Kan man slipa parkettgolv?

Det går alldeles utmärkt att slipa en parkett. Huvudregeln är den att man alltid ska starta golvslipen med valsen uppfälld. När man sedan börjar gå med sin golvslip, sänker man ner valsen mot golvet. När man stannar eller ska vända riktning, då hissar man upp valens, och sedan stannar eller byter riktning. Om man inte gör på detta vis, riskerar man att få ett gropigt och ojämnt trägolv.

De allra nyaste golvslipmaskinerna kan slipa i princip vilket slags golv som helst. Inte de gamla plastgolv, dock, som man lade på 1970-, och 80-talet. Men de nyare plastgolv som man har numera i handlarna, går alldeles utmärkt att slipa. Det gäller även trägolv i parkett, som klickgolv och laminat (liksom trägolv lagda i tiljor).

Så gör du när du slipar parketten

  1. När man ska slipa om sitt trägolv, är det ju självklart att man börjar med att tömma hela golvet. Det går inte att ha kvar möbler på ett golv som man har tänkt slipa.
  2. Rengör golvet ordentligt och slå ner eventuella spikhuvuden som kan finnas i trägolvet. Finns det några fläckar på golvet, bör man ta bort dem med diskmedel, tvättnafta eller en t-sprit, beroende på vilken slags fläck det är. Är det en fläck som kommer från bensin, eller olja är det t-sprit som gäller. Är det en fettfläck räcker det med diskmedel. Är det en gummifläck kan man ta bort det med tvättnafta, och så vidare.
  3. När man har rengjort trägolvet ordentligt kan man sedan börja slipa det. Börja med ett grovkornigt slippapper, storlek 40. Är golvet mycket slitet kan man välja ett ännu grövre slippapper. 
  4. Fäll upp valsen innan du startar maskinen, eftersom den genast slipar när du startar den. Sänk ner valsen på maskinen så snart som har börjat gå med den. Gå jämnt över golvet, stanna inte upp.
  5. Se till att alltid ha sladden bakom dig om du har en slipmaskin med sladd.
  6. Om du slipar ett trägolv som är lagt i tiljor bör du slipa i träets riktning, dock går ju inte det om du slipar en parkett. 
  7. När du sedan har slipat hela golvet bör du sedan ta en kantslipmaskin som kommer åt kanterna på golvet som den andra slipmaskinen inte har kommit åt.
  8. Använd en sickel, för de vinklar och vrår som inte kantslipmaskinen kommer åt.
  9. Sedan bör man slipa golvet ännu en gång och denna gång med en finkornigt slippapper. Har man en parkett som är fiskbensmönstrad bör du slipa maskinen diagonalt så att mönsterytan blir riktigt fin.
17 Dec 2019