Hur ska man behandla golv?

Har du ett gammalt vackert trägolv? Funderar du på att slipa om golvet? Det är en bra idé om det har blivit utslitet. De flesta golv som håller en högre kvalitet går alldels utmärkt att slipa. Det som krävs är minst ett djup på 2,5 centimeter. Det är den yta som golvsliparna behöver för att kunna slipa det utan att golvet förstörs.

De flesta golvslipare har oerhört effektiva slipmaskiner som gör slipningen väldigt snabb. Har du ett golv på 30 kvadratmeter går behandlingen från slipning till ytbehandling på en enda dag. Då ingår att de städar efter sig, rengör golvet innan ytbehandling och sedan ytbehandlar det. Ytbehandlingen som sedan ska utföras på det slipade golvet kan sedan väljas utifrån det utseende som man vill att golvet ska få och hur man använder golvet. Vi återkommer till det nedan.

Olja

Olja som ytbehandling av trä, känner de flesta till. Det är bland det bästa material som tränger in i träet och lägger en matt yta på träet. Många ogillar olja, då det ger en mörk färg på golvet. Däremot kan man lägga in pigment i oljan som gör den mindre mörk.

Lack

Lack kan man lägga på golv som troligtvis kommer att utsättas för vätska, som köksgolv. Lacken skyddar träet mot vatten. Lack brukar ha en lång hållbarhet och behöver slipas ner för att den ska försvinna. Lacken kan vara både glansig lack och även ha en matt yta.

Hårdvax

Har man ett golv som inte kommer att bli så utsatt kan det vara tillräckligt med hårdvax på ett trägolv. Det blir en vacker, matt yta av hårdvax. Passar bra på sovrumsgolv, till exempel.

Bets

Bets innehåller färg som stryks på träet. Med bets kan amn se träets ådringar vilket är vackert till exempel på vardagsrumnsgolv, som kanske inte slits ner lika mycket som golv i hall eller i kök.

Målarfärg

En del vill måla köksgolv, men det blir sällan bra. Vi rekommenderar från att använda målarfärg på golv. Däremot kan man med fördel blanda in pigment i olja, för att få en ny nyans på golvet. Det finns vissa förespråkare av mpkade golv, och det kan tyckas som en enkel åtgärd ifall man är trött på sitt gamla golv. Bered dig på att måla om det minst vart femte år för att fortsätta ha ett vackert golv.

Letar du efter en hantverkare som slipar golv i Stockholm. Då kan du alltid googla slipa golv Stockholm. Du får då förslag av Google på sådana hantverkare som arbetar med att slipa golv i Stockholm. Hittar du någon av dem som inför en offert väljer att göra ett kostnadsfritt hembesök vet du att det är en seriös hantverkare. Läs mer om ett företag som slipar golv i Stockholm på: http://www.slipagolvstockholm.se.

5 May 2018