Ett snyggare ytskikt

Finns det något att göra förutom att byta ut hela golvet ifall man har ett parkettgolv och det är lackerat i en färg som man inte tycker om? Vilka möjligheter finns det i så fall och hur går det till?

Om man flyttar in i en ny bostad och tycker om golvet men inte färgen på det så kan det finnas en billigare och enklare åtgärd istället för att byta ut golvet. Har man ett golv i gediget trä, som ett plankgolv eller parkettgolv, eller ett betonggolv så är det möjligt att slipa golvet och efteråt välja vilken behandling och färg som man önskar sig. Man kanske till och med slår till med något ovanligt och målar golvet i rutor eller ränder eftersom det är lätt att åtgärda ifall man om några år igen åter vill ändra. Men har man ett trägolv så är det först och främst bra att veta ifall det blivit slipat förut och i så fall hur många gånger, eftersom vissa golv har begränsningar på hur många gånger de kan bli slipade innan de blir för tunna. Visar sig allt vara okej så är det bara att anlita någon som slipar golv eller dra på sig jobbarbyxorna och sätta igång.

Mycket damm blir det

När ett golv slipas så blir det väldigt mycket damm men det finns golvslipningsmaskiner som har en dammsamlare ansluten. Det är en mycket god idé att välja en sådan. Men även ifall man gör det så är det alltid bra att täcka rummets dörrhål med plast för att begränsa slipdammet dit. Man bör även använda sig av en ordentlig andningsmask och glasögon ifall man själv utför arbetet eller när man eventuellt besöker rummet för att ta en titt. Viktigt är även att använda en engångsoverall och plastskydd på skorna för att skydda golvet som slipats.

En värld av möjligheter

Ytskikt kan man i stort sett välja hur man vill, beroende på vad som passar till golvet man slipat. Men vissa ytskikt kan gå längre ner i materialet som exempelvis olja och såpa, och därför bör man vara extra försiktig med kontroll och vilket nytt ytskikt man använder efter dessa. Om man exempelvis lackar ett golv där man inte ordentligt fått bort oljan så kan lacken bubbla sig och ganska snart börja lossna, men anlitar man en professionell golvslipare så är det en kunskap som de kan informera dig om. Läs mer om golvslipning på denna sida: https://www.golvslipningkungsholmen.se/

10 Aug 2020