Så är det att arbeta som hantverkare i Stockholm

Visste du att det finns närmare 5.000 hantverkare i Stockholm, och att ungefär 300.000 byggjobbare arbetar med bygg någonstans i hela Sverige? Det byggs ju som aldrig förr. Tvåtredjedelar av alla dem arbetar konkret med bygg- eller anläggningsentreprenörer. Majoriteten av dem är män, en mycket liten andel är kvinnor. Varför det är på det viset är lite svårt att uttala sig om. Kanske för att det trots allt är ett ganska tungt arbete, fysiskt och det är helt enkelt inte lämpligt för kvinnor att arbeta med detta. Så om du är intresserad av att arbeta med hantverk i Stockholm, är du fömodligen en man.

Utbildning till snickare, murare och VVS

Förmodligen lär du utbilda dig till snickare, murare eller inom VVS på gymnasiet, och på någon av gymnasiets många byggprogram, eller på Komvux. Det finns inga av dessa utbildningar som går på distans, då en stor del av utbildningen är av praktisk art och man måste vara på plats för att lära sig. Dessutom sker en stor del av utbildning ute på något företag. När du är klar med utbildningen på gymnasiet eller på Komvyx, är det några av dessa som du även kan gå som en lärlingsutbuldning. en sådan lärlingsutbildning kan du påbörja vilket år som helst på gymnasiet. då får man samma utbildning som man får resten av skolan, man får samma utbildning men en får man ännu närmare det yrke som man sedan ska utöva resten av yrkeslivet. Den största skillnaden mellan en lärlingsutbildning och att gå i gymnasiet är att då är du en del av företaget på en arbetsplats. Du får dessutom en lärlingslön på en liten summa. På det sättet har man en fot direkt i arbetslivet och får värdefulla kontakter som du sedan kan ha nytta av när du söker jobb.

Vill du kan du arbeta med allehanda arbeten på en firma

Man kan få ett mycket varierat arbete om man sedan arbetar på en totalentreprenad, vilket innebär att ett och samma företag utför olika hantverkstjänster ute hos sina kunder. Då kan man göra allt som har målerier och tapetsering att göra. Någon annan gång, installerar man inredning i ett hus. Man kanske renoverar inne i huset, andra dagen bygger man ett hus, den tredje dagen lägger du nytt golv. Man har kolleger som har andra hantverksutbildningar, och tillsammans bildar man ett arbetslag som samarbetar för att ett bygge ska gå framåt.

23 Sep 2018