Varför ska man slipa golv?

Golvet är det man sätter sina fötter på och i hemmet kanske till och med utan varken strumpor och skor. Därför är det viktigt att det inte bara är vackert utan även lent och varmt och skönt.

Eftersom golvet är den ytan inomhus som är utsatt för mest slitage så är det också den ytan som man behöver ta hand om mest, beroende på material förstås. Om man vill ha ett slittåligt golv som det kan ta väldigt lång tid innan man behöver renovera, om ens någonsin, så ska man lägga ett klinkergolv. Men vill man ha ett mjukare och mer levande golv så är det många som lägger till exempel ett trägolv av något slag. Det kan vara ett plankgolv, parkettgolv eller laminat. Med tid och slitage kan man behöva slipa såväl plankgolvet som parkettgolvet, för att få en jämn yta och kanske även jämna till efter en lagning. Och detsamma gäller för cementgolv som behöver jämnas till eller fått skador. Men slipning kan man även göra för att man vill ta bort färg man inte längre önskar, fläckar eller missfärgningar på såväl trägolv som cementgolv.

Behandling av yta

Såväl trägolv som cementgolv kan man behandla på olika sätt. Det kan vara en golvfärg för att förändra färgen eller för att lägga en yta på golvet som gör att fläckar inte uppstår lika lätt och att golvet blir lättare att rengöra. Men man kan även använda medel som olja, vax, såpa och lack. Och plankgolv kan man även luta. Hur man behandlar golvet beror på vilken typ av golv det är men även hur slitaget ser ut. Det är stor skillnad på ett golv i ett garage mot ett golv i ett badrum eller, ännu mer, i ett sovrum.

Hur golvslipning går till

För att få ett golv så jämnt som möjligt använder man helst större golvslipmaskiner som antingen är eldrivna eller batteridrivna. Det är viktigt att ytan är helt ren före slipning eftersom minsta lilla sten kan göra mer skada än nytta på ytan. Man ska hålla maskinen igång hela tiden eftersom den annars börjar gräva en grop, och när det gäller hörnen så får man hjälpa till på annat sätt eftersom där kan inte maskinen nå. Använd ansiktsmask och se till att suget på maskinen fungerar eftersom rummet annars kommer förläggas i dimma. Dammsug sedan noggrant efter avklarad slipning. Och behandla golvet snarast. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.golvslipninghelsingborg.nu/

18 Mar 2020