Ge ditt hem ett lyft genom att måla om fasaden

Att måla om din fasad ger inte bara huset ett fräschare utseende. Det är också en viktig del av underhållet som skyddar ditt hem mot elementen. Läs vidare.

I det här landet med sitt omväxlande klimat kan en husfasad utsättas för allt från isande kyla till stekande sol. Men det är inte bara för syns skull man bör ge fasaden en ny omgång färg. Nej, den rätta färgen och ett gott förarbete kan skapa ett skydd mot fukt, mögel och annat otyg som gärna vill bosätta sig i ditt hem om det bara får chansen.

Så, hur ofta ska man göra detta då? Tja, ungefär vart tionde år är en bra tumregel, men det beror så klart på en mängd faktorer som hur hårt huset utsätts för väder och vind. När man ger sig på det här projektet är det inte bara att välja en färg som matchar trädgårdsmöblerna och sedan köra. Nej, det krävs lite förarbete.

Så går det till att måla om din husfasad

Om du vill måla om din husfasad ska du först och främst se till att fasaden är ren, och fri från gamla flagnande färgrester och alger. Ett bra tips är att använda en högtryckstvätt för att få bort smuts och gamla synder. Sedan är det dags för grunderna; en primer, om så behövs, som verkligen ser till att den nya färgen får något att bita i.

Och när det väl är dags för färgen ska man inte vara snål. Att måla om sin husfasad måste få kosta.Två lager brukar vara lagom för att få till en jämn och hållbar yta. Och vet du vad? Plötsligt står där ett hus som inte bara står emot väder och vind lite bättre, utan även får grannarna att vända sig om av beundran.

3 Jun 2024