Fördelar med att slipa golv

Är du lycklig ägare till ett gediget trägolv? Grattis! Snyggare golv finns inte. Efter ett antal år då golvet blivit slitet behöver det slipas. Har du full koll? Om inte, läs vidare här.

Golv kommer i ett otal olika material och färger. Både utseende och skick påverkar din innemiljö i ganska hög grad. Ett välskött golv ska både kännas skönt att gå på, vara ljuddämpande och se snyggt ut. Få saker andas god smak och stil som ett riktigt fint trägolv. Trä är ett hållbart material tillverkat av förnybar råvara. För att få ut mesta möjliga av ditt trägolv kommer det att behöva lite kärlek och omvårdnad kontinuerligt. Varsam behandling, rengöring och kanske emellanåt ytbehandling. När ett antal år passerat kommer det också att behöva slipas. Ett trägolv slits, precis som andra golv. Skillnaden är att ditt trägolv kan bli som nylagt igen med en slipning!

Hur går en golvslipning till?

När du bestämt dig för att det är dags att slipa ditt trägolv bör du börja med att kontakta en kompetent firma. De kan då göra ett besök och se hur det står till med golvet och lämna en offert. Innan de sedan kommer och utför slipningen behöver du bära ut allt ur rummet och dessutom dammsuga noga men inte våtmoppa golvet. Själva slipningen utförs med moderna maskiner med inbyggd dammsugare. Det är viktigt att själva slipningen utförs i en lagom lugn takt utan uppehåll. En ojämn takt kan medföra fula hack så egen slipning rekommenderas inte. I hörn och runt rör eller liknande använder man andra redskap. När golvet slipats klart är det dags för ytbehandling. Där kan man välja mellan exempelvis lack, olja eller vax, beroende på behov, tycke och smak. Därefter behöver golvet torka minst något dygn innan man återigen kan bära in möbler och börja använda rummet.

Golvslipning som värdehöjare och arbete med hållbarhet

Ett nyslipat golv kommer att se ut som det lagts förra veckan och höja rummets utseende till nya höjder. Till skillnad från många andra golvmaterial behöver alltså inte trägolv bytas när de blir slitna. Ett trägolv är alltså mycket intressant även ur miljösynvinkel och kostnaden för en slipning är försumbar i sammanhanget. Ditt hem kommer också att få en högre värdering i och med att det har välskötta och hållbara golv. Efter många år kan golvet inte längre slipas eftersom träet blivit alltför tunt men hållbarheten är mycket bättre jämfört med många andra golv. Vi tipsar att läsa mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.golvslipninglidingö.se

30 Jul 2020