Asfaltering i Stockholm gör vägarna lätta att köra på

Asfaltering i Stockholm är inte bara för vägar. Det behövs asfalt på gator och torg som det heter. Vid köpcentrum finns det för det mesta utlagt svart asfalt.

Själva ordet asfalt kommer från grekiskan. Där heter det asfaltos och syftar till något solitt som håller samman. Ordet i sig betyder säker och stadig. Precis så är det med asfalt. Den håller ihop olika slags komponenter och det är ett säkert och stadigt material, hållbart i många, långa år framöver.

När man lagt ut asfalt kan den i sämsta fall bara hålla i tjugo år. Det är ju ändå en lång tid med tanke på att det då är på ett ställe där det är högt slitage. På andra ställen håller den säkert i fyrtio år eller längre. Det är alltså både slitstarkt och hållbart att göra en asfaltering. Ett riktigt slitgöra är det dock att få den på plats.

Asfaltering i Stockholm när den är som bäst

Nu kan du som begär att få en asfaltering be om grön asfalt i stället för svart. Är inte det konstigt? Hur är det möjligt att lägga asfalt i Stockholm som är grön? Saken är den att asfalten fortfarande är svart. Sättet att lägga den är mer miljövänligt. Alltså kallas det för grön asfalt.

Grön asfalt sägs ge mindre utsläpp. Då menar man koldioxid. De fossila bränslena i tillverkningen har ersatts med andra mer miljövänliga. Det kan vara träpellets eller talloljebeck. Under processen är man noga med att använda sig av grön el.

2 Jun 2022