Byggslarv vanligt inom golvläggning - välj rätt kompetens

“Slarv ger miljonsmäll”. Det är rubriken i en artikel i tidningen Barometern från 2012. Artikeln handlar om golvläggare som inte gjort sitt jobb. Deras slarv tillsammans med andra byggfel har kostat Oskarshamns kommun en dryg miljon kronor i skattepengar.

Artikeln beskriver tyvärr en inte helt ovanlig företeelse. Golvläggare som inte haft rätt kompetens eller inte brytt sig om att utföra sitt uppdrag på rätt sätt. I det här fallet i Oskarshamn handlade det om gammalt byggslarv som upptäcktes i efterhand . En av kommunens skollokaler, Vallhallasskolans kök blev i slutänden 1,1 miljoner kronor dyrare eftersom notan fylldes på med de tilläggs- och ändringsarbeten som tillkommit under byggets gång, skriver tidningen.

Skolan behövde göra en ombyggnad och när den gamla golvmattan revs upp upptäckte byggjobbarna att hela övergolvet låg löst. Den här upptäckten ledde till att  det nya byggjobbarna fick lägga in bilning ända ner till konstruktionen av betongen. Det lösa golvet fick helt enkelt ersättas med en speciell sorts betong som kunde torka på kort tid. Om man hade använt vanlig betong istället hade golvläggarna på plats fått vänta med den slutgiltiga golvläggningen ända upp till sex månader!

1,1 miljoner kronor är naturligtvis en stor summa att betala för en kommun. Tänk då vad ett liknande slarv betyder för din plånbok som privatperson.

Välj en duktig golvläggare

Golv tillhör förstås ett av de mest grundläggande delarna i en bostad. Du kan inte bo i ditt hem om du inte har ett bra golv! Hur vet man då att en golvläggare är bra? Ta referenser! I dag har många inom byggbranschen en egen hemsida eller en face book-sida med information om sitt hantverk eller sin firma. Kolla kommentarerna på sidan och kunderna namn. Titta vilka tidigare kunder som golvläggaren arbetat för. Det är inte det minsta pinsamt att som ny kund ringa och be om fler referenser när du ska anlita en hantverkare du inte känner sen tidigare.

Förklara läget - säg att du är noggrann och bara vill känna dig säker på ditt val. Seriösa hantverkare brukar inte ta illa upp utan lämnar gärna ut namn och nummer till referenspersoner som kan intyga att de har gjort ett bra jobb tidigare.

Om du vill ha ännu bättre koll kan du börja med att leta i din egen bekantskapskrets bland människor du litar på. Hör med dina arbetskompisar eller vänner. De flesta som har eget hus har vid något tillfälle haft kontakt med en golvläggare och bör kunna tipsa om bra namn på hantverkare. Du kanske också får tips på golvläggare du bör undvika - det är i sig ett mycket värdefullt tips. Golv är viktiga saker i ett hem, se till att den som lägger ditt golv har rätt kompetens.

13 Feb 2017