Att renovera ett hem

Dags för ett nytt steg i livet? Att flytta till ny bostad? Flytta ihop eller isär eller första boendet? Köper du nyrenoverat eller vill du hellre fixa allt själv? Alla har vi olika önskemål.

Många drömmer om att få skapa sig ett helt eget hem. Att få sätta sin egen prägel och stil på sitt boende. Det ultimata är ju att köpa sig ett hem så du har rätt att bestämma och göra vad du själv vill. En villa är snäppet vassare än bostadsrätt, eftersom du då inte behöver ta hänsyn till grannar. Drömmer du om att blåsa ut allt, från golv till tak, och renovera? Riva ner alla lager av tapeter och slipa fram ett originalgolv i trä. Vad vet du om ditt hus? Hur gammalt är det och vilka har bott där tidigare? Kanske kan du finna spännande spår av tidigare generationer och deras liv. Kanske finner du gömda skatter under golvplankorna. Kanske hittar du ett dolt lönnfack bakom ett skåp.

Det var bättre för

Efter årtionden av plastmattor och en kavalkad i färger och tapetkvaliteter vill vi nu återgå till ursprung. Skala bort lager av tapet, njuta av att backa i mönster från förr. Finna husväggen - grunden. Och därefter börja om, utan alla tidigare lager. Spackla och välja den tapet som tilltalar dig, som utstrålar DU. Att skrapa bort plastmattor och klickgolv för att finna ett ljuvligt trägolv underst. Kontakta därefter en expert på golvslipning för bästa resultat. Givetvis kan du hyra en slip om du vill göra jobbet själv. Dock är golvslipning lite kinkigt och det gäller att hålla rätt tryck på slipmaskinen hela tiden för att inte skapa fula hack eller märken.

Skapa det hem du drömmer om

Sedan när du avlägsnat golv och tapeter är det dags att börja välja nytt. Om du har haft turen att finna ett vackert trägolv under andra ytlager; hur vill du att det ska se ut? Hur vill du behandla det? Efter en golvslipning bör du olja eller lacka golvet. Oljan ger en naturlig och matt look medan lack blir blankt, hårt och glatt. Oavsett vilket du väljer kan du även påverka utseendet med hjälp av att tillföra pigment i olja eller lack. Vill du ha ett ljusare eller mörkare golv, tillför vita eller svarta pigment och skapa nytt. När du valt golvfärg är det enkelt att matcha med en färg eller tapet för väggarna. Snyggast blir det om de går ton i ton.

29 Jun 2020