Blogg

Varför inte trägolv i badrum?

30 jul 2019

Har du sett de senaste trenderna när det kommer till badrum den senaste tiden? Det är många ganska exklusiva material som man använder till badrummet. Stenmaterial i badrum har kommit tillbaka sedan 1980-talet då man verkligen tyckte om marmorn. Till och med taxtilierna hade mönster av marmor. Möblerna hade mönster av marmor på sina tyg. Ett tag under hela 1990-talet och början av 2000-talet var marmorn som material ute, men nu ser vi hur marmorna som material i badrum har kommit tillbaka, tillsammans med många andra stensorter. Vi ser också lite andra överraskande material som trägolv i badrummet, och varför inte? Trä som behandlas med effektiva behandling, klarar av vatten mycket bra. Tänk bara på de bastun som du har besökt – alla har ju träpanel på väggar och bastubänkarna. Träet klarar av fukten och vattnet mycket väl. På samma sätt är det ju med trägolvet i bardummet.

Dags för en renovering av badrum?

Är det dags för en helrenovering av badrummet? Badrum slits ut väldigt snabbt. Vi använder ju oss av badrummet så gott som varje dag. Jämför man med för hundra år sedan, så använde man ju inte badrum knappt alls. Inte så konstigt då att man drabbades av allehanda sjukdomar. Numera kan man inte tänka sig en bostad utan badrum, liksom utan kök. FÖr hudnra år sedan kunde man samsas om ett och samma badrum alla som bodde på ett våningsplan i en flerfamiljshus. I dag skulle det vara helt otänkbart, eller hur? Vi har vant oss vid den höga levnadsstandarden som möjliggör att vi kan ha egna badrum, och flera i ett och samma hus. Efter 20-25 år bör man renovera sitt badrum för att det ska vara så säkert som möjligt. Man vill ju inte få in någon vatten- eller fuktskada i sin bostad. Då blir man tvungen att riva upp och bygga nytt. Då är det lättare och kräver mindre resurser att renovera badrummet.

Anlita hantverkarfirma i Göteborg

Om det är så att du är nyfiken på att lägga ett trägolv i badrummet, är det bäst att anlita en professionell hantverkarfirma som kommer och lägger det åt dig, så att det blir säkert mot vattenhanteringen. Det gäller attt bygga golvet så att inte vattnet kommer åt och skadar träet. Ser man bara till att behandla det på rätt sätt kommer det att hänga med lika länge som resten av badrummet och behöver endast renoveras efter 20-25 år. Läs mer här om badrumsrenovering i Göteborg.

Det innebär totalentreprenad

26 jun 2019

Ska du bygga nytt hus i Stockholm? Med de nuvaranade priserna på hus, tomter och fastigheter i Stockholm, kan det under vissa omständigheter bli en mer ekonomisk affär att bygga nytt i stället för att köpa ett befintligt hus. Om du redan äger en tomt, eller kan komma över en tomt till ett mycket bra pris, då lönar det sig absolut att bygga nytt istället för att köpa ett hus som redan är byggt. Bygger du huset själv kan du bestämma över hela byggnaden själv och bygga med material som har hög kvalitet och högt värde för eftervärlden. När du väl har bestämt dig för hur du ska göra, är det mycket viktigt vilket företag som får bygga ditt hus. Här är det många företag som slåss om att få uppdraget att bygga ett helt nytt hus. Men hur ska du välja? Vad är viktigt när man väljer byggföretag? Är det priset, är det hantverkarna eller vad är det som är viktigt?

Det betyder delentreprenad

Ska du välja ett byggföretag som erbjuder delentreprenad? Eller är det bättre med en totalentreprenad? Vad innebär de olika skilnaderna praktiskt? Den största skilllnaden mellan de två är att i en delentreprenad kommer de olika hantverkarna och gör endast sin del av bygget. Då måste du, som anlitar dem, göra ett arbetschema som de följer och det innebär att det är du som är byggherre. Det är du som planerar arbetet, du som bestämmer i vilken ordning som de olika hantverkarna ska komma och fullfölja sin del i arbetet. Det mesta planeringsarbetet görs då av dig. Du måste också följa upp varje del noggrant så att hantverkarna fullföljer sin del i arbetet in i minsta detalj.

Det innebär totalentreprenad

Bestämmer du dig i stället för totalentreprenad, innebär det att ett byggföretag tar hela ansvaret för bygget. De ser själva till så att hantverkarna infinner sig för att utföra sin del av bygget. Du behöver inte planera arbetet, utan de ser till att planera det, och håller dig i stället informerade om hur bygget går. De informerar dig om det är så att du bör välja material, färger och olika alternativ i bygget. Priset blir något högre om du väljer ett byggföretag med totalentreprenad, men då slipper du oroa dig över bygget och kan släppa ansvaret till dem. På samma sätt slipper du hålla kontakten med olika hantverkare. Det vet man ju hur det kan vara, ena dagen svarar de i telefon, andra dagen är de som uppslukade av jorden.

Så renoverar du trappan inne

19 jun 2019

Är det svårt att renovera en trappa? Svaret på den frågan beror på hur sliten trappan är, om det är en trappa som vrider sig och hur den är konstruerad. Det som kan vara knepigt är om trappan har en heltäckningsmatta. Då kan man behöva ta bort den. Om den inte lossnar med vanligt handkraft, om man rycker och sliter i den då kan man behöva ta bort allt lim och matta med hjälp av ett limlösande medel. Sedan kan det vara lite komplicerat att såga ut nya trappsteg som är likadana som de gamla stegen. Om du har en trappa som behöver renoveras, får du här en enklare beskrivning på hur du kan göra.

1. Ta bort allt gammalt material 

Det är viktigt att få bort allt gammal material som kanske trappstegen har klätts in med. Många trappor som är i stort behov av renovering är de som har heltäckningsmatta. Då kan man behöva ta bort heltäckningsmattan för det. Om den inte lossnar av sig självt när du drar i den, kan du behöva stryka på T-röd sprit. Då lossnar limmet och mattan ger efter. När spriten har löst upp limmet är det mycket lättare att får bort mattan. Avlägsna även färg som kanske finns på trappräcket och väggarna i trappan.

2. Spackla trappstegen och väggarna

När du fått bort mattan och färgen på trappräcke och väggarna, är det viktigt att spackla trappstegen. Använd en trä-spackel för spacklingen på trappstegen. Finns det större skador på trappan är det en bra idé att använda sig av en sandspackel som du tätar större sprickor i trappan med. Låt torka ordentligt innan du går till nästa steg.

3. Slipa trappan och stegen

Slipa sedan trappan och trappräcket, om du har spacklat där. Har du spacklat på väggarna kan du även här behöva slipa med sandpapper så att spacklet blir jämnt fördelat över väggen.

4. Måla trappan

Sedan är det den roliga delen av jobbet som är klart; målningen. Välj en ljusare nyans till trappan då den lätta blir mörkare än resten av bostaden. Finns det till exempel inget fönster i trappan blir den lätt mörk.

Låter det invecklat att renovera en trappa? Om du känner dig det minsta osäker på hur du ska gå till väga, går det alldeles utmärkt att anlita en hantverkare som erbjuder trapprenovering i Stockholm. Väljer du en hantverkare med F-skattsedel får du alltid dra av på Rot-avdraget för arbetskostnaden.

Behöver du snickare i Stockholm?

10 jun 2019

Det är ju renoveringsdags nu under sommaren. Är det en ny altan som du behöver och vill ha? Behöver du laga staketet? Vad det än är som man behöver renovera, är det antingen en själv som måste göra det eller så anlitar man en snickare. Hur får man tag i till exempel en snickare i Stockholm? Det bästa man kan göra är att börja med att googla "snickare Stockholm" så att man får några alternativ till några snickare. Då kan man lättre ringa upp dem och jämföra de olika snickarna med varandra. Om man ber om offert så vet man också vad de tar betalt för sina tjänster. Ber du dessutom om referenser får du förhoppningsvis veta hur de arbetar och hur de är som personer. Så hur vet man om en snickare är duktig på sitt jobb? Vi tar upp här några viktiga kriterier som säger en del om de är duktiga snickare.

1. Utbildade och certifierade

Självklart måste de ha utbildning för att få bygga som snickare, eller hur? Många tar det för givet, men ibland kan det löna sig att kontrollera den saken, särskilt om det skulle vara så att man anlitar en snickare från till exempel Polen, eller något annat land med låga löner. Då är det viktigt att kontrollera deras yrkeskunskaper. Är de dessutom certifierade, bör de kunna mer än vad de lärde sig under sin utbildning. En certifiering visar på att de har brytt sig om att lära sig mer av vad det innebär att utbilda sig till snickare.

2. Erfarna av olika byggen

Har de erfarenhet? Ju mer och varierat som en snickare har arbetat, desto mer erfarenhet har de. Erfarenhet är viktigt då en snickare ofta behöver lösa problem som kan uppstå när de bygger. De behöver lösa frågor som att marken kanske är ojämn. Plankorna som de kanske bygger med är ojämna. Då blir det väldigt viktigt att de arbetar på ett noggrant sätt och ser till så att alla vinklar och ojämnheter åtgärdas på rätt sätt.

3. Noggranna och pålitliga

Som hantverkare bör de alltid arbeta på ett noggrant sätt. Tyvärr finns det de som fuskar lite här och där. Det är inte bra om man ska arbeta som hantverkare. Särskilt som hantverkare är det mycket viktigt hur de lägger virket, hur de skruvar i skruvarna och ser till så att alla fogar sitter på plats att alla lister sitter som de ska, skarvarna ska sitta tätt, tätt mot varandra och det ska inte finnas glipor någonstans. Lycka till i letandet efter en snickare i Stockholm.

Få bort smutsen med renoverade ytor

6 jun 2019

Om man har smutsiga ytor kan man dels behöva rengöra ytorna, men också måla om dem för att de ska bli riktigt rena och fräscha. Om man väljer att måla om dem får man ytor som nästan är som nya. Det är sägs också att trenden med renoveringar, och att göra det själv, har mattats av. I stället är man intresserad av att kunna köpa en bostad som är nyrenoverad – så går du i tankar av att sälja bostaden så småningom, är det en bra investering att renovera den innan den går till försäljning och innan man visar upp den då de flesta spekulanter kommer att se om den är nyrenoverad eller inte.

Så får du bort smuts på målade ytor

Har du fått smutsfläckar på tapeter är diskmedel på en lätt fuktad trasa det bästa som du kan avlägsna fläcken med. Har du fläckar på målade väggar inomhus är det antingen diskmedel på en mjuk svamp som är lätt fuktad. Är det en svårare fläck kan du faktiskt ta lite målartvätt på en trasa och försöka få bort fläcken med en svamp. Är fläcken på fasaden är det målartvätt och en mjuk borste som kan ta bort den. Blanda till målartvätten i en hink med vatten först. Använd en mjuk borste till fläcken. Se till att doppa hela borsten i målartvätten och gnugga sedan på fläcken tills den försvunnit.

När du behöver måla om i stället

Om du i stället behöver måla om ytorna helt och hållet för att få bort smuts, så kommer man ändå inte från det att man behöver rengöra ytorna innan man målartvätt eller algtvätt. Först efter det kan man måla om ytorna så att smutsfläckarna täcks helt och hållet av den nya färgen. Har man permanenta fläckar på fasaden är en ommålning det enda rätta. Bara man ser till att bearbeta underlaget så pass mycket att det är slipat och slätt innan man måla om det. 

Anlita proffsen till renoveringen

Man kan behöva duktiga hantverkare till en renovering som blir bra. Om du vill renovera hemma är det tryggaste att anlita målare som är vana vid hantverket. Det är lätt att tro att det inte är så viktigt med hur man målar en vägg, eller en fasad och att alla kan måla en sådan, men så är det inte. Ska målningen bli bra krävs det faktiskt en hel del arbete innan man kan börja måla.

Den är bästa golvvården

30 maj 2019

Har du märkt att hur många gånger som du än har bonat och rengjort golv under år efter år – blir de aldrig riktigt rena? Har man golv som är mer än 20 år gamla, spelar det till sist ingen roll vad du än gör med golvet. Det blir aldrig riktigt fräscht. Då är det enda som du kan göra är att slipa om det.

Om du slipar om ditt golv:

1. Agerar du miljövänligt

Att inte riva ut, köpa nytt och slänga, som är ett otroligt slöseri med resurser, är det mer miljövänligt att slipa om det i stället. Då återanvänder du i stället det golv som du redan har, om du i stället slipar om det. Vi bör ju alla börja tänka ännu mer på hur man kan återanvända och återvinna det som vi redan har.

2. Får ett nästan nytt golv

Har du sett ett nyslipat golv någon gång? Då vet du att ett snyslipat golv är som ett nytt golv. Det golv som en gång lades, får tillbaka sitt ursprungliga utseende. All smuts, alla jack, rispor och skador försvinner när man slipar om det. När man sedan lackar, vaxar, lutar eller oljar in golvet efter en golvslipning, får golvet ett nytt utseende. Det blir så snyggt.

3. Sparar pengar

Det märkliga med att leva mer miljövänligt är att det inte bara sparar på jordens resurser, utan även är billigare och ett sätt att spara pengar. När du lägger ett nytt golv får du räkna med 10.000-tals kronor, vissa så dyra som 100.000-tals kronor, beroende på vilket material som du väljer. Medan en golvslipning går på som högst 20-30.000 kronor.

Välj en hantverkare i Järfälla

Behöver du en hantverkare i Järfälla? Om du behöver en golvslipning i Järfälla, kan du behöva få tag i en hantverkare som arbetar där. Börja med att googla "golvslipning Järfälla" så får du flera sådana förslag av Google. Då är det bara sedan att ringa dem och fråga dem om offerter och referenser. Offerten ber du om för att inte få en obehaglig överraskning när det är dags att betala fakturan från dem. Referenserna ber du om för att få veta ungefär hur de arbetar och om de är noggranna, gör arbetet ordentligt, är trevliga mot sina kunder och tar ansvar för sitt jobb. Som kund vill man ju ha med trevliga människor att göra och inte råka i konflikt eller vara oense med sin hantverkare. Vill du ha tag i en golvslipare i Järfälla? Läs då mer här: https://www.golvslipningjärfälla.se.

Så bör du underhålla trägolvet

17 maj 2019

Ett riktigt fint trägolv som läggs var som helst i Sverige, i villa, radhus eller lägenhet, kan hålla i mer än en generation. Ett trägolv är mycket mer "livligt" än ett golv av klinker, sten eller linoleum, för att inte tala om plastgolv som sällan livar upp ett rum. Ett trägolv är vackert och ger bostaden ett klassiskt utseende. Enda nackdelen som man kan tänka sig är att träet är känsligt och behöver underhållas med jämna mellanrum, men om man gör det, så kommer trägolvet att belöna dig med ett fint utseende i vardagsrummet, eller var du nu råkar ha trägolvet.

1. Se till att skydda golvet

Ska ditt trägolv hålla sig fint, bör man aldrig gå in med smutsiga skor, så sand, grus och små stenar verkligen kan förstöra träet i golvet. På samma sätt är det med husdjurens (om det finns några) klor, barnens leksaker, stilettklackar eller om man drar möbler fram och tillbaka över golvet. Allt sådant borde förbjudas i ett rum där det finns ett vackert trägolv, men det är lättare sagt än gjort. I stället kan man lägga en stor matta på trägolvet så länge som man har husdjur, små barn eller höga klackar.

2. Bona det regelbundet

Vill man, eller behöver man inte skydda golvet med en tjock matta kan man både dammsuga och rengöra golvet med vatten och lite såpa. Efter noggrann rengöring kan man sedan bona det ungefär en gång i månaden, eller varannan månad eller en gång i halvåret, beroende på hur smutsigt det blir. Om man bonar golvet är det vax, som du lägger på golvet. Vaxen lägger sig som en extra hinna på golvytan och ser till att skydda det så länge vaxen ligger kvar på golvet.

3. Slipa om det efter 30-40 år

Om du efter flera tiotals år, märker att det inte hjälper att bona golvet och hålla det rent, utan har fått smuts på det som inte vill bort, kan du slipa om det. Slipar du om golvet ser du till att ta fram det ursprungliga utseendet på trägolvet och får som ett nytt golv igen. Efter golvslipningen är det viktigt att göra en efterbehandling som gör att trägolvet håller ännu längre och som skyddar golvet effektivt. Vilket slags efterbehandling som du bör ge ditt trägolv, beror på hur du använder det. Är det i köket, kan du behöva lacka golvet, då lacken skyddar det mot spill. Läs här om du vill komma i kontakt med hantverkare som kan utföra en golvslipning på Östermalm i Stockolm.

Glöm inte golven vid lägenhetsrenoveringen

2 maj 2019

En lägenhetsrenovering är ett stort projekt, men det kan ha stor effekt på livskvaliteten och så klart även värdet på bostaden. Definitionen av va den lägenhetsrenovering är varierar, men generellt avser man en renovering som omfattar alla rum i lägenheten, inklusive kök och badrum. Ibland påverkas även planlösningen, genom att man river väggar för att få en öppnare planlösning eller sätter upp nya för att skapa fler rum.

En aspekt som dock ibland glöms bort är golven. Att ge golven lite kärlek vid renoveringen är bra, inte minst eftersom golven i princip alltid slits ganska hårt när resten av lägenheten renoveras. Golven ska alltid tas sist vid en lägenhetsrenovering.

Lägenhetsrenovering i Stockholm

I Stockholm finns många byggfirmor som kan erbjuda totalentreprenad vid lägenhetsrenoveringar. Det betyder att de bland sina anställda har såväl snickare som målare, våtrumstekniker, plattsättare, elektriker, rörmokare och golvläggare/golvslipare. Det är bra, eftersom det blir betydligt billigare och lättare för dig som kund att anlita en sådan firma i stället för att själv jaga runt på rätt folk till de olika uppgifterna.

Ofta räcker golvslipning

Att man tar golven sist vid en lägenhetsrenovering faller sig ju naturligt. En renovering innebär et slitage på golven, med hantverkare som springer in och ut och damm och skräp från renoveringen som hamnar på golvet, även om de skyddas. Ofta räcker det med att slipa golven, men vill man byta golvtyp från till exempel trä till stenplattor i köket så ska man ju passa på vid en lägenhetsrenovering.

Golv är ju det mest hållbara i en lägenhet. Rätt underhållet kan ett golv av bra kvalitet hålla i hundra år. Det förutsätter förstås att det är ett massiv golv som tål många omslipningar. När man slipar ett golv och ger det en ny ytbehandling så blir det i princip som nytt igen, och det kan ju verkligen passa vid en lägenhetsrenovering. Även ett mindre slitet golv kan se lite trist ut när resten av lägenheten renoverats till toppskick.

Se till att firman kan golv

Det är inte alla byggfirmor som erbjuder golvslipning vid lägenhetsrenovering, så om dina golv inte är i topptrim så ska du hitta en firma som gör det. Alternativet blir att anlita en golvslipare separat, men då kommer det antagligen att bli dyrare. Totalentreprenad, som det kallas när en och samma entreprenör utför allt arbete vid till exempel en lägenhetsrenovering, är det absolut billigaste och smidigaste sättet att få arbete utfört i sin bostad.

En alternativ lösning kan vara att entreprenören själv kontrakterar en golvslipare och samordnar arbetet med denne. Om du ändå kan få ett fast pris så kan detta vara en godtagbar lösning.

Slipa om golv bästa golvvården

30 apr 2019

Har du slitna golv? Har de sett bättre dagar? Om man har fula, trista, smutsiga och slitna golv kan man slipa om dem. Då är det bra att ta kunna ta fram en ny yta på dem. Har man ett golv som är flera årtionden gamla, kan det till sist vara så att smutsen inte riktigt vill släppa. Då är det bättre att slipa om golven än att gno på dem. Smutsen kommer förmodligen inte att släppa. När man slipar om dem, innebär det att man tar fram en ny yta på dem. Sedan behandlar man golven med något slags behandlingsmedel, som till exempel lack, hårdvax eller olja.

Vilka behandlingsmedel är bäst?

När man slipar om golv och tar fram en helt ny yta på det, blir det känsligt för påverkan. Då är det viktigt att man skyddar det efter golvslipningen. Beroende på vad det är för golv som har slipats om, och vilket rum det är, så passar det med olika ytbehandlingsmedel. Är det ett trägolv i köket, kan det till exempel vara bäst att lacka det efteråt. Lacken skyddar nämligen mot eventuella spill. Är det däremot en parkett i ek, som är i vardagsrummet, kan en hårdvax vara det bästa, då hårdvaxen tar fram ådringarna i parketten. Här slits antagligen inte golvet på samma sätt som i ett kök. 

Vilken hantverkare är bäst?

När man ska anlita hantverkare är det bäst att anlita hantverkare som både är utbildade, certifierade och som har goda referenser, goda omdömen och helst en som har en stabil ekonomi. Att följa upp referenser och läsa omdömen om hantverkare är något som man vinner på. Man vill ju ha hantverkare som arbetar noggrant och som är pålitliga. Har de garantier på sitt arbete, då vågar men oftast anlita sådana, eftersom de lovar att arbeta till man som kund är nöjd med arbetet. Dessutom lär de arbeta med sådan kvalitet att vem som helst blir nöjd. De bör även ha egen F-skattsedel för att man ska få dra av på Rot-advraget. Sedan tycker vi att miljövänliga arbeten är viktiga och då är det viktigt att de enbart använder miljövänliga redskap och medel.

Modern golvslipning sprider inte damm

Förut kunde golvslipningen ta hela dagen att göra, då det alltid spred ett fint, fint damm som sedan måste rengöras. Numera tar det inte hela dagen att slipa ett golv då man har modern utrustning som suger upp allt det damm som en golvslipning åstadkommer. Här kan du läsa mer om golvslipning i Sollentuna.

Vad kan en industrigolvspecialist erbjuda?

26 apr 2019

Det finns flertalet firmor i storstäderna (Stockholm, Göteborg och Malmö bland annat, i synnerhet Stockholm) som sysslar med industrigolv. Det handlar om slitstarka, beständiga golv som ofta anläggs i just industrier, men även parkeringsgarage och andra offentliga lokaler. Vi har tittar runt på olika firmors webbplatser för att se vad de kan erbjuda sina kunder. stockholmsfogfria.se är en firma som har stor kompetens och erfarenhet inom området. 

Massagolv

Massagolv är en typ av industrigolv som kan anpassas och varieras på många olika sätt. Det är också ett golv som är ganska känsligt att lägga, och det ställs höga säkerhetskrav på det. Att anlägga ett massagolv kan vara hälsovådligt, beroende på vilka komponenter blandningen består av. Just komponenterna varierar, beroende på önskade egenskaper.

En firma i Stockholm vi tittar på arbetar mest med epoxibeläggningar. De understryker att de är väldigt efterfrågade just på grund av att det går att variera i så många olika kombinationer, precis som nämnt ovan. Hur man blandar beror på miljön där golvet ska läggas, samt hur det ska användas.

De berättar också om hur man lägger epoxigolv. Första steget är ofta rengöring samt slipning av befintlig golvyta, för att sedan börja med själva läggningen. De berättar att man kan använda sig av självnivellerande beläggning, som innebär att de flyter ut och på så sätt jämnar ut sig själv.

Golv till parkeringsgarage

Även för parkeringsgarage är det vanligt att man arbetar med massagolv. Orsaken är att det är slitstarkt och att det generellt råder ett tufft klimat i parkeringsgarage, inte minst i jämförelse med andra inomhusklimat. Det ska klara av tung trafik från bilar som läcker kemikalier, samtidigt som däck med dubbar sliter hårt på ytan. Oskyddad betong som läggs i ett parkeringsgarage kan inte ligga särskilt länge, innan det börjar brytas ned. Ett slitstarkt industrigolv är betydligt mer beständigt, och således även mer ekonomiskt och skonsamt mot planeten, då resurser inte slösas i onödan. Ett tätskikt är en förhållandevis enkel åtgärd, som kommer med starka fördelar.

Firman som jobbar med industrigolv i Stockholm berättar att de ibland behöver lägga ett ”spricköverbryggande membran”, som förebygger sprickor genom att det tar upp rörelser i underlaget. Slutresultatet, ett slitstarkt och beständigt toppskikt, står emot kemikalier, tung trafik, dubbdäck, vatten och salter.

Golvmålning

Vad gäller målning av industrigolv finns en rad olika alternativ. Klart är i alla fall att det som regel är en mycket kostnadseffektiv lösning. Källare, lager, produktionsytor och andra liknande lokaler kan ofta gagnas av en golvmålning. Tjocklek brukar variera mellan 0,2 till 0,5 millimeter.

 

Vill du ha nya golv? Anlita hantverkare för det

22 apr 2019

Har du också upptäckt vårens inredningstrender? Det är många nyheter som gör vilken inredare som helst glad. Det är färger och former och mer vågade inredningar som gör ve oms helst glad. Borta är de enfärgade svart-vita och gråa som dominerade inredningarna i flera år. I år ser vi en fortsättning på både det gröna och blå, samt rosa och gula. Antingen väljer man dem i pastellfärger eller som i år, då de går mer mot grått. Om vi ser på inredningen nrä det kommer till golv ser vi mer återhållna färger och material. Här går vi igenom vilka material som vi väljer att renovera golv med.

Infärgat ek

Vi ser att ek fortsätter vara populära inredningmaterial nrä det komemr till golvet. Framför allt är det ekmateial som är populärt och då infärgat ek bdåe som parkett och lagda som tiljor. Det är en ganska mörkt brun variant av det infrägade eken vi ser på golv i vår.

Heltäckningsmatta

Även heltäckningsmattan kommer tillbaka starkt. Förutom de andra inrednignstrender som vi ser kommer tillbaka från både 70-, 80- och 90-talet. Heltäcknignsmattan som förut var så impopulär har kommit tillbaka. Både med kort såväl som lång lugg. De nya heltäckningsmattorna har bättre material som är lättare att rengöra än de gamla heltäcknignsmattorna, plus att dammsugarna har blivit mer kraftfulla och mer effektiva. Det har hjälpt oss att våga oss på att ta tillabka heltäckningsmattorna.

Mönstrade plastgolv

Vi ser att mönster kommer tillbaka bdåe på väggarna och på golven. Det är fina små eller stora mönster som numera dekorear våra hem. Så var inte rädd för mönster. De populära mönster som vi ser är vågade; blommor, både stor- som småblommigt. Vi ser schackrutiga golv och tapeter.

När det kommer till golv ser vi två trender; antingen låter man golvet komma i fokus och målar då väggarna i mer diskreta färger  och låter mönster på golv tala för sig själva, eller tvärtom. Då ser vi fler grå nyanser på golvet, medan väggarna målas i färgrika kontraster.

När du vill ha hantverkare i Stockholm

Vill du ha tag i hantverkare som du kan anlita för din renovering i Stockholm? När det komemr till att renovera bostaden är det bäst att anlita en professionell hantverkare som gör jobbet. Endast då vet man att man inte riskerar att sänka värdet på sin bostad. Vill man höja värdet på sin bostad är det viktigt att ltåa en hantverkare göra det. Läs mer här.

Kan man måla om golvet?

16 apr 2019

Det är inte alla som tänker på att man faktiskt kan måla om golvet, om man vill, förstås. Är man trött på golvet och har ett slitet golv, eller tycker att det är för mörkt eller önskar sig mer färger i rummet, kan man mycket väl måla om det i någon uppiggande färg. Det som gör att många drar sig för att måla om golvet är att man tänker att färgen snabbt försvinner och att man inte vill ha ett flagnande golv. Då måste man göra om hela jobbet och det är jobbigt. Så då försvinner lusten att måla om det, snabbt som ögat.

Lägga in pigment i olja eller lack

Då kan man istälelt lägga in ett pigment i oljafärgen eller i lacken, vilket gör att färgen på golvet kommer att bestå. Vill man inte att det ska synas att färgen håller på att flagna, bör man välja en färg som inte sticker ut. Att välja ett ljusare pigment i oljefärgen eller i lacken gör att färgen lägger sig som en ljusare hinna på golvet. När lacken flagnar (vilket det knappt gör), så kommer det inte att synas på samma sätt som om du hade valt en ljusblå, eller röd färg på golvet. En så avvikande färg, bör man endast välja om du är beredd på att måla om det efter några år. Då kan man välja i princip vilken färg som helst på golvet. Vill du istället att färgen, lacken eller oljan ska bestå, bör du välja en mer diskret färg på golvet. Då får du precis den nyans på golvet som du önskar dig, men slipper måla om det igen bara efter några år.

Använda linoljefärg eller oljefärg

Här finns det möjlighet att antingen använda linoljefärg eller oljefärg. Pigment köper du i en färghandel med ett stort sortiment. Pigment i oljan kan göra att oljan inte bli så mörk på golvet. Många drar sig för att olja in golvet just för att oljan gör golvet så mörkt. Det kan du motverka genom att lägga in ett ljusare pigment i oljan. På samma sätt kan du göra med lacken, om du hellre vill lacka in golvet. Här kan du välja mellan lack med glans, eller en matt variant. Fråga gärna i fäarghandeln om råd ifall du är osäker på hur du ska göra med pigmentet. Prova också att måla med pigmentet på någon träplanka innan du bestämmer dig. Varför inte anlita målare som kommer gör jobbet åt dig om du är det minsta osäker?

Det enda miljövänliga; slipa om golvet hemma!

18 mar 2019

Om du vill vara miljövänlig i din renovering till exempel, finns det sätt som är bättre än andra. Det som tär mest på miljön är ett sätt att leva som går ut på att köpa-slita-slänga. Det var sådant som man gjorde på 70- och 80-talet. Då hade man ingen kunskap om hur begränsat jordens resurser var. Man trodde att allt skulle finnas i evighet, att man kunde utnyttja utan att ge tillbaka till jorden. Idag vet vi bättre. Det går inte att konsumera i all oändlighet. Idag demonstrerar barn och ungdomar för att vi ska leva på ett mer hållbart sätt och inte slösa med jordens resurser. När det kommer till villaägande och fastighetsägande, innebär det att man i när man renoverar och restaurerar, ska renovera på sådant sätt att man inte bara köper-sliter-slänger utan återanvänder och återvinner material.

Att slipa om golv gör dem nästan nya

Om vi väljer att slipa om golv i stället för att bara riva ut och köpa nya golv innebär steg mot en mer hållbar värld. Det innebär att man tillvaratar det som redan finns. Dessutom gäller det nästan alla slags material; alla trägolv, parketter, klick-golv, laminat, linoleum och till och med vissa plastgolv går att slipa om. Huvudsaken är att golvet har mer än 2,5 centimeter djupt golv och som gör det möjligt att slipa om. När man väl har slipat om golvet gäller det att man behandlar det. Man har ju tagit bort det översta skiktet på golvet, vilket innebär att det är känsligt för påverkan. För att skydda det översta lagret bör man olja in det, lacka om det eller lägga på en hårdvax.

Nya maskiner gör golvslipningen smärtfri

Det nya slags maskiner som man har numera är inte som de andra, gamla slipmaskinerna. De moderna slipmaskinerna suger upp allt fint damm. Det gör att du som låter slipa om dina golv slipper att städa upp efter golvslipningen. Du behöver inte befatta dig med den noggranna städningen som man annars var tvungen att göra. På det sättet, kan du fokusera på annat och kan låta hantverkarna jobba på med golvet tills det är klart. Efter en golvslipning bör hantverkarna behandla golvet med lack, hårdvax eller olja in det. Man kan, om man så vill, måla om det. Eller så kan man lägga in pigment i oljan, hårdvaxet eller i lacken. Alternativen är många och det är möjligt att göra lite som man vill.

Vilket badrumsgolv önskar du dig?

6 mar 2019

Vilket golv önskar du dig i badrummet? Det är mycket populärt att lägga badrumsgolv i stenmaterial, eller i klinker. Stenskivor är bland det mest hållbara som finns. Det tål vatten och slits inte ner, som till exempel plastmaterial kan göra. Det kan lätt ta åt sig av fukten och börja lukta illa. Stenmaterial håller tills det krossas av någon slägga eller om något tungt faller mot det. Stenskivor är också otroligt vackert byggmaterial som skänker en lyx åt badrummet.

Det lönar sig att satsa på material med kvalitet

Det är inte bara för att det är snyggt som det lönar sig att satsa på stenskivor på golvet i badrummet, det är även något som höjer hela stadarden på bostaden och när det sedan är dags att sälja den, kommer man att få ett högre pris på bostaden. Stenskivor på badrumsgolvet är ett sådant byggmaterial som höjer värdet på bostaden senare. I och med att stenskivor har ett högre pris per kvadratmeter än andra material, kan man ändå se det som en investering inför framtiden. Oberoende om man väljer att stanna kvar i bostaden, och man bor kvar, kommer det ändå att löna sig, då man inte kommer att vara beroende av att byta ut badrumsmaterialet. Eller om man väljer att sälja bostaden, lär man få tillbaka på det som man har satsa i bostaden.

Anlita pålitliga hantverkare för renovering

Ska du renovera badrum, säg i Enskede, eller i någon annan av Stockholms förorter, är det viktigt att välja pålitliga och utbildade hantverkare, med rätt certifikat och kompetenta hantverkare inom VVS, elektricitet och när det kommer till att arbeta med vattenlås och våtutrymmen, så att om det skulle hända något, får man ersättning av försäkringen. Har man inte anlitat rätt hantverkare blir det svårt att få ersättning om något skulle hända. Därför är det mycket viktigt att välja vilka hantverkare som går komma och genomföra en renovering av badrummet i Enskede, eller någon annanstans i Stockholm.

Anlita totalentreprenad eller delentreprenad?

När man anlitar hantverkare för en badrumsrenovering kan man välja mellan att anlita ett företag som tar på sig en totalentreprenad, vilket innebär att de tar ansvar för hela renoveringen, eller delentreprenad som innebär att de enbart gör en del av renoveringen och där man som kund, måste ta ansvar för resten av renoveringen. Här är det priset som avgör, eller om man själv är kunnig och kan ta ansvar för hela badrumsrenoveringen. Här kan du läsa mer om en hantverksfirma som kan ta ett helhetsansvar för badrumsrenovering i Enskede: https://www.badrumsrenoveringenskede.se.

Så får du behaglig golvvärme

9 feb 2019

Visste du att du kan få behaglig golvvärme även i golv med parkett eller i trägolv? Du kan även få det även om du har lagt golvet med stenskivor. Många tänker på golvvärme och förknippar det mest med badrumsgolv lagt med klinker, men de moderna golvvärmesystemen passar för långt fler golv än endast dem som är lagda med klinker. Att lägga in golvvärme även under trägolv, öppnar upp för långt fler möjligheter och alternativ än de som råkar ligga i badrum och med klinker. Att lägga ett golvvärmesystem låter sig inte göras för en lekman, till det krävs en fackman, utbildad och certifierad elektriker som kan lägga det på rätt sätt för att det ska blir bra.

Då behöver du också en elektriker

Framför allt är det viktigt att alltid anlita en elektriker så snart som du vill installera en luftvärmepump, nya ventiler, dra nya elledningar eller skaffar nya vitvaror som kräver större elinstallationer och en annan volt på elen. Man ska alltid ha respekt för den styrkan som elektriciteten har. El är en naturkraft som på fel sätt kan skada oss och huset, och i värsta fall kan åstadkomma bränder eller bränna människor och djur. Placerar man då en ny spis, eller mikrovågsugn på felaktigt sätt kan det få vådliga konsekvenser. Anlita därför en "riktig" elektriker för alla de slags arbeten.

Bor du i ett äldre hus?

Om du bor i ett äldre hus, kan det vara bäst att kontrollera så att det inte finns gamla elledningar dragna någonstans i huset. Be därför en duktig elektriker kontrollera huset så att det inte finns skadliga elledningar och skräpar i huset. De kan orsaka stor skada ifall de inte hanteras på rätt sätt. Det är ivktigt att byta till jordade kontakter, och att alla ledningar har uppdaterade proppar, så har du ett gammalt proppskåp i ditt äldre hus, bör du byta ut det till ett mer uppdaterat proppskåp. När proppen går ska det inte kortslutas utan ledningarna ska skötas på ett professionellt sätt. Be en elektriker om att byta ut allt som är gammalt. Har du en äldre frys och kylskåp, bör de även bytas ut, då de drar onödigt mycket el.

Spara el viktigt för alla

Det är mycket viktigt att spara el för alla i samhället. Så att byta ut gamla elledningar, gamla kylskåp och frysar är en åtgärd som drar mycekt mindre el, liksom att byta ut gamla glödlampor till LED-lampor. De har dessutom längre hållbarhet och du slipper byta ut lamporna lika ofta som med gaml glödlampor. Fortsätt läsa här om du beöver du få tag i en elektriker i Solna.

← Äldre inlägg