Glöm inte golven vid lägenhetsrenoveringen

En lägenhetsrenovering är ett stort projekt, men det kan ha stor effekt på livskvaliteten och så klart även värdet på bostaden. Definitionen av va den lägenhetsrenovering är varierar, men generellt avser man en renovering som omfattar alla rum i lägenheten, inklusive kök och badrum. Ibland påverkas även planlösningen, genom att man river väggar för att få en öppnare planlösning eller sätter upp nya för att skapa fler rum.

En aspekt som dock ibland glöms bort är golven. Att ge golven lite kärlek vid renoveringen är bra, inte minst eftersom golven i princip alltid slits ganska hårt när resten av lägenheten renoveras. Golven ska alltid tas sist vid en lägenhetsrenovering.

Lägenhetsrenovering i Stockholm

I Stockholm finns många byggfirmor som kan erbjuda totalentreprenad vid lägenhetsrenoveringar. Det betyder att de bland sina anställda har såväl snickare som målare, våtrumstekniker, plattsättare, elektriker, rörmokare och golvläggare/golvslipare. Det är bra, eftersom det blir betydligt billigare och lättare för dig som kund att anlita en sådan firma i stället för att själv jaga runt på rätt folk till de olika uppgifterna.

Ofta räcker golvslipning

Att man tar golven sist vid en lägenhetsrenovering faller sig ju naturligt. En renovering innebär et slitage på golven, med hantverkare som springer in och ut och damm och skräp från renoveringen som hamnar på golvet, även om de skyddas. Ofta räcker det med att slipa golven, men vill man byta golvtyp från till exempel trä till stenplattor i köket så ska man ju passa på vid en lägenhetsrenovering.

Golv är ju det mest hållbara i en lägenhet. Rätt underhållet kan ett golv av bra kvalitet hålla i hundra år. Det förutsätter förstås att det är ett massiv golv som tål många omslipningar. När man slipar ett golv och ger det en ny ytbehandling så blir det i princip som nytt igen, och det kan ju verkligen passa vid en lägenhetsrenovering. Även ett mindre slitet golv kan se lite trist ut när resten av lägenheten renoverats till toppskick.

Se till att firman kan golv

Det är inte alla byggfirmor som erbjuder golvslipning vid lägenhetsrenovering, så om dina golv inte är i topptrim så ska du hitta en firma som gör det. Alternativet blir att anlita en golvslipare separat, men då kommer det antagligen att bli dyrare. Totalentreprenad, som det kallas när en och samma entreprenör utför allt arbete vid till exempel en lägenhetsrenovering, är det absolut billigaste och smidigaste sättet att få arbete utfört i sin bostad.

En alternativ lösning kan vara att entreprenören själv kontrakterar en golvslipare och samordnar arbetet med denne. Om du ändå kan få ett fast pris så kan detta vara en godtagbar lösning.

2 May 2019