Hantera hus som rör sig

Många tänker inte på att hus flyttar på sig. Vi har små jordbävningar även på våra nordliga breddgrader. De flesta som har hus vet att de rör sig, även om vi inte märker det. I andra länder som har stora jordbävningar, bygger de sina hus utifrån att de ska kunna stå emot stora jordbävningar. Till exempel i Japan, bygger man med lodräta järnrör, som ska hålla ihop huset. I flerfamiljshus bygger de en lod högst upp som kan svänga fram och tillbaka och som gör att huset återfår balansen vid en jordbävning och som hindrar det från att rasa. Det behöver vi – tack och lov inte här. Däremot behöver vi efter tio, femton år, dränera huset.

Flytta växter bort från husgrunden

Har man blomrarabatter närmast huset, behöver man flytta dem. En, till två meter från husgrunden bör man ha en remsa med stenar; smågrus som suger upp vatten. Är man noga, lägger man flera kilo smågrus närmast huset, förutom dräneringsrör, som håller nederbörden borta från husgrunden. Vissa år har vi riklig nederbörd, som i år. Då behöver man se över huset, att det inte skadas av fukt. Eftersom vi har pyttesmå jordbävningar, rör sig huset, utan att vi märker det. Därför kan det åstadkomma sprickor i både husfasaden och i grunden. De sprickorna behöver tätas med betong. Har man dränerat huset ända ner, ser man eventuella sprickor.

Kan du gräva på egen hand?

Det är inte det lättaste att manövrera en grävskopa. Man behöver veta ungefär hur det fungerar. Känner man sig osäker, bör man anlita en hantverkare, annars kan man förstöra mer än vad man lagar. Dessutom kan det vara svårt att veta hur man lägger dräneringsrören så att de leder bort vattnet rätt. I värsta fall leder man vattnet till huset i stället för tvärtom och då får man riktigt stora skador på huset.

Anlita en professionell dräneringsfirma

Det finns en hel del firmor som gör detta arbete. Bor man i Stockholm finns det flera firmor som gör dräneringar i Stockholm. Det bästa man kan göra är att helt enkelt fråga efter offerter, så man kan jämföra priser. Man kan även fråga efter referenser, då är det lättare att hitta en dräneringsfirma som gör arbetet bäst. En professionella dräneringsfirma ser till att huset blir tätat. Annars kan man be dem dränera och lägga rör, men själv täta eventuella sprickor på husgrunden. Då behöver du betong, en spatel och hink för det arbetet. 

6 Mar 2018