Olja in ditt golv – steg för steg

Att olja in – snarare än att lacka – sitt golv har blivit mer och mer populärt under senare år, något som är lätt att förstå. Ett oljat golv ger ett varmt, behagligt och snyggt intryck och då processen med att olja inte heller den är speciellt avancerad (vi ska visa detta nedan) så är det så klart ett tilltalande alternativ.

Viktigt att tillägga är dock följande: ett oljat golv kräver betydligt mer underhåll än vad ett lackat golv gör och om man inte är beredd att sköta detta så kommer golvet i fråga att slitas, nötas och se väldigt mycket fulare ut – på kortare tid. Detta säger vi alltså som en slags påminnelse och där man kanske även ska överväga en lackering om man saknar tid (något som många gör i dagens samhälle) för att sköta det underhåll som krävs. Underhåll i form av städning och – framförallt – underhållsoljning. Dessutom så bör du välja olja med omsorg och här är sällan de billigaste alternativen de bästa. Gå upp en- eller två prisklasser och du kommer att få ett mer hållbart resultat. Se även till att noggrant följa de anvisningar och instruktioner som finns skrivna på förpackningen du slutligen väljer. Torktid och annat varierar mellan de olika märkena.

Med detta sagt: så här oljar du in ditt trägolv.

  1. Applicera oljan över golvet – det ska vara jämt och rekommenderas är att du använder sig av en pensel alternativt en mopp. Tunna strykningar, tre gånger och med 45 minuters vila mellan gångerna är att rekommendera.
  2. Låt golvet stå vått i ungefär en timme efter den sista strykningen.
  3. Använd en skurmaskin – med blå rondell på; brun kan också fungera - och bearbeta bort överskottet av oljan (en sådan finns att hyra på bygghandlar alternativt hos en golvläggare)
  4. Lägg en trasa under rondellen och polera rent. Viktigt är att du gör allt på samma dag så att du undviker fula skarvar. Efter det här momentet så ska golvet härdas och det brukar ta ungefär 12-18 timmar.
  5. Nu behöver du en polermaskin (finns även den att hyra på samma ställen som skurmaskinen) med en röd rondell.
  6. Vänta ett tag innan du fäster en fuktig trasa under rondellen och kör ännu ett varv. Det förhindrar att golvet blir flammigt; något som annars är relativt vanligt.
  7. Polera ännu en gång.
  8. Ditt golv är klart – men med vissa reservationer. Viktigt är att det får vila ordentligt och verkligen tillgodoses den olja du applicerat. Vänta i minst två dagar innan du möblerar.