Ytbehandla ditt trägolv

För att ett golv ska blir så hållbart – och vackert – som möjligt så krävs det att man ytbehandlar det. I synnerhet då det kommer till trägolv och det är något som dels kommer i olika kläder och dels också något som är fullt möjligt att genomföra på egen hand. Med olika kläder så menar vi att det finns väldigt många olika metoder då det kommer till ytbehandling och om vi snabbt går igenom några tänkbara alternativ så ser dessa ut som följer:

Lacka: Att lacka ett trägolv innebär primärt att man väljer mellan det matta- eller det högblanka alternativet. Det senare ger rummet en helt ny lyster och känsla, medan det förra (den matta) på ett bättre sätt tar fram exempelvis åldersringar i träet. Förenklat kan man alltså säga att den ena höjer rummet medan den andra höjer golvets utseende. Det handlar om tycke och smak således. Gemensamt mellan både högblank och matt lack är att du får ett golv som är slitstarkt och snyggt i flera år. Tips: du bör genomföra en lackning i tre omgångar och du bör se till att rummet har god ventilation samt använda rätt sorts skydd. Även om lacken idag är betydligt mer skonsam – både för dig och för miljön – så är den inte på något sätt något du vill andas in under en längre tid. Och: vänta med att möblera åtminstone ett dygn.

 

Att luta golv – en klassiker som kräver tid

Luta golvet: en klassiker som kommit tillbaka i en mer modern tappning. Att luta golvet gäller massiva trägolv av exempelvis furu – andra typer av golv mår inte lika bra av denna ytbehandling. Men; syftet är att man ska slippa se den gulnande nyansen på golvet (något som annars är vanligt förekommande vid just furu) och där man gör enligt följande:

Innan dock: att luta golvet kräver golvslipning och det handlar om att man måste skydda sig själv – lut fräter! – med lämpliga skyddskläder. Därför är ofta andra ytbehandlingar att föredra. Kontakta gärna en golvläggare innan du tar ett beslut.

  1. Före lutningen – se till att skydda golvet, det får exempelvis inte exponeras för solljus – då kommer den gula nyansen som ett brev på posten.
  2. Slipa golvet.
  3. Städa rejält. Allt damm och all smuts som kommer efter slipningen måste bort. Här kan det vara en god idé att hyra exempelvis en byggdammsugare.
  4. Skydda dig: som sagt: lut fräter; se till att inga kroppsdelar kommer i direkt kontakt med ämnet.
  5. Stryk ut lutet. Enligt anvisning på förpackning och alltid i träets längdriktning. Börja i ett hörn – ta några plankor i taget – och jobba dig metodiskt genom rummet.
  6. Torka. Räkna med att torktiden – återigen: läs på burken – är mellan tolv och tjugofyra timmar.
  7. Fräs av golvet med hjälp av en rondell och dammsug noggrant efteråt. Eventuella ojämnheter ska jämnas ut.
  8. Såpa (och kallvatten!). Avsluta med att såpa in ditt golv och för extra lyster så rekommenderas att du använder dig av kallt snarare än hett vatten.