Få bort smutsen med renoverade ytor

Om man har smutsiga ytor kan man dels behöva rengöra ytorna, men också måla om dem för att de ska bli riktigt rena och fräscha. Om man väljer att måla om dem får man ytor som nästan är som nya. Det är sägs också att trenden med renoveringar, och att göra det själv, har mattats av. I stället är man intresserad av att kunna köpa en bostad som är nyrenoverad – så går du i tankar av att sälja bostaden så småningom, är det en bra investering att renovera den innan den går till försäljning och innan man visar upp den då de flesta spekulanter kommer att se om den är nyrenoverad eller inte.

Så får du bort smuts på målade ytor

Har du fått smutsfläckar på tapeter är diskmedel på en lätt fuktad trasa det bästa som du kan avlägsna fläcken med. Har du fläckar på målade väggar inomhus är det antingen diskmedel på en mjuk svamp som är lätt fuktad. Är det en svårare fläck kan du faktiskt ta lite målartvätt på en trasa och försöka få bort fläcken med en svamp. Är fläcken på fasaden är det målartvätt och en mjuk borste som kan ta bort den. Blanda till målartvätten i en hink med vatten först. Använd en mjuk borste till fläcken. Se till att doppa hela borsten i målartvätten och gnugga sedan på fläcken tills den försvunnit.

När du behöver måla om i stället

Om du i stället behöver måla om ytorna helt och hållet för att få bort smuts, så kommer man ändå inte från det att man behöver rengöra ytorna innan man målartvätt eller algtvätt. Först efter det kan man måla om ytorna så att smutsfläckarna täcks helt och hållet av den nya färgen. Har man permanenta fläckar på fasaden är en ommålning det enda rätta. Bara man ser till att bearbeta underlaget så pass mycket att det är slipat och slätt innan man måla om det. 

Anlita proffsen till renoveringen

Man kan behöva duktiga hantverkare till en renovering som blir bra. Om du vill renovera hemma är det tryggaste att anlita målare som är vana vid hantverket. Det är lätt att tro att det inte är så viktigt med hur man målar en vägg, eller en fasad och att alla kan måla en sådan, men så är det inte. Ska målningen bli bra krävs det faktiskt en hel del arbete innan man kan börja måla.

6 Jun 2019