Se upp för missledande fördelaktig information

Vad avgör vilken hantverkare du väljer för att exempelvis få golvslipning utförd? Ser du på referenser och kundomdömen eller söker du på Google? Oavsett väg så bör du se upp med missledande information. Som alltid bör man ta information på internet med ”en nypa salt”.

I följande exempel vill en familj få hjälp av ett företag med golvslipning. Familjen bor i Täby och kan exempelvis söka hantverkare via dessa vägar.

Google

Att googla fram information är troligtvis det vanligaste sättet att få tag på relevant fakta. Redan på första sidan bland sökträffarna presenteras flera olika företag som utför detta arbete inom valt område. Ett smidigt sätt att få tag på de bästa företagen? Många tror att sökträffarna högst upp på Google alltid är de bästa. De företag som många anlitar och som därför kommer högt. Men. Det finns mängder av parametrar som avgör hur högt ett företag hamnar på Google. Orsaken att företag som ligger i topp gör detta kan mycket väl vara att de optimerat sin sida mot Google för att just synas när någon söker på ”Golvslipning Täby”. I teorin behöver de inte ens vara kunniga hantverkare. Fast chansen är ändå stor att de levererar ett gott resultat eftersom en faktor för ranking är hur besökarna interagerar mot hemsidan.

Recensionssidor 

För att få fram referenser kan man använda sig exempelvis Eniro. Deras verksamhet handlar främst om att leverera telefonnummer och kontaktuppgifter till olika företag och privatpersoner. Genom att söka på ”Golvslipning” och sedan ange ”Täby” som ort visas ett flertal företag som erbjuder tjänsten. Vid deras företagspresentation visas även ett genomsnittligt betyg från de som lämnat ett betyg. Därmed kan man välja det företag som överlag fått gott betyg av andra. Men. Företag vet att konsumenter använder denna tjänst för att hitta hantverkare med goda referenser. Därmed vet de också att det är en stark konkurrensfördel om man har gott betyg. Det väger till och med så tungt att flera företag valt att köpa sig referenser. På köp- och säljsidor på nätet har det förekommit annonser där personer är villiga att skriva en bra recension för exempelvis 50kr.

Detta gäller även forum som Familjeliv och liknande forum där medlemmar frågar om referenser om företag inom olika branscher.

Även om dessa vägar kan ge vägledning bör man alltså ta den information som ges med viss skepsis. Då är det bättre att fråga vänner om de kan ge referenser på hantverkare. Chansen att dessa åsikter skulle vara köpta är minimal. Varför inte nämna på Twitter att du söker hjälp med golvslipning i Täby – någon kommer garanterat att svara.

8 Feb 2018