Badrumsrenovering – delentreprenad eller totalentreprenad?

Ska du renovera badrum? Det är mågna saker som man bör bestämma sig om när det kommer till renoveringar. Ska man dela upp de olika momenten och ta in hantverkare som gör lite olika saker, eller ska man ge bort allt det ansvaret till någon som ser till att allt flyter på och bara händer? Har man inte genomfört någon renovering tidigare kan det vara svårt att bestämma sig för varken det ena eller det andra. Då kan det vara bra att få de olika alternativen jämförda med varandra. Därför listar vi här några för- och nackdelar mot varandra så du lätt kan se dem ställda mot varandra.

1. Priset

Det kan skilja sig åt en hel del när man tar in en del- eller totalentreprenör till sin badrumsrenovering. En totalentreprenör vill ha betalt för det att han eller hon tar ansvaret. Tar man in olika hantverkare ansvarar varje hantverkar endast för den del som han eller hon har lagt sina händer på. På det sättet kan det lätt bli så att ingen har någon helhetsbild av vad som händer i badrumsrenoveringen.

2. Kommunikationen

Har ett företag en totalentreprenad brukar de sätta en kontaktperson för varje renovering som de gör. Som kund slipper man hålla kontakt med en VVS-montör, en elektriker, en annan som kaklar och en tredje som levererar byggmaterial. Väljer man en delentreprenad innebär det att man sjlälv måste se till att de olika hantverkarna infinner sig på platsen när det är deras tur att arbeta med badrumsrenoveringen.

3. Leverans av byggmaterial

Anlitar du en totalentreprenör behöver du inte leverera byggmaterialet själv. Då får du hjälp med allt som har med leveranser att göra. Väljer du en delentreprenör är det du som har ansvaret för att rätt byggmaterial finns på plats. I vissa fall ser hantverkaren till att ta med sig byggmaterialet själv. Men skulle något ta slut, behöver hantverkaren åka och fylla på. Då är det billigare för dig att det är du som åker och handlar hem det.

4. Delaktighet i renoveringen

Om du vill bli mer delaktig i badrumsrenoveringen bör du välja en delentreprenör som gör din badrumsrenovering. Då får du insyn i hur arbetet framskrider och vad som hädner. Väljer du däremot en totalentreprenör, behöver du å andra sidan inte hålla dig informerad om hur det går. Du kan släppa allt och göra helt andra saker. Därför är valet mellan en del- och totalentreprenör ett val i hur mycket du vill och hinner engagera dig, eller om du vill kunna göra helt andra saker själv.

1.500 bostäder till salu i Uppsala

Det finns åtminstone 1.500 hus, lägenheter och fritidshus till salu i Uppsala och ett 25-tal företag som utför badrumsrenoveringar i Uppsala. De flesta av de hantverkare som vi hittar på hitta.se är endast delentreprenörer. En del är kakelsättare, andra är renodlade rörmokare. När det kommer till att anlita ett företag som har totalentreprenad gäller det att välaj någon med en bred kompetens, att de har rätta certifieringarna och nöjd-kund-garanti. Då vet du att de inte ger sig förrän du som kund är nöjd med din badrumsrenovering i Uppsala.

30 Jun 2018