Ge dina trägolv lite kärlek

Prova att slipa dina trägolv innan du river upp och lägger nya. Även golv med många år på nacken kan återfå sin glans genom en slipning och kompletterande behandling med lack eller olja.

En stor andel av golven i Västerås bostäder är gjorda i trä. Liksom på många andra platser i Skandinavien har trä länge utgjort det mest populära materialet till golv, ända sedan jordgolv övergavs som koncept för ett antal hundra år sedan. Många olika typer av trä lämpar sig som material till golv, till exempel kan ek, furu eller bambu användas. I mitten av 1900-talet spred sig en trend av att täcka över trägolv med kork-, linoleum-, eller plastmattor, men under senare decennier har många hushåll valt att riva upp dessa och låta trägolven återse dagens ljus. Trägolv är vackra att se på, och har dessutom lång hållbarhetstid, särskilt om de då och då behandlas med en slipning.

Behåll charmen och spara pengar

Bor du i något av de områden i Västerås där det finns riktigt fina gamla trägolv bevarade, som i de låga trähusen intill Svartån eller på Kyrkbacken? Gissningsvis är du i så fall en person som uppskattar att känna historiens vingslag och gärna bevarar delar av den gamla interiören. Om trägolven med tiden blivit slitna eller tappat sin glans kan en slipning ge dem livet tillbaka. Genom att slipa dina golv istället för att lägga nya bevarar du en del av husets själ, och du sparar även pengar. Ibland kan det kännas hopplöst, när reporna blivit många och golvet nästan känns strävt under fötterna, men ge inte upp, en slipning fungerar som en mirakelkur för dina golv.

Låt en expert göra jobbet

När du bestämt dig för att göra slag i saken och slipa dina golv, återstår valet mellan att göra jobbet själv, eller att anlita en firma som gör det åt dig. Om du är en van hemmafixare går det såklart att hyra en slipmaskin och ta tag i projektet själv, men för bästa resultat rekommenderas du att ta hjälp av någon som har vanan inne. Som boende i Västerås är du i trygga händer, eftersom det finns mycket kompetenta företag att kontakta när du behöver en golvslipning. Experter på området vet hur olika typer av trä tas om hand på bästa sätt, och i många fall kan de även hjälpa dig med slipning av trösklar eller trappor, och, om du så önskar, kompletterande behandling med lack eller olja. Läs mer om golvslipning på denna sida: https://www.golvslipningvästerås.se

30 Jul 2020