Kan man slipa trägolv för hand?

Visst går det, men i de allra flesta fall är det inte att rekommendera. Om ytan du ska slipa är väldigt liten kommer du säkerligen uppleva att det går bra – men för ett helt rum, hus eller stuga är det oerhört tidskrävande. För att slipa golv krävs normalt golvslipmaskiner och kantslipar för att projektet inte ska bli övermäktigt. Den som försöker sig på att slipa golv för hand kommer, med viss risk, att ge upp halvvägs in i arbetet.

Hur stor yta ska slipas?

Som nämnt i inledningen är ytan givetvis avgörande. En annan faktor som spelar in är hur många ni är. Är ytan på någon enstaka kvadratmeter, och ni är två som hjälps åt, kan det vara ett bra alternativ att slipa golvet för hand. Tänk på att ni kommer att behöva slipa flera gånger – först med grovt papper, och sedan med lite finare.

När det är dags för golvslipning är det dock sällan så pass små ytor man talar om. Ett golv sträcker sig normalt över flera tiotalskvadratmeter, ibland lite mindre, ibland mer. Ett bättre alternativ är att hyra en egen golvslipmaskin eller att anlita en firma som kan göra hela jobbet åt en.

Hyr en golvslipmaskin

Om det huvudsakligen är av ekonomiska skäl du tänkt slipa golvet för hand, är det bra att känna till att det går att komma billigt undan med en golvslipmaskin. Bor du i en större stad, som till exempel Stockholm, har du många uthyrningsföretag att välja mellan. Jämför priserna hos varje aktör och se ungefär var du landar.

Tänk på att välja ett företag som verkar seriöst. En golvslip är en tung maskin, så det gäller att vara noga med säkerheten. Till exempel orsakades en brand, mitt i centrala Stockholm, efter att den som slipade troligtvis körde på spik eller annan metall. Det här orsakade gnistor som sedermera satte hela bostaden i brand.

Anlita en firma för jobbet

Precis som i fallet med uthyrningsföretag, är även utbudet av firmorna av förklarliga skäl större i storstäder som till exempel Stockholm och Göteborg. Särskilt i Stockholm finns det många aktörer att välja mellan. Det här gör det enkelt att jämföra priser och kanske till och med få ned priserna genom att ställa flera offerter mot varandra. Det här kräver dock att man är en god förhandlare och att man inte gapar efter för mycket. Fortsätt läsa mer om attslipa golv i Stockholm: slipagolvstockholm.nu.

1 Feb 2018