När du vill slipa om golvet

Anlita golvslipare i Dalarna

Ska du slipa om golvet? Ska du slipa om det själv bör man vara erfaren inom golvslipning från förut. Det är nämligen mycket svårt att slipa om golv själv, om man aldrig har gjort det förut. Och är det första gången bör man aboslut ha med en erfaren golvslipare som kan ge tips och råd medan man slipar om golvet.

Därför bör man anlita proffsen

Ska man slipa om golvet, bör man absolut inte göra det för hand, med mindre man är villig att offra både händer och rygg.

  • Golvslipningsmaskin. Till en golvslipning bör man ha de rätta golvslipningsmaskinerna för det och det är sällan som man äger en golvslipningsmaskin. Man kan däremot hyra en för en billig peng. Men kan man hantera en sådan? Det är nämligen mycket viktigt att man kan hantera den på rätt sätt – annars riskerar man hål i golvet (i värsta fall) eller ojämnheter i golvet (i bästa fall). Man måste föra golvslipningsmaskinen jämnt över golvet och vet man inte hur länge man ska föra golvslipningsmaskinen på varje del av golvet.  
  • Kunnande. Det gäller att man vet vad man gör när man väl börjar slipa golvet. Stöter man då på nubbar eller spikar riskerar man att golvslipningsmaskinen går sönder eller skadas. En sådan golvslipningsmaskin bör hanteras av en kunnig hantverkare. Det krävs sin proffsiga hantverkare att kunna slipa stengolv, till exempel, plastmattor, linoleum och trägolv, även parketter, klickgolv och laminat. För att kunna slipa de olika slags golvmaterialen krävs det att man vet vad man gör helt enkelt.
  • Efterbehandligen. När man väl har slipat golvet, innebär det att man har tagit fram en helt ny yta på golvet. Det är mycket känsligt, precis som ett helt nytt golv. Därför bör man alltid efterbehandla golvet med något behandlingsmaterial. Här kan man välja mellan lack, hårdvas, lut och olja. Man kan blanda i pigment för att få den färg eller nyans som man önskar på golvet. Hur golvet bör behandlas och med vilka material vet en golvläggare bäst.

Googla "golvslipning" för kontaktuppgifter

För att hitta rätt golvslipare, kan man alltid rådfråga någon annan i släkten, bekantskapskretsen eller grannarna om de har erfarenhet av någon duktig golvslipare. Om inte bör man googla "golvslipning" och sedan skriva in orten där man bor för att få tag i någon golvslipare nära ens bostad. Sedan är det bara att ta kontakt, fråga om offert och referenser och anlita den som har bäst sådana. Lycka till!

7 Oct 2019