Blogg

5 saker varje kontor bör vara utrustat med

26 mar 2020

Inreder du ett kontor eller annan arbetsplats? Är du ansvarig för de anställdas väl och ve eller vill du bara överraska och ge de anställda lite extra lyx i vardagen? Har du tänkt på det här?

När vi inreder dagens moderna arbetsplatser behöver vi inreda dem anpassat efter dagens sätt att arbeta. Många pratar i mobiltelefon under hela dagen och vi knappar för fullt på våra datorer. Vanligtvis är lokalerna dessutom relativt öppna och ljud transporteras lätt. När du planerar din inredning ska du med fördel kontakta en mattläggare redan initialt. De har kunskap om vilken typ av golv som passar och som både kan skapa en trevligare miljö och hjälpa till att dämpa ljudnivån. Idag finns så otroligt många mattor att välja på. Väljer du en heltäckningsmatta så behöver du inte tänka på att placera ut vanliga mattor, medan om du väljer ett hårdare golv ska du även tänka in mjuka mattor ovanpå.

Förutsättningar för arbetsro

Om du börjar nerifrån så har du en bra grund. Lägg basen för projektet med en lättstädad och ljuddämpande matta som din mattläggare rekommenderar. Därefter bör du skapa små rum i rummet, vilket du gör genom att klustra arbetsplatser och föra in skiljeväggar och blommor eller textilier, som även de hjälper till att dämpa ljudnivån och samtidigt ger frisk luft och liv i lokalen. Förutom en bra matta, växter och avskärmningar, bör du naturligtvis investera i höj- och sänkbara skrivbord till din personal. För att kunna arbeta flexibelt och stå upp vid datorn, vilket gör väldigt stor skillnad för hälsan.

Sist men inte minst

När du planerat grunden med golv, avskärmningar och växter samt de ergonomiskt utformade skrivborden, ska du se till att anpassa belysningen riktigt exakt. Det finns många riktlinjer både för vilken typ av ljus som ska finnas i olika delar av lokalen samt hur de ska installeras och i vilken position i förhållande till arbetsplatsen, tangentbord, datorskärm etc. Så med andra ord, de fem saker du absolut bör tänka på och investera i är: ett riktigt bra golv (ta hjälp av en proffsig mattläggare), avskärmningar, växter, bra skrivbord och slutligen bra belysning. Följer du dessa råd så har du en väldigt bra grund för dina anställda. Och när du väljer golv så våga vara lite galen, välj material och färger som sätter stämningen för företaget. Din mattläggare har säkerligen mängder av kataloger, färg- och materialprover som du kan botanisera bland.

Varför ska man slipa golv?

18 mar 2020

Golvet är det man sätter sina fötter på och i hemmet kanske till och med utan varken strumpor och skor. Därför är det viktigt att det inte bara är vackert utan även lent och varmt och skönt.

Eftersom golvet är den ytan inomhus som är utsatt för mest slitage så är det också den ytan som man behöver ta hand om mest, beroende på material förstås. Om man vill ha ett slittåligt golv som det kan ta väldigt lång tid innan man behöver renovera, om ens någonsin, så ska man lägga ett klinkergolv. Men vill man ha ett mjukare och mer levande golv så är det många som lägger till exempel ett trägolv av något slag. Det kan vara ett plankgolv, parkettgolv eller laminat. Med tid och slitage kan man behöva slipa såväl plankgolvet som parkettgolvet, för att få en jämn yta och kanske även jämna till efter en lagning. Och detsamma gäller för cementgolv som behöver jämnas till eller fått skador. Men slipning kan man även göra för att man vill ta bort färg man inte längre önskar, fläckar eller missfärgningar på såväl trägolv som cementgolv.

Behandling av yta

Såväl trägolv som cementgolv kan man behandla på olika sätt. Det kan vara en golvfärg för att förändra färgen eller för att lägga en yta på golvet som gör att fläckar inte uppstår lika lätt och att golvet blir lättare att rengöra. Men man kan även använda medel som olja, vax, såpa och lack. Och plankgolv kan man även luta. Hur man behandlar golvet beror på vilken typ av golv det är men även hur slitaget ser ut. Det är stor skillnad på ett golv i ett garage mot ett golv i ett badrum eller, ännu mer, i ett sovrum.

Hur golvslipning går till

För att få ett golv så jämnt som möjligt använder man helst större golvslipmaskiner som antingen är eldrivna eller batteridrivna. Det är viktigt att ytan är helt ren före slipning eftersom minsta lilla sten kan göra mer skada än nytta på ytan. Man ska hålla maskinen igång hela tiden eftersom den annars börjar gräva en grop, och när det gäller hörnen så får man hjälpa till på annat sätt eftersom där kan inte maskinen nå. Använd ansiktsmask och se till att suget på maskinen fungerar eftersom rummet annars kommer förläggas i dimma. Dammsug sedan noggrant efter avklarad slipning. Och behandla golvet snarast. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.golvslipninghelsingborg.nu/

Stå stadigt

13 mar 2020

Se på dina skor uppmanas vi ibland, men titta också på ditt golv. Tål det kraven på hållfasthet, design och ergonomi. Är det lättstädat? Ett starkt och vackert golv gör jobbet roligare.

Allt sedan människan började gå på två ben har underlaget vi går på spelat roll. Med tiden har både materialen och även våra skor blivit bättre. Men fortfarande finns vita fläckar som behöver en översyn för att få rätt yta och lång hållbarhet. Det kan vara när en lokal får en ändrad funktion. En tidigare bilhall som blir kontor, ett gammalt missionshus som görs om till bostad eller en butik som blir äldreboende. Det är många saker som avgör vilket golv som passar bäst. Ska det klara att bära truckar och tunga maskiner? Är det nötning av lera och grus i offentliga lokaler, eller kanske ditt nya kök? Det kommer fram nya lösningar hela tiden, både när det gäller design och vad som gör golvet både starkt och vackert.

Trender och hållbarhet

Förr var det massiva trägolv som gällde i bostäderna. I timrade stugor eller hus med trästomme var de givna. Med tiden ansågs det finare att täcka dem. Det var snyggare tyckte man, men det löste också problem med golvdrag eller breda springor. Många blir överförtjusta när trägolv kan grävas fram under plastmattor eller masonit. Ofta kan golven slipas och behandlas med olja, färg eller bara såpskuras vid behov. Idag efterfrågas miljövänliga och hållbara lösningar, då är linoleumgolvet ett alternativ. Det tål hårda tag i offentliga miljöer som skolor och vårdcentraler, men är också användbara hemma. Ingredienserna är trämjöl, kalkstensmjöl eller kork och som namnet antyder, linolja. Kommer i en mängd färger och mönster.

Långa dagar kräver bra industrigolv

Idag väljer många att stå upp och jobba, på kontor, i kassor eller vi övervakning av industriprocessser. Det kräver att skrivbord och stol är anpassningsbara, men också avstånd till tangentbord och skärm ska vara ergonomiskt godkända. Kontakten mellan stolen och golvet behöver ibland en extra matta. Det är mycket som ska stämma. Ingen vill störas av oväsen och buller eller allt för stora höjdskillnader mellan olika arbetsstationer eller funktioner. Det är många mått som behöver koordineras för att alla ska få en rimlig arbetssituation. När det gäller industrigolv är det många gånger enorma ytor som ska täckas, men även där är det viktigt att ta hänsyn till de olika behoven. Det är skillnad på maskiner och människor som bekant.

Lägga golv – var börjar man?

5 mar 2020

Det är många som drömmer om att riva ut sitt fula gamla golv och istället lägga in ett vackert sådant, men hur går man egentligen tillväga? Kan man göra det själv eller bör man ta in proffs?

Första steget är att bestämma sig för om man vill göra något åt sitt golv eller inte. Ett vackert golv kan göra stor skillnad för intrycket av en bostad. Olika slags golv förmedlar olika känslor. Även om det inte är något fel på golvet i sig, kanske nyansen på golvet inte alls harmoniserar med färgsättningen i resten av hemmet och detta leder till ett sämre intryck. Rätt typ av golv kan alltså se till så att harmoni råder i hemmet – och att man trivs i sitt eget hem är ju ändå ganska viktigt. Steg ett kommer egentligen av sig själv genom att svara på frågan: trivs du, eller inte? Steg två är att bestämma sig för vilket slags golv man vill ha istället. Sedan kommer vi till steg tre som är det klurigaste, själva utförandet. Här finns det två vägar att gå: göra det själv eller ta in proffshjälp.

Lägga golv själv

Viljan att lägga golv på egen hand kan grunda sig i flera olika orsaker. Någon kanske är riktigt duktig på det, en annan vill pressa ned priset och en tredje kanske bara vill göra det för att det är roligt att vara kreativ och få skapa något med sina egna händer. Det man ska tänka på är att det inte är helt enkelt att lägga ett nytt golv. Blir det minsta lilla fel någonstans längs vägen kan det bli förödande för det slutgiltiga resultatet. Om man är lite osäker är det alltså bättre att ta hjälp av någon som kan. Är det priset man vill åt kan man ju pressa ned det med hjälp av ROT istället.

Ta professionell hjälp

Saknar man tillräckliga kunskaper vill man nog hellre ta in professionell hjälp, och det finns en hel del golvläggare i Stockholm att välja bland. Kolla recensioner och be om offerter, välj sedan den firma som känns bäst. Att anlita en golvläggare som gör jobbet åt dig har flera fördelar. Bland annat så slipper du själv utföra det praktiska slitet. Men det kan också vara tryggt att veta att det kommer bli fackmannamässigt utfört, och skulle något mot förmodan bli fel brukar de flesta firmor ha garantier som räddar upp en sådan situation.

Gör det själv med en golvslipmaskin

3 mar 2020

Sugen på att renovera, skapa en ny skön vårig känsla i hemmet? Åstadkom stor förändring relativt enkelt genom att ge väggar och golv en ny yta lite snabbt. Måla och slipa och få ny finish nu.

När vi tänker på att renovera tänker vi kanske tapet och färg och nya möbler och textilier. Men hur ofta tänker vi på golven egentligen? Kanske köpa och lägga på en ny matta. Men har du någonsin tänkt tanken på att ta hand om ditt golv eller har du funderat på om det är svårt att slipa ett trägolv eller en parkett? Hela upplevelsen av ett rum kan verkligen förändras, förhöjas, genom att skrapa fram nytt liv i ett trägolv. Har du en parkett så bör du undersöka att det finns typ 4 millimeter kvar av ytan så att det går att slipa med ett bra resultat. Har du ett gediget trägolv finns det inget att fundera på - just do it!

Hyr en maskin

För dig som vill göra arbetet själv är det enkelt att hyra en golvslipmaskin i några timmar eller över en helg. Se till att prova hur den fungerar i ett hörn eller på en yta där det inte spelar så stor roll. Beroende av struktur, träslag och hårdhet kan olika slipning och tryck behövas. Rådfråga när du hyr slipmaskinen. Se till att plocka ut allt ur rummet då det dammar rejält - täck över sådant som inte går att flytta och ta på dig oömma kläder samt munskydd och skyddsglasögon. När du tar väl hand om ditt golv får det nytt liv och håller sig fint längre. Skönare att gå på är ju också en klar fördel.

Efterarbetet viktigt

När du gjort din golvslipning gäller det att ha koll på hur du ska ytbehandla. Du kan välja att olja in ett trägolv, att lacka det och kanske tillföra färg eller pigment för att skapa en helt ny känsla som du önskar. Känns det övermäktigt att genomföra allt själv, att åka och hyra maskinen, få ett bra och jämt slipresultat samt välja rätt efterbehandling? I så fall är det läge att kontakta ett golvslipnings företag. De är erfarna och snabba och gör det på ett kick. De vet också vad som är bäst för din typ av golv. Så vem är du - den händige som gärna gör det själv eller den sportige som hellre tar en cykeltur och får frisk luft medan proffsen utför jobbet? Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.golvslipningimalmö.se

Gott om proffsiga golvläggare i Göteborg

19 feb 2020

MD: Längtar du efter en förändring där hemma? Satsa på nya golv! Ett effektfullt sätt att ge ett rum en helt ny känsla. Bor du på västkusten, kan en golvläggare i Göteborg stå till tjänst.

När det kommer till inredning och att skapa fina miljöer hemma, tänker många främst på väggfärg, tapeter, möbler och detaljer. Men vilken typ av golv man har spelar stor roll för hur ett rum upplevs, och om det känns trivsamt eller inte. Att byta golv kan kännas som en komplicerad och omständig process, men det behöver faktiskt inte vara särskilt krångligt. I synnerhet inte om man tar hjälp av professionell golvfirma. Beroende på vilken typ av golv man önskar, går det förstås också utmärkt att lägga det själv om man är någorlunda händig. Annars står gärna en duktig golvläggare till tjänst, och man får garanterat ett riktigt fint slutresultat - oavsett vilket golv man önskar. Är du bosatt på västkusten och planerar för att byta golv? Då har du tur. Det finns en mängd bra golvläggare i Göteborg att välja mellan, endast en snabb sökning på nätet bort.

Vilket golv bör man välja?

Det beror förstås på. Önskemål om funktion, slittålighet och underhåll är såklart viktigt att ta med i beräkningen vid val av nytt golv. Men lika viktigt är det också att man tycker att det är snyggt, och att det är ett golv som man kan tänka sig leva med i många år. Gedigna trägolv är vackra, hållbara och stilmässigt tidlösa - men de kan också vara ganska ömtåliga och kräver dessutom en del underhåll. Parkett, laminat, klinker och vinyl är andra vanliga material till golv som alla har sina för- och nackdelar. Känner du dig osäker på vilken typ av golv som passar bäst i just ditt hem? Låt en golvfirma hjälpa till med tips och råd!

Det behöver inte bli så dyrt

Golv finns i alla olika prisklasser, och det går att betala såväl mycket dyra slantar som en hyfsat billig peng för ett helt nytt golv. Vill du hålla nere kostnaderna men ändå unna dig hjälp av en proffsig golvläggare? Satsa på ett lite billigare material. Ett golv behöver inte bestå av exklusivt trä eller ren marmor för att det ska vara snyggt - idag finns massor av bra och riktigt tjusiga budgetalternativ att välja mellan. Besök några olika återförsäljare av golv, ta hem några provbitar och känn efter vilket som faller dig mest i smaken. Vi rekommenderar denna webbplats: https://www.golvläggaregöteborg.net

Funderar du på klinker eller sten i badrum?

17 feb 2020

Står du i beråd att renovera badrum hemma? Är det så att du står i valet och kvalet mellan olika material som du önskar inreda badrummet i? Egentligen spelar det ju inte så stor roll vilket material som du väljer till badrummet – det finns ju till och plasttapeter som ser ut som stenskivor, eller kakelplattor. Men det som är däremot är viktigt är att satsa på hållbara material.

Och de mest hållbara material som man kan satsa på är antingen klinkerplattor eller stenmaterial som man kan slipa om. Det finns numera stenmaterial som du kan få i nästan vilken färg som du önskar. Särskilt om du väljer kompositsten så kan du få det i valfri färg. 

Fördelar med stenmaterial i badrum

Om du väljer stenmaterial i badrumsinredningen får du ett mycket hållbart material. Stenmaterialet kan du slipa om, när det har blivit slitet. Sten ger också en känsla av lyx. Väljer du till exempel marmor till ditt badrum får du ett mycket ljust badrum, som du inte behöver lysa upp på samma sätt som ett som du klär med mörk inredning.

Fördelar med klinkerplattor i badrummet

Den största fördelen med klinkerplattor i badrum är priset, om man jämför med stenmaterial. Med klinker kan du få en materialkostnad på mellan 2.000-5.000 kronor per kvadratmeter, men stenplattor kan kosta så mycket som mellan 5.000-10.000 kronor per kvadratmeter. Å andra sidan håller stenmaterialet hur länge som helst, men vill man ha samma material i badrum hur länge som helst? Kanske man tröttnar och vill ha helt nya väggar och golv?

När du letar VVS-montörer i Uppsala

Är du i behov av en VVS-montör i Uppsala? Behöver du få tag i duktiga hantverkare för badrumsrenoveringen? Du kan ju alltid rådfråga släkt och vänner, bekanta och grannar, till exempel. Känner de någon kompetent rörmokare som kan komma oh utöra hantverkartjänster? Många rörmokare i Uppsala, kan göra mer än bara rensa rör och avlopp. Många kan även renovera badrum och installera allt nödvändig inredning i badrummen eller köken. Man kan till exempel leta efter en firma som erbjuder totalentreprenad så att de har de hantverkare som man kan behöva och som kan utföra olika saker.

Få tag i bra rörmokare i Uppsala

Sedan kan det vara bra att få tag i en duktig rörmokare som man kan anlita när helst som rören krånglar. Ibaldn kan man få stopp i avlopp som man själv inte kan åtgärda alla gånger. Har man äldre VVS-system så kan man behöva en rörmokare som kan komma ut och åtgärda felen.

När du behöver snickare i Säter

7 feb 2020

Behöver du en snickare som kan det mesta inom olika snickerier? Du kan alltid googla till exempel "snickare Säter" om det är där som du behöver en snickare. Bor man på en mindre ort, är det inte som när man kan anlita en snickare i Stockholm, som har närmare 4.500 olika hantverkare att välja mellan i huvudstaden.

Är man inte den händiga typen, så kan man behöva ett byggföretag som kan tillhandahålla de flesta kompetenser som kan behövas. Det mesta beror på vad man behöver få gjort på huset, villan , radhuset eller lägenheten. 

Badrumsrenovering

Om det är dags för en badrumsrenovering, behöver man både VVS-montörer som kan lägga stammar, byta stammar, kakla, och lägga ett golv med rätt lutning så att vattnet inte rinner åt fel håll. Det senaste inom badrumsrenovering är att man placerar golvbrunnen intill väggen, istället för direkt under duschstället. Man behöver även elektriker som kan installera elsystemet.

Köksrenovering

Är det i stället ett kök som behöver renoveras så behöver man även här VVS-montörer som kan installera rören och vaskerna som de bör vara. Det är även viktigt med rätta stammarna. Och att avloppsvattnet leds rätt. Sedan kan man också vilja få nya tapeter eller väggarna målade som man önskar.

Utbyggnad

Växer familjen? Behöver man större bostadsyta då kan man behöva bygga ut ytan som man behöver. Det bästa man kan göra är att anlita snickare som kan utföra det mesta inom renoveringar. Man kan behöva snickare med flera kompetenser och som kan utföra de flesta tjänster inom renoveringar och byggnationer. 

Viktiga kriter vid val av hantverkare

 1. Goda referenser. En hantverkare eller snickare bör ha goda referenser; de kommer när de ska. De arbetar tills de är färdiga. De är lyhörda och trevliga och ger service när det behövs.
 2. F-skattsedel. En snickare bör ha F-skattsedel för att ett avdrag ska bli giltigt i Rot-avdraget. Sedan bör snickaren även i övrigt ha en god ekonomi och betala sina skatter.
 3. Kompetens och certifikat. Snickarna bör vara kompetenta och ha både den rätta utbildningen och certifikat som visar att de vidareutbildar sig och kan nya material. Det är många innovationer som kommer inom de olika materialen.

Kunna anlita totalentreprenad

Om man anlitar ett byggföretag som kan erbjuda totalentreprenad kan man räkna med att de kan utföra allt som kan behövas för en renovering; de kan i så fall både mura, putsa, kakla, lägga golv, lägga stammar och installera elen och allt annat som är viktigt vid stora renoveringar.

När du önskar dig nästan nytt badrum

17 jan 2020

Nästan nytt – är det ett begagnat badrum det? Så behöver det inte vara, nästan nytt kan även vara ett renoverat badrum, med allt vad det innebär av nya, fräscha material, ny inredning och, om det behövs och man vill det, nya stammar. Genom att regelbunet renovera sitt badrum ser man till att, både ha ett väl fungerande badrum, och samtidigt, behålla ett högt värde på sin bostad.

Visserligen går det att återanvända någon annans byggmaterial när man renoverar det. Många andra som regelbundet renoverar sina badrum, ser till att slänga ett väl fungerande material, och installera helt nytt byggmaterial, även om det gamla fungerar och är alldeles utmärkt. Gör man på det sättet kan man få ner kostnaderna för badrumsrenoveringen.

Det finns modemedvetna inredare

På liknande sätt kan man återanvända någon annans inredning. På samma sätt byter en del ut väl fungerande inredning, bara för att man kanske vill hänga med i trenderna när det kommer till badrumsinredning. Ska man hänga med i de trender som finns inom inredning, behöver man nästan renovera vart femte år. Så snabbt går det från den ena trenden till den andra innan det blir ute med den slags inredning som man har. Får man då tillgång till en sådan modemedveten badrumsägare som ofta byter ut sin inredning, kan man få tag i riktigt bra material till sin badrumsinredning.

Vilka är årets badrumsinredningstrender?

Ser man till de trender som gäller för i år, kan man se en klar återgång till tidigare års inredning, så sent som till 1990-talet. Det årtiondet var det inne med terracottafärgade väggar, torkade växter, gröna och stora blommor. I år, ska badrummet, liksom köket, helst flyta ihop med resten av bostaden. Skillnaderna mellan värdagsrum, badrum och kök ska inte synas.

Man låter inredningen gå i samma stil mellan de olika rummen. Golven är i samma material för att få till en enhetlighet. Köket ser inte längre ut som ett kök, utan går i samma stil som vardagsrummet. Borta är köksfläkten, som numera sitter i höjd med arbetsbänken. Kökskåp och luckor går i samma stil osm vardagsrummets bokhyllor och inredning.

På samma sätt är det med badrumsinredningen. Här kan man till och med placera fåtöljer i samma stil som i vardagsrummet. Inredningen i badrummet går i samma stil som i vardagsrummet. I badrummet inreder vi med gardiner och tavlor, stora fönster och till med dörr ut till trädgården om man så vill.

Därför bör du renovera din trappa inomhus istället för att byta ut den

2 jan 2020

Bygga nytt eller renovera? Frågan uppstår ofta för de som bor i villa. Därför bör du renovera din trappa inomhus istället för att byta ut den. 

Är trappan sliten, ful eller har enstaka steg som behöver renoveras? Genom att renovera den kan hela utseende totalt ändras. Behöver den ny funktion är det däremot en ny trappa som behövs. 

Ekonomin

Den största orsaken att renovera är prisläget. Det är överlag dyrare att bygga nytt än renovera. Detta även om trappan helt ska byta utseende och material. Men självklart är det inte alltid billigare med renoveringsalternativet. Bästa sättet är att fråga företag som specialiserat sig mot att bygga och renovera trappor för att få offert på de olika alternativen.

Du kan göra delar själv

Det är betydligt enklare att genomföra en trapprenovering på egen hand mot att byta ut hela trappan. Följ instruktioner som kan hämtas hos större byggföretag. Genom att göra stora delar själv går det även att spara en hel del på projektet. 

Små insatser kan göra stora skillnader

Att måla om, byta ledstång eller putsa upp kan räcka långt. Insatser som inte är svåra att utföra och som kan lyfta trappans utseende rejält. 

Generellt kan detaljer och estetik ändras utan större insatser. Är det funktion eller säkerhet som behöver förbättras kan detta till viss del ske med renovering men i vissa fall krävs istället en ny trappa. 

Se över hela behovet

Om du planerar en trapprenovering bör du börja med att syna hela trappan noggrant. Finns det skador som behöver lagas, hål som ska spacklas eller lösa delar som ska bytas ut? Börja aldrig med att måla om förrän du kontrollerat eventuella skador och annat som kan behöva åtgärdas. Om du börjar måla för tidigt är risken att du målar över dessa skador som därmed kan bli ännu värre innan de upptäcks senare. 

Då är det bättre med ny trappa

När du vill ändra planlösningen

Önskar du ändra planlösningen i hemmet eller att trappan ska fylla ny funktion? Då är det bättre att bygga en ny trappa. Kostnaden blir generellt högre men man får då även helt nya funktioner. 

När nuvarande trappa är i allt för dålig kvalité

Det är sällan som trappor inomhus blir i så dålig kvalité att de inte kan renoveras. Men det förekommer. Är konstruktionen för svag eller till och med farlig kan ny konstruktion krävas.

Letar du efter golvläggare i Stockholm?

27 dec 2019

Funderar du på att lägga ett nytt golv och söker efter en golvläggare i Stockholm? Vilket slags golv är du ute efter? Det finns ju så många olika material att välja mellan. Vill du ha ett klassiskt trägolv, i fiskbensparkett? Det är de mesta klassiska parketter som du kan tänka dig. Du får ett otroligt hållbart och vackert golv.

Att lägga ett sådant golv tar otroligt lång tid att lägga och är inte särskilt lätt att göra. Det bästa är att anlita en golvläggare som har gjort det många gånger förut. Är man nybörjare och vill lägga ett snyggt golv själv, är det bättre att lägga ett klickgolv. Men har du lagt flera golv förut, kan du absolut lägga ett golv i fiskebensparkett.

Dessa verktyg och saker behöver du

Det är mycket viktigt att du börjar med planering och har alla rätta verktyg. Du behöver förutom parkettstavarna, fjäder, dyckert, listband, fris olika slags sågar, trälim, en laser, tråd och du behöver för det första ett bra underlag innan du börjar med att lägga parkettstavarna. Man kallar dem för plogar då de i början ser ut som en plog då man lägger parkettstavarna i 90 graders vinkel mot varandras kortsidor. De första stavarna är de allra viktigaste då de formar hur resten av golvet blir. Blir den första plogen fel, blir resten av golvet fel. 

Sänk värmen i rummet till 16 grader

Innan man börjar lägga golvet, är det bäst att sänka rumstemperaturen till cirka 16-17 grader. När man sedan har lagt alla stavar i ett vackert fiskbensmönster, så kapar man av dem för att lägga ett listband. När sedan listbandet ligger på plats så lägger man frisstavarna. När allt är på plats, så höjer man temperaturen. Med den varmare temperaturen så sväller trästavarna. När de har svällt färdigt så slipar man hela golvet och kantslipar parkettens kanter. Sedan dammsuger man bort allt damm och oljar, lackar eller vaxar golvet.

Vaxa, olja eller lacka golvet

När golvet har fått sin oljning, vaxning eller betsning så polerar man golvet. Vid det här laget bör du har ett vackert golv i fiskbensmönster och bör vara rädd om det. Är man det och oljar in och bonar golvet regelbundet så bör golvet hålla i minst 50 år. När det sedan har gått några år går det ju dessutom att slipa om golvet nästan hur många gånger som helst. Läs mer här om att lägga fiskbensparkett på: https://www.läggafiskbensparkett.se.

Kan man slipa parkettgolv?

17 dec 2019

Det går alldeles utmärkt att slipa en parkett. Huvudregeln är den att man alltid ska starta golvslipen med valsen uppfälld. När man sedan börjar gå med sin golvslip, sänker man ner valsen mot golvet. När man stannar eller ska vända riktning, då hissar man upp valens, och sedan stannar eller byter riktning. Om man inte gör på detta vis, riskerar man att få ett gropigt och ojämnt trägolv.

De allra nyaste golvslipmaskinerna kan slipa i princip vilket slags golv som helst. Inte de gamla plastgolv, dock, som man lade på 1970-, och 80-talet. Men de nyare plastgolv som man har numera i handlarna, går alldeles utmärkt att slipa. Det gäller även trägolv i parkett, som klickgolv och laminat (liksom trägolv lagda i tiljor).

Så gör du när du slipar parketten

 1. När man ska slipa om sitt trägolv, är det ju självklart att man börjar med att tömma hela golvet. Det går inte att ha kvar möbler på ett golv som man har tänkt slipa.
 2. Rengör golvet ordentligt och slå ner eventuella spikhuvuden som kan finnas i trägolvet. Finns det några fläckar på golvet, bör man ta bort dem med diskmedel, tvättnafta eller en t-sprit, beroende på vilken slags fläck det är. Är det en fläck som kommer från bensin, eller olja är det t-sprit som gäller. Är det en fettfläck räcker det med diskmedel. Är det en gummifläck kan man ta bort det med tvättnafta, och så vidare.
 3. När man har rengjort trägolvet ordentligt kan man sedan börja slipa det. Börja med ett grovkornigt slippapper, storlek 40. Är golvet mycket slitet kan man välja ett ännu grövre slippapper. 
 4. Fäll upp valsen innan du startar maskinen, eftersom den genast slipar när du startar den. Sänk ner valsen på maskinen så snart som har börjat gå med den. Gå jämnt över golvet, stanna inte upp.
 5. Se till att alltid ha sladden bakom dig om du har en slipmaskin med sladd.
 6. Om du slipar ett trägolv som är lagt i tiljor bör du slipa i träets riktning, dock går ju inte det om du slipar en parkett. 
 7. När du sedan har slipat hela golvet bör du sedan ta en kantslipmaskin som kommer åt kanterna på golvet som den andra slipmaskinen inte har kommit åt.
 8. Använd en sickel, för de vinklar och vrår som inte kantslipmaskinen kommer åt.
 9. Sedan bör man slipa golvet ännu en gång och denna gång med en finkornigt slippapper. Har man en parkett som är fiskbensmönstrad bör du slipa maskinen diagonalt så att mönsterytan blir riktigt fin.

Du vet väl om att du kan slipa betonggolv?

27 nov 2019

Det är inte alla som vet eller känner till att det går alldeles utmärkt att slipa betonggolv. Men faktum är att det är långt mycket bättre att slipa om ett betonggolv som man har tröttnat på, än att riva ut det som ma har och för att sedan gjuta om ett nytt. med en slipning av betonggolvet så får man bort alla slitna delar på betonggolvet. All smuts som inte vill komma bort, hack eller sprickor i golvet kan försvinna när man slipar det.

När man sedan har slipat om betonggolvet kan man till exempel lägga på en avjämningsmassa som lägger sig i eventuella håligheter och sprickor. Eller så kan man måla om betonggolvet direkt efter betonggolvslipningen. Du kommer att ha ett betonggolv som håller i 50-60 igen efter en betonggollvslipning.

Låt proffsen göra jobbet

Det bästa är ju om man låter proffsen göra jobbet. Då bör man få tag i en hantverkarfirma som kan slipa betonggolv. Det är inte rikigt alla golvläggare som slipar betonggolv. Eller som har den erfarenhet osm krävs för att slipa om ett betonggolv. Därför kan det vara bäst att specifikt söka just en någon som kan slipa betonggolv. Frågar man nätet, och googlar det så får man upp ett sammelsurium av både hemsidor som visar hur man gör och sådana som kan utföra sådant åt dig. Men söker du "slipa betonggolv Nyköping" till exempel, då får du upp en lång lista med hantverkarnamn på sådana som erbjuder sig att slipa betonggolv just i Nyköping eller i trakterna kring staden.

Ta kontakt och be om offert

När man väl har fått en lista på hantverksfirmor som säger att de kan slipa betonggolv, är det bara att ta kontakt och be om offerter och referenser. Sedan är det bara att välja den som har bäst referenser. Det är viktigt att välja någon som har goda erfarenheter av att slipa betonggolv och som kan och behärskar jobbet och gör en fin slutfinish på golvet så att det blir snyggt igen. Ett behandlat betonggolv kan hålla i 50-60 år och med lite färg så kan det bli riktigt snyggt. Vill man sedan lägga på en matta eller göra om golvet till ett trägolv, så går det också alldeles utmärkt. Då vet man att har skött om sina golv riktigt bra och förlängt hållbarheten på dem. Lycka till nu mer betonggolven och lägg på en fin färg så att man blir glad när man ser sitt fina betonggolv!

Se upp med asbest under gamla mattor

17 nov 2019

Börjar det bli dags att renovera golven hemma? Ett varningens ord till dig som ska riva upp gamla mattor. Det kan finnas asbest i lagren under golvet! Här berättar vi om hur du på bästa sätt kan skydda dig.

Ohälsosamma golvlim

Under många gamla mattgolv döljer sig en hälsorisk i form av asbesthaltiga golvlim och i vissa fall innehåller även själva mattans bas asbest. När de väl ligger på plats på golvet behöver man inte oroa sig alls. Asbesten är bunden till golvet och påverkas inte av att det används normalt.

Det är när man börjar riva i materialet för att avlägsna det som det kan bli farligt. Genom mekanisk påverkan så kan små asbestpartiklar frigöras i luften och komma in i lungorna. Utsätts man upprepat för detta och i större mängd så riskerar man att utveckla olika former av cancer och även sjukdomen asbestos där lungorna får permanenta skador som liknar ärrvävnad och medför att man får nedsatt lungkapacitet.

Förekom fram till tidigt 1980-tal

Asbest i olika typer av byggmaterial förekom fram till tidigt på 1980-talet. Har du ytskikt som är av senare datum behöver du sällan oroa dig. Har du äldre material i ditt hus bör du vidta försiktighet när du ska riva ut gamla golv.

Om du ska anlita en golvläggare så kan det vara bra att låta personen komma ut och besikta ditt golv i förväg. De kan ofta svara på om du bör vara försiktig med rivningen.

Ska du ta hjälp även med att riva ut det gamla golvet kan du räkna med att det kan bli aningen dyrare om det konstateras att rummet innehåller asbetshaltiga material eftersom den som river måste använda skyddsutrustning.

Vad gör jag om jag har rivit ett asbestgolv utan skydd?

Den som inte arbetar dagligen med asbesthantering behöver sällan oroa sig. Att riva ett enstaka golv i ett sovrum eller liknande kommer inte att göra dig sjuk, men se till att du skyddar dig med ordentliga skyddskläder och munskydd om du ska riva i fler utrymmen. 

Det är för övrigt en bra idé även när man river material utan asbest. Att skydda kroppen mot dammpartiklar och smuts gör att du kommer att må bättre vid dagens slut oavsett vilket material det är du jobbar med.

Känner du dig orolig för att du ska ha utsatts för mycket asbest kan du givetvis vända dig till sjukvårdsrådgivningen så utvärderar de om du kan behöva komma in på någon form av undersökning.

När du behöver plattsättare i Täby

29 okt 2019

Behöver du en plattsättare i Täby? Det är lätt att tänka att det kan ju knappast var så svårt att sätta sina egna plattor, och det är det ju inte, teoretiskt sett. Man har ju sett så många "gör-det-själv"-program på TV. Så svårt kan det ju inte vara. Det är inte det, men det som är svårt är att få till våtrummet på bra sätt. Till det krävs det en proffs hantverkare som kan det arbetet med vattenlås, och rätt lutning, golvbrunn och så vidare.

Till det arbetet är det viktigt att man anlitar rätt hantverkare som kan alla de principer som gäller i badrum. Skulle det mot förmodan hända något i badrummet, och det blir översvämning eller liknande, får man ingen ersättning från hus- eller hemförsäkringen om det inte är en utbildad hantverkare som har utfört arbetet i badrummet.

Därför är proffsiga hantverkare viktiga

När det kommer till att kunna hantera badrum och allt det vatten som man handskas med där, är det viktigt att man skyddar badrummets material. Om man inte gör det, kan vatten åstadkomma stora skador på huset, konstruktionen och liknande. I värsta fall kan man få svåra fukt- och mögelskador som fäster sig i ett hus. Det kan innebära att man måste riva ut allt som har drabbats av fukt- och eventuella mögelskador, låta det torka ut och först efter flera månader bygga med nytt och fräscht material.

Skulle något ske med badrummet, att det blir fukt- eller mögelskadat så kan försäkringsföretaget som egentligen ska ersätta för skador i badrum, vägra att betala ut ersättning om det kommer fram att en lekman har gjort det och därigenom, genom sin okunskap bidragit till att skadan har uppstått. Och då måste man så för hela ersättningen själv, för att göra om hela badrummet. Plus att man inte har något badrum under den tiden. OCh det kan vara riktigt bökigt.

Vad en professionell plattsättare kan

En proffsig plattsättare kan bygga våturtymmen med vattenlås, med lutning på badrumsgolvet så att allt vatten rinner ner i golvbrunnen och med täta material så att fukt inte kommer in i väggarna. När man arbetar med kakel- och klinkerplattor så ser man till med hjälp av fogen till, så att allt blir tätt. Detta är mycket viktigt. Det är inte bara plattorna som, vi lekmän ser, utan det är fogen, det som är mellan plattorna som är viktig. Det är den som ser till så att väggarna är täta. Och det är bland annat därför som en professionell plattsättare är viktig.

← Äldre inlägg