Gå med i tonårsgänget – propagera för solceller till er BRF

Vill du imponera på dina och dina grannars tonårsbarn? Då är det en god idé att lägga fram ett förslag om att installera solceller till styrelsen i er BRF.

Har ni många tonåringar i er bostadsrättsförening? Då får ni med stor sannolikhet höra en hel del om äldre generationers miljösvineri. Även om "Generation Greta” ibland sägs inte vara lika enade miljökämpar som de en gång framstod som, har unga människor idag generellt ett betydligt mer genomtänkt förhållningssätt till miljö och klimat än till exempel boomer-generationen.

Om du vill framstå som ung i dina och grannarnas barns ögon gör du helt enkelt klokt i att lägga på en mer extrovert inställning till miljöfrågor. Du kan till exempel börja med att propagera för att er BRF ska installera solceller. Gör det redan på ert nästa styrelsemöte, och glöm inte att även prata om det högt och tydligt på föreningens städdag. (Husets tonåringar sitter ju vanligen inte med i styrelsen.)

Just solceller är verkligen en riktig höjdare ur miljösynpunkt. Många bostadsrättsföreningar runt om i landet har redan satsat på solen som energikälla, och om du ska imponera på dina tonåringar när det kommer till medvetenhet om miljön har du inte råd att släpa efter. Har de andra föreningarna på er gata redan installerat solceller? Då är det hög tid att haka på det gröna tåget.

Inte bara miljövännerna – kassören blir också glad för solceller till er BRF

Att köpa in solceller till er bostadsrättsförening är som sagt ett bra drag för den som vill hänga med i snacket bland de miljömedvetna tonåringarna. Men sannolikt kommer du som lägger fram förslaget om solceller också falla i god jord hos föreningens kassör och övriga ekonomiansvariga. Att producera egen energi via solceller kan nämligen innebära en stor besparing för en BRF.

Traditionella energikällor som olja eller el via elnätet har de senaste åren visat sig kunna vara en väldigt kostsam historia. Privatpersoner, företag och föreningar har alla kämpat med att betala sina elräkningar – i alla fall de som inte redan gått över till egenproducerad el via solceller. Den som däremot hade möjlighet att sälja sin överskottsel till elnätet när elpriserna var som högst kunde dock göra goda affärer under elkrisen.

Självklart är inte historisk utveckling någon garanti för hur det kommer se ut framöver. Man vet ju aldrig – kanske kommer en helt ny oljekälla hittas längs de svenska kusterna, som sänker priset på olja i landet till rekordnivåer? Tja. Man kan inte säga att det är omöjligt. Men det är, som du nog håller med om, högst osannolikt. Solen är ett betydligt säkrare kort.

Säker energi med solceller – solen strålar ständigt

Genom att investera solceller får du tillgång till den säkraste energikälla vi har på jorden – solens strålning. Solen sänder sina energigivande strålar mot jorden tjugofyra timmar om dygnet, och även på vår del av klotet kan vi fånga upp en hel del av denna energi. Utan att behöva klyva några atomer eller att hitta någon lämplig slutförvaring av kärnavfall.

Känner du att du vill veta mer om de miljömässiga aspekterna av solceller? Då ska du knacka kidsen i trapphuset på axeln nästa gång de släntrar förbi. Sannolikt sitter de inne på precis den information du behöver för att övertygas om solenergins förträfflighet.

26 Nov 2023