Heltäckningsmattor – vet mer

Många tycker att heltäckningsmattor är skönt. Istället för att golvet är kallt och hårt, kan det vara skönt att gå barfota på en heltäckningsmatta. Det här är bara en av anledningarna till att många väljer att skaffa en heltäckningsmatta.

Samtidigt finns det många kritiker också. Vissa kan tycka att heltäckningsmattor är mycket opraktiska, osunda och inte särskilt snygga heller. Tyckarna är alltså indelade i två tydliga läger.

Blev snabbt trendigt

När heltäckningsmattor väl kom blev det snabbt mode. Tillverkarna hann inte med att producera i en takt som matchande den snabbt växande efterfrågan. I Sverige nådde modet först de större städerna, bland annat Stockholm och Göteborg. Det skulle dock inte dröja länge förrän modet spritt sig från Stockholm och Göteborg till nästan hela landet.

Då efterfrågan var så pass hög, ledde det till ganska förhastade arbeten bland tillverkarna. Det här resulterade i ett marknadsutbud som hade stora variationer vad gällde kvaliteten. Vissa mattor klarade knappt ens daglig nötning. Istället hårdnade ofta underlaget innan det till slut brast. Det här gällde naturligtvis inte alla mattor – men en betydande del av dem.

Heltäckningsmattor idag

Idag är läget ett helt annat. När det tidigare fanns stora variationer i kvalitet, och därmed också många undermåliga exemplar på marknaden, är utbudet idag genomgående kvalitativt.

Köper man en heltäckningsmatta idag kan man räkna med att den håller länge – åtminstone betydligt längre än vad de gjorde när heltäckningsmattor fortfarande var nytt. Givetvis gäller det att ha sunt förnuft även när man köper heltäckningsmattor – köper man en 40 år begagnad heltäckningsmatta (vilket såklart inte rekommenderas), är risken större att kvaliteten är undermålig.

Var köper man heltäckningsmattor?

Heltäckningsmattor finns att köpa nästan överallt i landet. Utbudet är givetvis särskilt stort i större städer så som till exempel Stockholm, här finns ett exempel på det: www.heltäckningsmattorstockholm.se. Klart är i alla fall att man inte behöver bo i, eller ha nära till, en storstad som Stockholm för att köpa en heltäckningsmatta. De brukar finnas på byggvaruhus och särskilda mattaffärer. Dessa går som bekant att hitta nästan överallt i landet.

Bor man i ett väldigt litet samhälle kan man dock behöva ta sig en bit till en större stad för att hitta heltäckningsmattor. Generellt sett kan det vara värt besväret att ta sig till en större stad i närheten, till exempel Stockholm, just för att ta del av ett större utbud. Att köpa heltäckningsmattor är ett ganska stort köp och inget man bör förhasta sig igenom.

Hitta butik

Ett tips är att helt enkelt söka runt på nätet för att hitta butiker vars utbud du gillar. Bor du till exempel i Stockholm kan du söka med fraser som ”heltäckningsmattor Stockholm” (byt ut Stockholm mot din stad). Efter det får du sannolikt fram flera butiker som säljer heltäckningsmattor i ditt område.

Som ovan nämnt lär du få fram flera resultat om du söker i till exempel Stockholm eller Göteborg, än om du söker i något mindre samhälle. Bor du i ett mindre samhälle är det dessutom redan sannolikt att du känner till vilka butiker man bör vända sig till för att hitta heltäckningsmattor och dylika produkter.

30 Mar 2017