dock fortfarande en viss aversion kring detta – många ser en matta som något fult, mindre lyxigt och som lite av en fattigmanslösning och om detta kan vi säga följande: det stämmer inte.

Idag kan du få mattor i stort sett vilken färg du vill, i vilket mönster som helst och du kan välja mellan material som plast, linoleum, vinyl och textil. Utvecklingen har gått framåt enormt och idag kan man snarare se en matta som en konkurrent till vanliga trägolv – sett här till vilken effekt man får på köpet.

För – ärligt talat här; börjar inte trägolv och det strömlinjeformade tänket sådant för med sig att bli lite tröttsamt? Går du in i valfri lägenhet i Stockholm så kommer du att mötas av A: vita väggar och B. Ett trägolv. Vi menar att man kan tänka lite utanför boxen, få ett mer personligt hem och till ett bättre pris genom att kontakta en mattläggare och be denna lägga in en matta; oavsett material.

Och -  där har vi lite av en nyckel, en mattläggare är nästan ett måste att anlita. Visst; du kan köpa en matta och försöka lägga in denna i ditt hus i Stockholm men troligt är att du har ett väldigt slit framför dig och att det slutliga resultatet kommer att blir väldigt dåligt.

Det är, helt enkelt, svårt att lägga en matta och du kommer att som lekman att märka att exempelvis skarvar är svåra att få snygga och att det kan komma att synas bubblor. Rekommendationen är att du dels anlitar en mattläggare i Stockholm och att du dels också köper din matta av honom; detta då priset brukar bli betydligt bättre genom den kombinationen.

Använd rot-avdraget för en mattläggare

Dessutom så ska vi naturligtvis gällande priset säga att du kan anlita en mattläggare och använda ditt rot-avdrag vid betalningen. Bor du i exempelvis Stockholm och anlitar en mattläggare så innebär detta att du kan dra av 30% av arbetskostnaden och detta med ett tak om 50.000 kronor/år. Kort och gott, börjar du tröttna på ditt hem och vill nå en förändring – börja med golven, överväg en matta och låt en mattläggare sköta jobbet.