Läge att måla ditt ditt trägolv?

Uppdaterad: 13 januari 2021

Det finns alltid ett värde i att hålla sitt golv i så bra skick som möjligt och där man genom ett omfattande underhåll kan ge hela rummet en annan atmosfär. Men; om det handlar om ett trägolv så stannar det ofta där. Menas här – trä är trä och även om man exempelvis oljar in det så kommer färgen att var densamma; men med betydligt bättre lyster. Att jämföra exempelvis med en vägg där man med lätthet kan tapetsera om eller måla väggen i fråga med en ny färg om man tröttnat på den färg som för närvarande finns där.

Vill du istället slipa golvet? Läs mer här: golvslipningstockholm.net

Måla trägolv med svart färg

Golvet, där kan man inte göra så mycket om man tröttnar på färgskalan – möjligen byta matta; men efter det så är det stopp. Eller? Nej, det är naturligtvis möjligt att måla om även ett trägolv och det är ett effektivt sätt att helt förändra ett boende.

Dock: innan vi ger tips på hur man ska gå tillväga så ska vi även nämna att man får det absolut bästa resultatet om man anlitar en målare för uppgiften. Det må – som vid all målning – se enkelt ut på förhand, men det handlar om ett ganska tidskrävande projekt där risken att misslyckas dessutom är ganska stor. Anlitar du istället en målare för att måla ditt trägolv så får du dels erfarenhet – vilka nyanser fungerar, vilken färgskala ska användas och vad ska definitivt inte övervägas? – och dels så får du ett högklassigt jobb utfört. Det går naturligtvis att använda rot-avdraget för detta också och det behöver därigenom inte handla om någon extrem kostnad.

Med detta sagt: om du vill måla ditt trägolv själv och har den tid som krävs så gör du det enligt följande steg:

 • Vi förutsätter här att ditt trägolv inte är målat sedan tidigare och att du därmed inte behöver ta bort den gamla färgen innan du sätter igång.

 

 1. Tvätta golvet noga; all smuts och fett ska vara borta. Använd en svamp och rent vatten. Låt torka!
 2. Slipa. Slipa i träets längdriktning och se till att alla eventuella ojämnheter försvinner.
 3. Dammsug. Allt slipdamm måste bot och golvet ska – som en extra påminnelse – vara helt torrt innan du går vidare till nästa punkt:
 4. Grundmåla. Använd en roller och rekommenderad grundfärg för golv. Börja i ett hörn – där- och längs listerna kan du använda en pensel – och jobba dig genom rummet.
 5. Börja måla. Då grundfärgen torkat så är det dags att sätta igång med målningen. Börja med ett hörn, använd en pensel och stryk några plankor i taget.
 6. Se till täppa till eventuella glipor mellan golv och list med färg.
 7. Se till att alltid avsluta ett penseldrag i träets längdriktning; fram till det så kan du jobba även åt det motsatta hållet. För att undvika penselränder så bör du se till att fördriva färgen väl.
 8. Torka. Läs torktiden på färgburken och addera gärna någon extra timme.
 9. Stryk på igen. Jobba in ett ytterligare lagerfärg på samma sätt som ovan och låt det torka.
 10. Klart!

 

Se till att använda skyddskläder och munskydd om färgen du väljer är lösningsbaserad. God ventilation är även det ett måste. Ska du måla även andra områden i rummet så rekommenderas att du börjar med dessa innan du ger dig på golvet. Detta för att undvika färgstänk.