Att tänka på när man lägger golv

När golvet börjar se slitet ut så kan det vara dags att lägga ett nytt. Vad ska man tänka på när man lägger ett nytt golv? Vilka golv kan passa var? Vem kan man anlita för att lägga om sitt golv?

Om man har ett golv som man vill byta ut av någon anledning så finns det en hel del man ska tänka på för att få ett bra resultat. Det vanligaste brukar vara att man river ut det gamla golvet för att lägga ett nytt. Men ska golvet bytas endast för att det ser tråkigt ut eller för att det inte är i ägarens smak? Då kan det vara en idé att fundera över ifall man kan lägga det nya golvet ovanpå det gamla.

Hur man än väljer att göra så är nästa steg att fundera över vilken höjdskillnad det nya golvet kommer att göra. Hur kommer det vid skiljande tjocklek att påverka rummet i övrigt gällande trösklar, köksmaskiner, garderober, lister med mera? Många missar att tänka på att de lägger in ett golv som är tjockare än det gamla. Därmed får de ett problem som innebär att man måste korrigera allt övrigt i rummet också.

Vilket golv passar?

Det kan vara lätt att falla för ett golv som sticker ut lite från övriga eller som har ett udda material för rummet det ska ligga i. Men det är klokt att först och främst tänka funktionalitet före skönhet. Det ska vara ett golv som kan ligga i många år utan att snabbt bli dåligt eller att man tröttnar på det. Helst ska det även vara ett golv som är lätt att sköta om eftersom det annars kan bli ett irritationsmoment och en energitjuv. Så välj ett golv som passar rummet det ska vara i och familjens uppsättning och leverne.

Snyggt och snabbt

Som bostadsägare vill man ibland prova på att göra viss renovering själv. Golvläggning är varierande enkelt beroende på vilken typ av golv man lägger, hur rummet ser ut och hur väl man lyckats med underarbetet. Är det ett dyrt golv, ett golv som är svårare att lägga eller man inte vill försöka sig på golvläggning så finns det företag man kan anlita. Börja gärna med att fråga grannar efter rekommendationer eller så kan du hitta en bra golvläggare via en enkel sökning på internet. Där kan man oftast även se tidigare kunders betyg och kommentarer.

4 Aug 2020