Det enda miljövänliga; slipa om golvet hemma!

Om du vill vara miljövänlig i din renovering till exempel, finns det sätt som är bättre än andra. Det som tär mest på miljön är ett sätt att leva som går ut på att köpa-slita-slänga. Det var sådant som man gjorde på 70- och 80-talet. Då hade man ingen kunskap om hur begränsat jordens resurser var. Man trodde att allt skulle finnas i evighet, att man kunde utnyttja utan att ge tillbaka till jorden. Idag vet vi bättre. Det går inte att konsumera i all oändlighet. Idag demonstrerar barn och ungdomar för att vi ska leva på ett mer hållbart sätt och inte slösa med jordens resurser. När det kommer till villaägande och fastighetsägande, innebär det att man i när man renoverar och restaurerar, ska renovera på sådant sätt att man inte bara köper-sliter-slänger utan återanvänder och återvinner material.

Att slipa om golv gör dem nästan nya

Om vi väljer att slipa om golv i stället för att bara riva ut och köpa nya golv innebär steg mot en mer hållbar värld. Det innebär att man tillvaratar det som redan finns. Dessutom gäller det nästan alla slags material; alla trägolv, parketter, klick-golv, laminat, linoleum och till och med vissa plastgolv går att slipa om. Huvudsaken är att golvet har mer än 2,5 centimeter djupt golv och som gör det möjligt att slipa om. När man väl har slipat om golvet gäller det att man behandlar det. Man har ju tagit bort det översta skiktet på golvet, vilket innebär att det är känsligt för påverkan. För att skydda det översta lagret bör man olja in det, lacka om det eller lägga på en hårdvax.

Nya maskiner gör golvslipningen smärtfri

Det nya slags maskiner som man har numera är inte som de andra, gamla slipmaskinerna. De moderna slipmaskinerna suger upp allt fint damm. Det gör att du som låter slipa om dina golv slipper att städa upp efter golvslipningen. Du behöver inte befatta dig med den noggranna städningen som man annars var tvungen att göra. På det sättet, kan du fokusera på annat och kan låta hantverkarna jobba på med golvet tills det är klart. Efter en golvslipning bör hantverkarna behandla golvet med lack, hårdvax eller olja in det. Man kan, om man så vill, måla om det. Eller så kan man lägga in pigment i oljan, hårdvaxet eller i lacken. Alternativen är många och det är möjligt att göra lite som man vill.

18 Mar 2019