Blogg

Ett snyggare ytskikt

10 aug 2020

Finns det något att göra förutom att byta ut hela golvet ifall man har ett parkettgolv och det är lackerat i en färg som man inte tycker om? Vilka möjligheter finns det i så fall och hur går det till?

Om man flyttar in i en ny bostad och tycker om golvet men inte färgen på det så kan det finnas en billigare och enklare åtgärd istället för att byta ut golvet. Har man ett golv i gediget trä, som ett plankgolv eller parkettgolv, eller ett betonggolv så är det möjligt att slipa golvet och efteråt välja vilken behandling och färg som man önskar sig. Man kanske till och med slår till med något ovanligt och målar golvet i rutor eller ränder eftersom det är lätt att åtgärda ifall man om några år igen åter vill ändra. Men har man ett trägolv så är det först och främst bra att veta ifall det blivit slipat förut och i så fall hur många gånger, eftersom vissa golv har begränsningar på hur många gånger de kan bli slipade innan de blir för tunna. Visar sig allt vara okej så är det bara att anlita någon som slipar golv eller dra på sig jobbarbyxorna och sätta igång.

Mycket damm blir det

När ett golv slipas så blir det väldigt mycket damm men det finns golvslipningsmaskiner som har en dammsamlare ansluten. Det är en mycket god idé att välja en sådan. Men även ifall man gör det så är det alltid bra att täcka rummets dörrhål med plast för att begränsa slipdammet dit. Man bör även använda sig av en ordentlig andningsmask och glasögon ifall man själv utför arbetet eller när man eventuellt besöker rummet för att ta en titt. Viktigt är även att använda en engångsoverall och plastskydd på skorna för att skydda golvet som slipats.

En värld av möjligheter

Ytskikt kan man i stort sett välja hur man vill, beroende på vad som passar till golvet man slipat. Men vissa ytskikt kan gå längre ner i materialet som exempelvis olja och såpa, och därför bör man vara extra försiktig med kontroll och vilket nytt ytskikt man använder efter dessa. Om man exempelvis lackar ett golv där man inte ordentligt fått bort oljan så kan lacken bubbla sig och ganska snart börja lossna, men anlitar man en professionell golvslipare så är det en kunskap som de kan informera dig om. Läs mer om golvslipning på denna sida: https://www.golvslipningkungsholmen.se/

Att tänka på när man lägger golv

4 aug 2020

När golvet börjar se slitet ut så kan det vara dags att lägga ett nytt. Vad ska man tänka på när man lägger ett nytt golv? Vilka golv kan passa var? Vem kan man anlita för att lägga om sitt golv?

Om man har ett golv som man vill byta ut av någon anledning så finns det en hel del man ska tänka på för att få ett bra resultat. Det vanligaste brukar vara att man river ut det gamla golvet för att lägga ett nytt. Men ska golvet bytas endast för att det ser tråkigt ut eller för att det inte är i ägarens smak? Då kan det vara en idé att fundera över ifall man kan lägga det nya golvet ovanpå det gamla.

Hur man än väljer att göra så är nästa steg att fundera över vilken höjdskillnad det nya golvet kommer att göra. Hur kommer det vid skiljande tjocklek att påverka rummet i övrigt gällande trösklar, köksmaskiner, garderober, lister med mera? Många missar att tänka på att de lägger in ett golv som är tjockare än det gamla. Därmed får de ett problem som innebär att man måste korrigera allt övrigt i rummet också.

Vilket golv passar?

Det kan vara lätt att falla för ett golv som sticker ut lite från övriga eller som har ett udda material för rummet det ska ligga i. Men det är klokt att först och främst tänka funktionalitet före skönhet. Det ska vara ett golv som kan ligga i många år utan att snabbt bli dåligt eller att man tröttnar på det. Helst ska det även vara ett golv som är lätt att sköta om eftersom det annars kan bli ett irritationsmoment och en energitjuv. Så välj ett golv som passar rummet det ska vara i och familjens uppsättning och leverne.

Snyggt och snabbt

Som bostadsägare vill man ibland prova på att göra viss renovering själv. Golvläggning är varierande enkelt beroende på vilken typ av golv man lägger, hur rummet ser ut och hur väl man lyckats med underarbetet. Är det ett dyrt golv, ett golv som är svårare att lägga eller man inte vill försöka sig på golvläggning så finns det företag man kan anlita. Börja gärna med att fråga grannar efter rekommendationer eller så kan du hitta en bra golvläggare via en enkel sökning på internet. Där kan man oftast även se tidigare kunders betyg och kommentarer.

Ge dina trägolv lite kärlek

30 jul 2020

Prova att slipa dina trägolv innan du river upp och lägger nya. Även golv med många år på nacken kan återfå sin glans genom en slipning och kompletterande behandling med lack eller olja.

En stor andel av golven i Västerås bostäder är gjorda i trä. Liksom på många andra platser i Skandinavien har trä länge utgjort det mest populära materialet till golv, ända sedan jordgolv övergavs som koncept för ett antal hundra år sedan. Många olika typer av trä lämpar sig som material till golv, till exempel kan ek, furu eller bambu användas. I mitten av 1900-talet spred sig en trend av att täcka över trägolv med kork-, linoleum-, eller plastmattor, men under senare decennier har många hushåll valt att riva upp dessa och låta trägolven återse dagens ljus. Trägolv är vackra att se på, och har dessutom lång hållbarhetstid, särskilt om de då och då behandlas med en slipning.

Behåll charmen och spara pengar

Bor du i något av de områden i Västerås där det finns riktigt fina gamla trägolv bevarade, som i de låga trähusen intill Svartån eller på Kyrkbacken? Gissningsvis är du i så fall en person som uppskattar att känna historiens vingslag och gärna bevarar delar av den gamla interiören. Om trägolven med tiden blivit slitna eller tappat sin glans kan en slipning ge dem livet tillbaka. Genom att slipa dina golv istället för att lägga nya bevarar du en del av husets själ, och du sparar även pengar. Ibland kan det kännas hopplöst, när reporna blivit många och golvet nästan känns strävt under fötterna, men ge inte upp, en slipning fungerar som en mirakelkur för dina golv.

Låt en expert göra jobbet

När du bestämt dig för att göra slag i saken och slipa dina golv, återstår valet mellan att göra jobbet själv, eller att anlita en firma som gör det åt dig. Om du är en van hemmafixare går det såklart att hyra en slipmaskin och ta tag i projektet själv, men för bästa resultat rekommenderas du att ta hjälp av någon som har vanan inne. Som boende i Västerås är du i trygga händer, eftersom det finns mycket kompetenta företag att kontakta när du behöver en golvslipning. Experter på området vet hur olika typer av trä tas om hand på bästa sätt, och i många fall kan de även hjälpa dig med slipning av trösklar eller trappor, och, om du så önskar, kompletterande behandling med lack eller olja. Läs mer om golvslipning på denna sida: https://www.golvslipningvästerås.se

Fördelar med att slipa golv

30 jul 2020

Är du lycklig ägare till ett gediget trägolv? Grattis! Snyggare golv finns inte. Efter ett antal år då golvet blivit slitet behöver det slipas. Har du full koll? Om inte, läs vidare här.

Golv kommer i ett otal olika material och färger. Både utseende och skick påverkar din innemiljö i ganska hög grad. Ett välskött golv ska både kännas skönt att gå på, vara ljuddämpande och se snyggt ut. Få saker andas god smak och stil som ett riktigt fint trägolv. Trä är ett hållbart material tillverkat av förnybar råvara. För att få ut mesta möjliga av ditt trägolv kommer det att behöva lite kärlek och omvårdnad kontinuerligt. Varsam behandling, rengöring och kanske emellanåt ytbehandling. När ett antal år passerat kommer det också att behöva slipas. Ett trägolv slits, precis som andra golv. Skillnaden är att ditt trägolv kan bli som nylagt igen med en slipning!

Hur går en golvslipning till?

När du bestämt dig för att det är dags att slipa ditt trägolv bör du börja med att kontakta en kompetent firma. De kan då göra ett besök och se hur det står till med golvet och lämna en offert. Innan de sedan kommer och utför slipningen behöver du bära ut allt ur rummet och dessutom dammsuga noga men inte våtmoppa golvet. Själva slipningen utförs med moderna maskiner med inbyggd dammsugare. Det är viktigt att själva slipningen utförs i en lagom lugn takt utan uppehåll. En ojämn takt kan medföra fula hack så egen slipning rekommenderas inte. I hörn och runt rör eller liknande använder man andra redskap. När golvet slipats klart är det dags för ytbehandling. Där kan man välja mellan exempelvis lack, olja eller vax, beroende på behov, tycke och smak. Därefter behöver golvet torka minst något dygn innan man återigen kan bära in möbler och börja använda rummet.

Golvslipning som värdehöjare och arbete med hållbarhet

Ett nyslipat golv kommer att se ut som det lagts förra veckan och höja rummets utseende till nya höjder. Till skillnad från många andra golvmaterial behöver alltså inte trägolv bytas när de blir slitna. Ett trägolv är alltså mycket intressant även ur miljösynvinkel och kostnaden för en slipning är försumbar i sammanhanget. Ditt hem kommer också att få en högre värdering i och med att det har välskötta och hållbara golv. Efter många år kan golvet inte längre slipas eftersom träet blivit alltför tunt men hållbarheten är mycket bättre jämfört med många andra golv. Vi tipsar att läsa mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.golvslipninglidingö.se

Fräsch upp bostaden med ett nytt golv

22 jul 2020

Funderar ni på att fräscha upp ert hem med ett nytt golv? Kanske äntligen lägga in de där trägolvet som ni drömt om så länge? Oavsett val av material finns det en hel del att ta ställning till.

Ett nytt golv kan verkligen förändra ett hem och det finns många olika material att välja mellan; alla med sina för- och nackdelar. Det vanligaste golvmaterialet är trä. Kanske beror det på vår stora tillgång till skog eller att det är skönt att både stå och gå på? Ett golv av trä är också miljövänligt och hållbart då det vanligtvis går att slipa många gånger och fräscha upp då det blivit slitet. Andra bra och slitstarka golvmaterial är vinyl, linoleum och laminat. Så hur väljer man rätt? Helst vill man att det ska vara både snyggt och skönt att gå på, men också rum och användning spelar in, likaså kostnad och underhåll. Även husets arkitektur och byggnadsår kan vara avgörande.

Olika golvmaterial att välja mellan

Trägolv passar i de flesta hem. Det finns både plankgolv, parkett- och tarkettgolv att välja mellan. Därtill finns det även olika träslag. På senare år har det blivit väldigt populärt med golv av ek. Ek funkar utmärkt att variera då man enkelt kan färga golvet ljust eller mörkt, lacka det matt eller blankt eller bara olja in det. Tröttnar man på sitt ekgolv är det bara att slipa om det och prova en annan efterbehandling som ger golvet ett helt nytt utseende.

Linoleum är ett bra och miljövänligt material som har börjat komma tillbaka mer och mer. Det är dessutom tåligt och repas inte så lätt. Därför passar det bra i hall och kök men även i barnrummet. Ett linoleumgolv kan slipas om och vaxas när det blir slitet, och det blir då som nytt igen.

Be golvläggaren om råd när ni ska välja golvmaterial

Ibland kan man behöva hjälp på traven i val av golv. En skicklig och erfaren golvläggare som arbetar med alla slags golvmaterial brukar kunna hjälpa till och tar hänsyn till både tidsepok och byggstil, men även vad som är praktiskt och ekonomiskt om man nu vill det. Kontakta ett par olika golvläggare för råd. Då får ni en bra känsla för hur pass engagerade och kunniga de är. Be även om en offert men låt inte enbart priset styra. Att lägga golv är ett hantverk som kräver speciell kunskap.

Slipa dina golv till nytt liv

20 jul 2020

Har du slitna gamla trägolv där hemma som du funderar på att riva ut och lägga om? Gör inte det. Med en professionell golvslipning kan även de tröttaste golvplankorna få nytt liv igen.

Trägolv är tveklöst ett av de mesta klassiska valen när det kommer till golv. Det är vackert och tidlöst, och det är ett väldigt enkelt och effektivt sätt att plocka in lite av den fantastiska svenska naturen i sitt hem. När det kommer till slittålighet, är trä dock något känsligare än golv av t ex keramik eller plast. Repor och slitage kan komma efter en tid, liksom fläckar av något som gått in i träet och inte kan torkas bort. Lyckligtvis går det att göra något åt det - med något så enkelt som en golvslipning och ny ytbehandling. Låt oss kika lite närmare på det.

Vilka golv kan slipas?

Så gott som alla trägolv kan slipas och behandlas om, men hur många gånger man kan göra det beror på golvtyp, skick och tjockleken på plankorna. Ett vanligt trägolv av plank kan i regel slipas av ungefär 3-4 gånger utan att stabiliteten i golvet försvinner. Har du parkettgolv istället för gedigna plankgolv? Ingen fara, det brukar gå fint att ge även sådana golv en omgång med slipmaskinen.

En golvslipning behöver inte nödvändigtvis utföras av en professionell golvläggare, det går också bra att göra det själv. Har man däremot aldrig gjort det förut eller vet med sig att man faktiskt har tummen mitt i handen, kan det vara en bra idé att leja bort arbetet. För att slipningen ska bli jämn och bra, är det nämligen viktigt att det görs på rätt sätt och med bra maskiner.

Avsluta med en behandling

Ett nyslipat trägolv må vara både vackert och dofta väldigt gott, men särskilt tåligt är det inte. I syfte att skydda träet och förlänga livslängden på dina golv, är det därför viktigt att också behandla golven efter en slipning. Man kan antingen måla plankorna om man föredrar en väldigt täckande färg - eller stryka på olja, vax eller bets om man hellre vill att det naturliga träet ska få skina igenom litegrann. Olika produkter ger olika finish och lämpar sig olika väl i olika utrymmen. Känner man sig osäker på hur och med vad man ska behandla sina golv, går det alltid bra att vända sig till en färgbutik, en målare eller en byggvaruhandel för tips och rådgivning.

Att renovera ett hem

29 jun 2020

Dags för ett nytt steg i livet? Att flytta till ny bostad? Flytta ihop eller isär eller första boendet? Köper du nyrenoverat eller vill du hellre fixa allt själv? Alla har vi olika önskemål.

Många drömmer om att få skapa sig ett helt eget hem. Att få sätta sin egen prägel och stil på sitt boende. Det ultimata är ju att köpa sig ett hem så du har rätt att bestämma och göra vad du själv vill. En villa är snäppet vassare än bostadsrätt, eftersom du då inte behöver ta hänsyn till grannar. Drömmer du om att blåsa ut allt, från golv till tak, och renovera? Riva ner alla lager av tapeter och slipa fram ett originalgolv i trä. Vad vet du om ditt hus? Hur gammalt är det och vilka har bott där tidigare? Kanske kan du finna spännande spår av tidigare generationer och deras liv. Kanske finner du gömda skatter under golvplankorna. Kanske hittar du ett dolt lönnfack bakom ett skåp.

Det var bättre för

Efter årtionden av plastmattor och en kavalkad i färger och tapetkvaliteter vill vi nu återgå till ursprung. Skala bort lager av tapet, njuta av att backa i mönster från förr. Finna husväggen - grunden. Och därefter börja om, utan alla tidigare lager. Spackla och välja den tapet som tilltalar dig, som utstrålar DU. Att skrapa bort plastmattor och klickgolv för att finna ett ljuvligt trägolv underst. Kontakta därefter en expert på golvslipning för bästa resultat. Givetvis kan du hyra en slip om du vill göra jobbet själv. Dock är golvslipning lite kinkigt och det gäller att hålla rätt tryck på slipmaskinen hela tiden för att inte skapa fula hack eller märken.

Skapa det hem du drömmer om

Sedan när du avlägsnat golv och tapeter är det dags att börja välja nytt. Om du har haft turen att finna ett vackert trägolv under andra ytlager; hur vill du att det ska se ut? Hur vill du behandla det? Efter en golvslipning bör du olja eller lacka golvet. Oljan ger en naturlig och matt look medan lack blir blankt, hårt och glatt. Oavsett vilket du väljer kan du även påverka utseendet med hjälp av att tillföra pigment i olja eller lack. Vill du ha ett ljusare eller mörkare golv, tillför vita eller svarta pigment och skapa nytt. När du valt golvfärg är det enkelt att matcha med en färg eller tapet för väggarna. Snyggast blir det om de går ton i ton.

Grunden till välbehag

18 jun 2020

Inget underlag säger ett så mjukt hej till dina fötter som ett riktigt trägolv. Inte heller stannar någon hos dig så länge. När ett trägolv blir slitet kan det repareras och bli vackert igen.

Det finns en anledning till varför trägolv är så populära.Vid närmare eftertanke finns det faktiskt ett flertal anledningar! Trägolv är för det första otroligt snygga. Inget andas självklar lyx som ett välhållet trägolv. Oavsett träslag så skänker det ditt hem en känsla av klass. Plankor, trestav eller parkett spelar mindre roll. Trä är en klassiker. Ännu en anledning är att trä är en förnyelsebar råvara. Det handlar inte om kemikalier och plast. Fäller du ett träd och planterar ett nytt går ingenting förlorat. Ytterligare fördelar? Ett trägolv kan hålla i hur många år som helst! Besök ett gammalt hus och du kommer att se att golvet finns kvar och fungerar.

Att ta hand om ett trägolv

Idag vet de flesta av oss mycket väl hur värdefullt det är att äga ett trägolv. Vi vill också gärna sköta om det så att det håller sig snyggt så länge som möjligt. Hur kan man åstadkomma detta? Dammsugning! Låt dammsugaren ta hand om grus och annat som kan repa ditt trägolv. Möbeltassar! Stolsben och andra möbler kan ge fula märken i ditt fina trägolv så se till att allt glider smidigt istället. Låt golvet få sig en avtorkning då och då med en lätt fuktad mopp så kommer det att hålla sig vackert. Och naturligtvis torkar vi upp eventuella fläckar så snabbt som möjligt, eller hur? Ett annat sätt att ta hand om ett trägolv är att slipa det.

Golvslipning ger långlivade golv

Förr eller senare kommer det en dag då ditt trägolv har samlat på sig en del skavanker; fläckar, dragmärken och minnen från barnen eller husdjurens klor. Då är det enkelt att lyfta luren och prata med experterna som kan golvslipning! Så länge ditt golv har ett slitskikt i trä så kan det slipas om. Man tar helt enkelt bort det översta slitna skiktet med hjälp av maskiner. Oftast räcker det med någon eller några millimeter. Denna procedur är inte särskilt enkel för en amatör eftersom minsta ojämnhet i maskinkörandet kan resultera i smärre katastrofer, men ett proffs fixar det utan problem. När golvet slipats ser man till att allt slipdamm tas bort och sedan är det dags för ytbehandling. Lack, olja eller vax, valet är ditt! Och ditt trägolv blir som nytt! Läs mer om golvslipning här: https://stockholmsgolvslipning.nu/

Drömmer ni om ett nytt golv? Ring en golvläggare i Uppsala.

12 apr 2020

Har ni renoverat lägenheten utan att byta den gamla parketten med gulnat lack? Den får vardagsrummet att se trist ut trots ny färg på väggarna. Ta hjälp av en professionell golvläggare i Uppsala.

I Sverige är trägolvet ett av de mest populära och har alltid så varit. Kanske är det vårt svenska klimat som gör det? Ett trägolv ger ett varmt intryck och är skönt att gå på. Ett trägolv av bra kvalitet håller dessutom i många år och kan slipas om flera gånger. Det gör att trägolv också är ett miljövänligt alternativ. Det finns många olika träslag att välja mellan som exempelvis ek, bok, furu, lönn och ask. Vill man ha trägolv i badrummet så är det teak som gäller men det är ett dyrt alternativ.

Trägolvets färg går att variera

Idag kan man även variera trägolv så att de kan få olika utseenden. Ett ekgolv kan göras ljusare eller mörkare. Man kan få det borstat, vaxat eller oljat så att det får ett mer matt utseende. Föredrar man ett blankare intryck så väljer man att lacka det. Det finns golvläggare i Uppsala som vet allt om detta och kan ge bra tips och råd. Ekgolvets goda kvalitet gör att det går att slipas om när man tröttnat på färgen eller ytbehandlingen och vill ha en förändring. Men en ekparkett ska så klart helst också passa huset. Ett lantligt hus trivs nog bäst med ett rustikt brädgolv. Även dessa kan man få borstade så att de passar in i ett riktigt gammalt hus och ser ut som ett golv från när huset byggdes. Ett trägolv av bra kvalitet kan man till och med lägga i köket.

Anlita ett golvproffs

Det finns även ett lite billigare alternativ som även de är bra. Lamellparkett finns även det i flera varianter och golvet går att slipas om ett antal gånger, dock inte lika många gånger som ett massivt trägolv. Fanergolv är ett tunnare golv som är hyfsat lätt att lägga det med, men det går inte att slipas om alls. Vill man lägga in ett nytt trägolv eller kanske snygga till och reparera ett gammalt så är det bästa att kontakta en certifierad golvläggare med lång erfarenhet. Detta för att slippa framtida problem då trä är ett levande material som kräver rätt kunskaper. Med rätt hjälp kan man vara säker på att få ett bra golv som håller i många år.

Är det dyrt men golvvärmesystem?

7 apr 2020

Finns det någonting mysigare än att få sätta ner fötterna på ett golv som är varmt. Särskilt efter att man varit ute och blivit frusen. Värmen går som en skön ström upp genom kroppen.

Vem vill inte ha golvvärme? Men många frågar sig: Blir det mycket mera kostsamt än att ha vanlig värme? Eller är det bara någonting som man får för sig bara för att det är så mysigt? Att en lyxig känsla måste vara förenat med ett högt pris är något som många tar som en självklarhet. Fråga din specialist och be om ett kostnadsförslag så får du snart veta svaret. Något som många känner ger en varm känsla i dubbel bemärkelse är trägolv. En varm och rustik känsla inger ett härligt lugn. Inte nog med att det blir snyggt, men om du inte väljer ett alltför tjockt golv så kan du ha golvvärme under. Helt underbart! Det är däremot viktigt att du tar hjälp av en professionell golvläggare som vet precis vilka golv som passar för just det ändamålet. Lamellparkett är det trägolv som passar bäst för golvvärme, men det finns några andra sorter som också fungerar - tiljor exempelvis.

Hur håller man det fint?

Att tänka miljömässigt är att istället för att ta bort gammalt trägolv och lägga in nytt slipa trägolvet man redan har. Genom slipningen tar man fram det vackra mönstret och sedan ytbehandlas det för att få en fin finish och bli starkt. Hållbarheten är ungefär två år. Har man ett annat typ av golv så är det rekommenderat att lägga in ett trägolv. Man kan välja en parkett eller breda plankor. De senare kallas även tiljor och ger ett mera vackert och robust intryck.

Att få hjälp med flera saker

Är det så att man vill ha hjälp med flera saker i hemmet så är det bästa att leta reda på ett företag som har flera tjänster. Förutom golvläggning och slipning så kanske de även kan hjälpa till med renovering, golvvärme och inredning. Då slipper man att ha kontakt med flera olika företag och kan få allt på samma faktura. Ett stort plus med att lägga in ett nytt trägolv eller slipa det gamla är att man får använda sig av ROT-avdrag. Inte nog med att det blir vackert, du får även ett bra pris. Det finns säkert något annat man kan renovera för pengarna som blir över.

Tips för att lägga badrumsgolv

3 apr 2020

Finns det några tips för att lägga badrumsgolv i samband med en badrumsrenovering i Stockholm? Det finns det definitivt. Naturligtvis så handlar den första frågan om vilket typ av golv man ska lägga. Det skiljer mellan att lägga in en badrumsmatta och att sätta klinkers. Här tänkte vi fokusera på det senare, detta då klinkers idag är den vanligaste lösningen och den som tilltalar flest personer.

Det viktigaste i samband med att lägga ett badrumsgolv är att få rätt fall. Med fall menas att allt vatten - som kommer då du duschar - så hamna på rätt ställe; ett ställe som innebär golvbrunnen. Det är tyvärr inte ovanligt att se att många nya badrum saknar - eller har för lite - fall och där man som en följd av detta också kan se att golvet blir fullt av pölar.

Det behöver inte vara jobb som utförts av lekmän. Tyvärr så kan man också se, så kallade, professionella utförare missa detta. Ett exempel på detta är Nya Karolinska där man blev tvungen att riva upp hundratals badrum som en följd av felaktiga fall. Badrummen i fråga blev fulla av vatten på väldigt kort tid och i en sådan miljö så var detta naturligtvis oacceptabelt.

Har man fel fall - ja, då måste man också riva upp och börja om. Något som naturligtvis både är onödigt och kostsamt.

Hur får man då till rätt fall i ett badrum? Vi ger dig fyra enkla steg till detta.

  1. Väggnära brunn. Det första tipset är att välja en väggnära brunn. En sådan gör det enklare att planera för fallet än vad en mer centrerad brunn gör. Golvet ska slutta åt ett håll och inte i flera olika riktningar. Därför är en brunn placerad vid en vägg den bästa lösningen.
  2. Medelvärde. Ser man till hur pass mycket fall det ska handla om så finns det ett medelvärde att förhålla sig till. Detta ligger på 13 mm/m. Inom intervallet 1:150-1:50 ska det ligga. Då du väl mätt ut detta fall så är det dags att hålla dig inom detta också. Det gör du enklast genom att limma fast klossar som har den höjden över golvytan. Därefter så spacklar du och får - tack vare klossarna - enklare att skapa det fall du vill ha.
  3. Lägre duschavdelning. En viktig detalj som verkligen kan underlätta är att medvetet planera för att duschavdelningen läggs på en lägre nivå än övriga rummet. Det kommer att skapa en enklare resa för vattnet att rinna på ett naturligt sätt - och samtidigt också förhindra det från att, så att säga, skvätta tillbaka.
  4. Noggrann plattsättning. Det här ska definitivt inte underskattas. Var noggrann och se till att mäta - och kapa - varje platta på ett enskilt sätt. Det tar lite längre tid, men det är värt dte i slutändan. Tyvärr kan man se att många väljer att kapa flera plattor i samma längder - exempelvis efter en vägg - men det kan leda till att ojämnheter bildas och dessa kan vara svåra att foga ihop senare. Ta dig tiden att göra rätt redan från start.

Övriga tips för en bra golvläggning i badrummet

Det viktiga är fallet, men det finns även andra tips som kan vara användbara för att få ett bättre resultat. Innan vi säger dessa så ska vi peka på det uppenbara - själva elefanten i rummet. Det är ingen slump att de flesta vattenskador börjar i badrum och det är heller ingen slump att lejonparten av dessa är frukten av ett lekmannamässigt jobb.

Många privatpersoner överskattar sina egna förmågor och då detta kombineras med snålhet så väljer man att genomföra en badrumsrenovering i Stockholm på egen hand. Det är ett komplext projekt som kräver kunskap, erfarenhet och rätt verktyg. Ska du lägga ett nytt badrum i Stockholm så tjänar du på att ta hjälp och betala för att professionellt jobb. I synnerhet nu, med tanke på Rot-avdraget. Ett nytt badrum i Stockholm behöver, numera, inte vara så kostsamt. Med Rot-avdraget kan du dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Det gör skillnad.

Givetvis - med tanke på debaclet med Nya Karolinska, som vi nämnde ovan - så bör man vara noggrann med att välja rätt företag. Här är referenser A och O. Kontrollera vilka företag i Stockholm som erbjuder en badrumsrenovering, ta in offerter och kontakta därefter referenser hos de företag som är intressanta.

En annan viktig punkt med att välja professionell hjälp är vidareförsäljning. Den dagen du ska sälja bostaden i Stockholm så kan det vara bra att kunna visa upp vilken som renoverat badrummet. Det minskar risken för en konflikt rörande dolda fel.

Med det sagt så ger vi några fler tips gällande badrumsgolv och läggning av ett sådant:

  • Mät ytan! Det första man ska göra är att mäta hela golvytan. Det gör det enklare att köpa in rätt mängd klinker. Ett annat tips gäller sockelplattor. Om det inte är en kaklad vägg i badrummet så måste du även räkna på sådana. Dessa går att kapa till på egen hand om det exempelvis skulle saknas sådana i den färg du valt. Köp i så fall några extra plattor klinkers.
  • Hitta rätt nyans. Bränningskoden står skrivet på paketet. Den bör du hålla koll på. Olika bränningstillfällen ger nämligen olika nyanser. Det kan leda till att ditt framtida badrum får lita annorlunda nyans och färg på olika ställen. Köper du paket med samma bränningskod så garanteras du samma nyans- och färgskala.
  • PEI Styrkan på klinkers - hur pass tåliga de är - mäts i skala som kallas PEI. I ett badrum räcker det oftast att välja PEI II, men skalan går hela vägen upp till fem. Har du behovet av ett mer slitstarkt golv så ska du hitta klinkers med en högre PEI-märkning. Rådgör gärna med återförsäljaren innan.
  • Olika struktur. Det naturnära badrummet har blivit populärt. Det är bra då det hjälper oss att slappna av och finna harmoni i vardagen. Att använda naturliga material och färgskalor närliggande naturen ger hemtrevliga, harmoniska och sköna badrum. Ett tips gällande detta är att varje sten - säg att du väljer granit - är unik. Det handlar inte om tillverkning på löpande band. Varje sten har en egen karaktär och därmed också en egen nyans, färg och lyster. Därför kan det vara en sund idé att, så att säga, sprida riskerna. Lägg klinkers från olika paket snarare än från ett i taget. Genom detta så slipper du enklaver av en typ av nyans - du sprider ut dessa lite varstans; det ger ett mer homogent och spännande intryck. Har du mätt korrekt så kommer alla paket att användas ändå, eller hur?

Du hittar fler tips om badrumsrenovering och inspiration på www.stockholmsbadrumsrenovering.se

5 saker varje kontor bör vara utrustat med

26 mar 2020

Inreder du ett kontor eller annan arbetsplats? Är du ansvarig för de anställdas väl och ve eller vill du bara överraska och ge de anställda lite extra lyx i vardagen? Har du tänkt på det här?

När vi inreder dagens moderna arbetsplatser behöver vi inreda dem anpassat efter dagens sätt att arbeta. Många pratar i mobiltelefon under hela dagen och vi knappar för fullt på våra datorer. Vanligtvis är lokalerna dessutom relativt öppna och ljud transporteras lätt. När du planerar din inredning ska du med fördel kontakta en mattläggare redan initialt. De har kunskap om vilken typ av golv som passar och som både kan skapa en trevligare miljö och hjälpa till att dämpa ljudnivån. Idag finns så otroligt många mattor att välja på. Väljer du en heltäckningsmatta så behöver du inte tänka på att placera ut vanliga mattor, medan om du väljer ett hårdare golv ska du även tänka in mjuka mattor ovanpå.

Förutsättningar för arbetsro

Om du börjar nerifrån så har du en bra grund. Lägg basen för projektet med en lättstädad och ljuddämpande matta som din mattläggare rekommenderar. Därefter bör du skapa små rum i rummet, vilket du gör genom att klustra arbetsplatser och föra in skiljeväggar och blommor eller textilier, som även de hjälper till att dämpa ljudnivån och samtidigt ger frisk luft och liv i lokalen. Förutom en bra matta, växter och avskärmningar, bör du naturligtvis investera i höj- och sänkbara skrivbord till din personal. För att kunna arbeta flexibelt och stå upp vid datorn, vilket gör väldigt stor skillnad för hälsan.

Sist men inte minst

När du planerat grunden med golv, avskärmningar och växter samt de ergonomiskt utformade skrivborden, ska du se till att anpassa belysningen riktigt exakt. Det finns många riktlinjer både för vilken typ av ljus som ska finnas i olika delar av lokalen samt hur de ska installeras och i vilken position i förhållande till arbetsplatsen, tangentbord, datorskärm etc. Så med andra ord, de fem saker du absolut bör tänka på och investera i är: ett riktigt bra golv (ta hjälp av en proffsig mattläggare), avskärmningar, växter, bra skrivbord och slutligen bra belysning. Följer du dessa råd så har du en väldigt bra grund för dina anställda. Och när du väljer golv så våga vara lite galen, välj material och färger som sätter stämningen för företaget. Din mattläggare har säkerligen mängder av kataloger, färg- och materialprover som du kan botanisera bland.

Varför ska man slipa golv?

18 mar 2020

Golvet är det man sätter sina fötter på och i hemmet kanske till och med utan varken strumpor och skor. Därför är det viktigt att det inte bara är vackert utan även lent och varmt och skönt.

Eftersom golvet är den ytan inomhus som är utsatt för mest slitage så är det också den ytan som man behöver ta hand om mest, beroende på material förstås. Om man vill ha ett slittåligt golv som det kan ta väldigt lång tid innan man behöver renovera, om ens någonsin, så ska man lägga ett klinkergolv. Men vill man ha ett mjukare och mer levande golv så är det många som lägger till exempel ett trägolv av något slag. Det kan vara ett plankgolv, parkettgolv eller laminat. Med tid och slitage kan man behöva slipa såväl plankgolvet som parkettgolvet, för att få en jämn yta och kanske även jämna till efter en lagning. Och detsamma gäller för cementgolv som behöver jämnas till eller fått skador. Men slipning kan man även göra för att man vill ta bort färg man inte längre önskar, fläckar eller missfärgningar på såväl trägolv som cementgolv.

Behandling av yta

Såväl trägolv som cementgolv kan man behandla på olika sätt. Det kan vara en golvfärg för att förändra färgen eller för att lägga en yta på golvet som gör att fläckar inte uppstår lika lätt och att golvet blir lättare att rengöra. Men man kan även använda medel som olja, vax, såpa och lack. Och plankgolv kan man även luta. Hur man behandlar golvet beror på vilken typ av golv det är men även hur slitaget ser ut. Det är stor skillnad på ett golv i ett garage mot ett golv i ett badrum eller, ännu mer, i ett sovrum.

Hur golvslipning går till

För att få ett golv så jämnt som möjligt använder man helst större golvslipmaskiner som antingen är eldrivna eller batteridrivna. Det är viktigt att ytan är helt ren före slipning eftersom minsta lilla sten kan göra mer skada än nytta på ytan. Man ska hålla maskinen igång hela tiden eftersom den annars börjar gräva en grop, och när det gäller hörnen så får man hjälpa till på annat sätt eftersom där kan inte maskinen nå. Använd ansiktsmask och se till att suget på maskinen fungerar eftersom rummet annars kommer förläggas i dimma. Dammsug sedan noggrant efter avklarad slipning. Och behandla golvet snarast. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.golvslipninghelsingborg.nu/

Stå stadigt

13 mar 2020

Se på dina skor uppmanas vi ibland, men titta också på ditt golv. Tål det kraven på hållfasthet, design och ergonomi. Är det lättstädat? Ett starkt och vackert golv gör jobbet roligare.

Allt sedan människan började gå på två ben har underlaget vi går på spelat roll. Med tiden har både materialen och även våra skor blivit bättre. Men fortfarande finns vita fläckar som behöver en översyn för att få rätt yta och lång hållbarhet. Det kan vara när en lokal får en ändrad funktion. En tidigare bilhall som blir kontor, ett gammalt missionshus som görs om till bostad eller en butik som blir äldreboende. Det är många saker som avgör vilket golv som passar bäst. Ska det klara att bära truckar och tunga maskiner? Är det nötning av lera och grus i offentliga lokaler, eller kanske ditt nya kök? Det kommer fram nya lösningar hela tiden, både när det gäller design och vad som gör golvet både starkt och vackert.

Trender och hållbarhet

Förr var det massiva trägolv som gällde i bostäderna. I timrade stugor eller hus med trästomme var de givna. Med tiden ansågs det finare att täcka dem. Det var snyggare tyckte man, men det löste också problem med golvdrag eller breda springor. Många blir överförtjusta när trägolv kan grävas fram under plastmattor eller masonit. Ofta kan golven slipas och behandlas med olja, färg eller bara såpskuras vid behov. Idag efterfrågas miljövänliga och hållbara lösningar, då är linoleumgolvet ett alternativ. Det tål hårda tag i offentliga miljöer som skolor och vårdcentraler, men är också användbara hemma. Ingredienserna är trämjöl, kalkstensmjöl eller kork och som namnet antyder, linolja. Kommer i en mängd färger och mönster.

Långa dagar kräver bra industrigolv

Idag väljer många att stå upp och jobba, på kontor, i kassor eller vi övervakning av industriprocessser. Det kräver att skrivbord och stol är anpassningsbara, men också avstånd till tangentbord och skärm ska vara ergonomiskt godkända. Kontakten mellan stolen och golvet behöver ibland en extra matta. Det är mycket som ska stämma. Ingen vill störas av oväsen och buller eller allt för stora höjdskillnader mellan olika arbetsstationer eller funktioner. Det är många mått som behöver koordineras för att alla ska få en rimlig arbetssituation. När det gäller industrigolv är det många gånger enorma ytor som ska täckas, men även där är det viktigt att ta hänsyn till de olika behoven. Det är skillnad på maskiner och människor som bekant.

Lägga golv – var börjar man?

5 mar 2020

Det är många som drömmer om att riva ut sitt fula gamla golv och istället lägga in ett vackert sådant, men hur går man egentligen tillväga? Kan man göra det själv eller bör man ta in proffs?

Första steget är att bestämma sig för om man vill göra något åt sitt golv eller inte. Ett vackert golv kan göra stor skillnad för intrycket av en bostad. Olika slags golv förmedlar olika känslor. Även om det inte är något fel på golvet i sig, kanske nyansen på golvet inte alls harmoniserar med färgsättningen i resten av hemmet och detta leder till ett sämre intryck. Rätt typ av golv kan alltså se till så att harmoni råder i hemmet – och att man trivs i sitt eget hem är ju ändå ganska viktigt. Steg ett kommer egentligen av sig själv genom att svara på frågan: trivs du, eller inte? Steg två är att bestämma sig för vilket slags golv man vill ha istället. Sedan kommer vi till steg tre som är det klurigaste, själva utförandet. Här finns det två vägar att gå: göra det själv eller ta in proffshjälp.

Lägga golv själv

Viljan att lägga golv på egen hand kan grunda sig i flera olika orsaker. Någon kanske är riktigt duktig på det, en annan vill pressa ned priset och en tredje kanske bara vill göra det för att det är roligt att vara kreativ och få skapa något med sina egna händer. Det man ska tänka på är att det inte är helt enkelt att lägga ett nytt golv. Blir det minsta lilla fel någonstans längs vägen kan det bli förödande för det slutgiltiga resultatet. Om man är lite osäker är det alltså bättre att ta hjälp av någon som kan. Är det priset man vill åt kan man ju pressa ned det med hjälp av ROT istället.

Ta professionell hjälp

Saknar man tillräckliga kunskaper vill man nog hellre ta in professionell hjälp, och det finns en hel del golvläggare i Stockholm att välja bland. Kolla recensioner och be om offerter, välj sedan den firma som känns bäst. Att anlita en golvläggare som gör jobbet åt dig har flera fördelar. Bland annat så slipper du själv utföra det praktiska slitet. Men det kan också vara tryggt att veta att det kommer bli fackmannamässigt utfört, och skulle något mot förmodan bli fel brukar de flesta firmor ha garantier som räddar upp en sådan situation.

← Äldre inlägg