Kan man måla om golvet?

Det är inte alla som tänker på att man faktiskt kan måla om golvet, om man vill, förstås. Är man trött på golvet och har ett slitet golv, eller tycker att det är för mörkt eller önskar sig mer färger i rummet, kan man mycket väl måla om det i någon uppiggande färg. Det som gör att många drar sig för att måla om golvet är att man tänker att färgen snabbt försvinner och att man inte vill ha ett flagnande golv. Då måste man göra om hela jobbet och det är jobbigt. Så då försvinner lusten att måla om det, snabbt som ögat.

Lägga in pigment i olja eller lack

Då kan man istälelt lägga in ett pigment i oljafärgen eller i lacken, vilket gör att färgen på golvet kommer att bestå. Vill man inte att det ska synas att färgen håller på att flagna, bör man välja en färg som inte sticker ut. Att välja ett ljusare pigment i oljefärgen eller i lacken gör att färgen lägger sig som en ljusare hinna på golvet. När lacken flagnar (vilket det knappt gör), så kommer det inte att synas på samma sätt som om du hade valt en ljusblå, eller röd färg på golvet. En så avvikande färg, bör man endast välja om du är beredd på att måla om det efter några år. Då kan man välja i princip vilken färg som helst på golvet. Vill du istället att färgen, lacken eller oljan ska bestå, bör du välja en mer diskret färg på golvet. Då får du precis den nyans på golvet som du önskar dig, men slipper måla om det igen bara efter några år.

Använda linoljefärg eller oljefärg

Här finns det möjlighet att antingen använda linoljefärg eller oljefärg. Pigment köper du i en färghandel med ett stort sortiment. Pigment i oljan kan göra att oljan inte bli så mörk på golvet. Många drar sig för att olja in golvet just för att oljan gör golvet så mörkt. Det kan du motverka genom att lägga in ett ljusare pigment i oljan. På samma sätt kan du göra med lacken, om du hellre vill lacka in golvet. Här kan du välja mellan lack med glans, eller en matt variant. Fråga gärna i fäarghandeln om råd ifall du är osäker på hur du ska göra med pigmentet. Prova också att måla med pigmentet på någon träplanka innan du bestämmer dig. Varför inte anlita målare som kommer gör jobbet åt dig om du är det minsta osäker?

16 Apr 2019