5 saker varje kontor bör vara utrustat med

Inreder du ett kontor eller annan arbetsplats? Är du ansvarig för de anställdas väl och ve eller vill du bara överraska och ge de anställda lite extra lyx i vardagen? Har du tänkt på det här?

När vi inreder dagens moderna arbetsplatser behöver vi inreda dem anpassat efter dagens sätt att arbeta. Många pratar i mobiltelefon under hela dagen och vi knappar för fullt på våra datorer. Vanligtvis är lokalerna dessutom relativt öppna och ljud transporteras lätt. När du planerar din inredning ska du med fördel kontakta en mattläggare redan initialt. De har kunskap om vilken typ av golv som passar och som både kan skapa en trevligare miljö och hjälpa till att dämpa ljudnivån. Idag finns så otroligt många mattor att välja på. Väljer du en heltäckningsmatta så behöver du inte tänka på att placera ut vanliga mattor, medan om du väljer ett hårdare golv ska du även tänka in mjuka mattor ovanpå.

Förutsättningar för arbetsro

Om du börjar nerifrån så har du en bra grund. Lägg basen för projektet med en lättstädad och ljuddämpande matta som din mattläggare rekommenderar. Därefter bör du skapa små rum i rummet, vilket du gör genom att klustra arbetsplatser och föra in skiljeväggar och blommor eller textilier, som även de hjälper till att dämpa ljudnivån och samtidigt ger frisk luft och liv i lokalen. Förutom en bra matta, växter och avskärmningar, bör du naturligtvis investera i höj- och sänkbara skrivbord till din personal. För att kunna arbeta flexibelt och stå upp vid datorn, vilket gör väldigt stor skillnad för hälsan.

Sist men inte minst

När du planerat grunden med golv, avskärmningar och växter samt de ergonomiskt utformade skrivborden, ska du se till att anpassa belysningen riktigt exakt. Det finns många riktlinjer både för vilken typ av ljus som ska finnas i olika delar av lokalen samt hur de ska installeras och i vilken position i förhållande till arbetsplatsen, tangentbord, datorskärm etc. Så med andra ord, de fem saker du absolut bör tänka på och investera i är: ett riktigt bra golv (ta hjälp av en proffsig mattläggare), avskärmningar, växter, bra skrivbord och slutligen bra belysning. Följer du dessa råd så har du en väldigt bra grund för dina anställda. Och när du väljer golv så våga vara lite galen, välj material och färger som sätter stämningen för företaget. Din mattläggare har säkerligen mängder av kataloger, färg- och materialprover som du kan botanisera bland.

26 Mar 2020