Fräsch upp bostaden med ett nytt golv

Funderar ni på att fräscha upp ert hem med ett nytt golv? Kanske äntligen lägga in de där trägolvet som ni drömt om så länge? Oavsett val av material finns det en hel del att ta ställning till.

Ett nytt golv kan verkligen förändra ett hem och det finns många olika material att välja mellan; alla med sina för- och nackdelar. Det vanligaste golvmaterialet är trä. Kanske beror det på vår stora tillgång till skog eller att det är skönt att både stå och gå på? Ett golv av trä är också miljövänligt och hållbart då det vanligtvis går att slipa många gånger och fräscha upp då det blivit slitet. Andra bra och slitstarka golvmaterial är vinyl, linoleum och laminat. Så hur väljer man rätt? Helst vill man att det ska vara både snyggt och skönt att gå på, men också rum och användning spelar in, likaså kostnad och underhåll. Även husets arkitektur och byggnadsår kan vara avgörande.

Olika golvmaterial att välja mellan

Trägolv passar i de flesta hem. Det finns både plankgolv, parkett- och tarkettgolv att välja mellan. Därtill finns det även olika träslag. På senare år har det blivit väldigt populärt med golv av ek. Ek funkar utmärkt att variera då man enkelt kan färga golvet ljust eller mörkt, lacka det matt eller blankt eller bara olja in det. Tröttnar man på sitt ekgolv är det bara att slipa om det och prova en annan efterbehandling som ger golvet ett helt nytt utseende.

Linoleum är ett bra och miljövänligt material som har börjat komma tillbaka mer och mer. Det är dessutom tåligt och repas inte så lätt. Därför passar det bra i hall och kök men även i barnrummet. Ett linoleumgolv kan slipas om och vaxas när det blir slitet, och det blir då som nytt igen.

Be golvläggaren om råd när ni ska välja golvmaterial

Ibland kan man behöva hjälp på traven i val av golv. En skicklig och erfaren golvläggare som arbetar med alla slags golvmaterial brukar kunna hjälpa till och tar hänsyn till både tidsepok och byggstil, men även vad som är praktiskt och ekonomiskt om man nu vill det. Kontakta ett par olika golvläggare för råd. Då får ni en bra känsla för hur pass engagerade och kunniga de är. Be även om en offert men låt inte enbart priset styra. Att lägga golv är ett hantverk som kräver speciell kunskap.

22 Jul 2020