Checklista för när du ska anlita en golvslipare

Precis som när man anlitar vilken hantverkare som helst, finns det en del saker man bör tänka på. Vissa saker (som att efterfråga dammfri golvslipning till exempel), kan inte appliceras på alla hantverkargrupper, men väl på golvslipare. En golvslipning är ett ingrepp som, om det görs fel, kan orsaka relativt stora skador på ditt hem. Således är valet av aktör inget man bör förhasta.

Vänd dig till flera olika firmor

Om du bor i en större stad, säg Stockholm eller Göteborg till exempel (i synnerhet Stockholm), har du ett ganska gott utbud vad gäller aktörer att välja mellan. Något som då bör göras är att ta in flera offerter från olika firmor och sedan jämföra dem i lugn och ro. T

Tänk på att inte bara se till totalkostnaden – utan även till vad som ingår. Sättet som firmor skriver offerter på kan variera lite, och en del kan – lite ohederligt kanske – försöka få arbetet att framstå som billigare än det egentligen är.

För att du ska kunna jämföra offerterna på din golvslipning bör du ge en så detaljerad uppdragsbeskrivning som du bara kan. Samma uppdragsbeskrivning bör skickas till de olika firmorna. En sökning på nätet i stil med ”dammfri golvslipning Stockholm” kommer ge dig företag att ta kontakt med.

Efterfråga dammfri golvslipning

Viss, dammfri golvslipning är inget måste, men det kan underlätta något enormt. Det man gör under en dammfri golvslipning är, enkelt sagt, att man kopplar in en dammsugare i slipmaskinen. Detta så att systemet blir helt tätt. När ett golv slipas utan den här funktionen, krävs gedigen städning för att få det någorlunda rent och fräscht igen. Dessutom kommer du säkerligen att, ganska lång tid efter, hitta nya dammkorn som trängt in bland möbler, i vrår, hörn och i andra utrymmen.

Skriv ett avtal

Oavsett vilken hantverkare du anlitar bör du be om att få ett skriftligt avtal. Särskilt viktigt är det om det är ett större arbete som ska göras. Saker som pris, omfattning och tidsplan bör finnas med här och som brukligt signeras med datum och ort (2018-08-01, Stockholm, t.ex.). Ett välskrivet och detaljerat avtal kommer att minska risken för missförstånd och tvister avsevärt.

Kontakta Kronofogden

När du har skickat ut din uppdragsbeskrivning till firmorna, är det bra att göra en närmare granskning på dem som du tycker har gett bra offerter. Ett sätt att kontrollera en firmas ekonomi – åtminstone delvis – är att kontakta Kronofogden och se om det finns några skulder, och om företaget har gått i konkurs tidigare. För att få ut den här informationen behöver du firmans organisationsnummer.

Ta referenser

Innan du bestämmer dig för att anlita någon är det bra att be om referenser. De flesta kommer gladeligen att förse dig med detta, och om de inte vill göra det, kan det vara en varningsflagga. Titta också på sociala medier och omdömesplattformar för att se vad andra kunder har att säga om dem.

Här kan du hitta mer information om dammfri golvslipning. 

8 Oct 2018