Slipa altan - frågor och svar

Har du en altan i ditt hem så har du också en given plats att tillbringa varma sommardagar på. Altanen blir perfekt för måltider, för att njuta av solen, för att vila och för att slappna av med en god bok. Det handlar om en plats som, på många sätt, verkligen definierar sommaren.

För att altanen ska stå emot tidens tand så krävs emellertid också ett regelbundet underhåll. Vilket, med jämna mellanrum och tvärtemot vad många verkar tro, kommer att innebära en altanslipning.

Här nedan tänkte vi titta lite närmare på hur man ska slipa altan, vad man ska tänka på och varför det kan vara ett bra alternativ att anlita ett företag för projektet snarare än att på egen hand ge sig i kast med att slipa altan. Vi gör detta genom att svara på några vanliga frågor.

Kan jag själv slipa altan?

Ja, men det handlar om ett både fysiskt krävande och mentalt påfrestande projekt. Minsta misstag blir - på samma sätt som vid en golvslipning - svår att korrigera och man kan få hålla på länge innan ytan slutligen blir jämn och fin. Dessutom kommer det att krävas att du antingen köper eller hyr maskiner för slipningen. Att slipa altan tar tid så om du tänkt dig att göra detta så bör du också vara beredd att offra någon dag på projektet. Minst.

Vilka fördelar finns med professionell altanslipning?

Den stora fördelen ligger i att du garanteras ett perfekt resultat. Anlitar du en firma inom golvslipning så är de anställda vana vid slipmaskiner och kan genom detta göra jobbet både snyggt och effektivt. Dessutom kan du inkludera ytbehandling också och få altanen inoljad efter slipningen.

Måste jag slipa altan eller räcker den med rengöring?

Man bör slipa altanen ungefär vartannat eller - som mest - var tredje år. Genom att slipa ytan så slipper du sprickor och att en massa stickor kommer upp. Det räcker inte med att bara rengöra och olja in altanen - som många tror. För maximal livslängd och komfort så bör man också genomföra en altanslipning enligt ovan nämnda intervaller och, som sagt, gärna med hjälp av proffs.

Läs mer om att slipa altan här: slipaaltan.se

22 Apr 2023