Lägga golv – var börjar man?

Det är många som drömmer om att riva ut sitt fula gamla golv och istället lägga in ett vackert sådant, men hur går man egentligen tillväga? Kan man göra det själv eller bör man ta in proffs?

Första steget är att bestämma sig för om man vill göra något åt sitt golv eller inte. Ett vackert golv kan göra stor skillnad för intrycket av en bostad. Olika slags golv förmedlar olika känslor. Även om det inte är något fel på golvet i sig, kanske nyansen på golvet inte alls harmoniserar med färgsättningen i resten av hemmet och detta leder till ett sämre intryck. Rätt typ av golv kan alltså se till så att harmoni råder i hemmet – och att man trivs i sitt eget hem är ju ändå ganska viktigt. Steg ett kommer egentligen av sig själv genom att svara på frågan: trivs du, eller inte? Steg två är att bestämma sig för vilket slags golv man vill ha istället. Sedan kommer vi till steg tre som är det klurigaste, själva utförandet. Här finns det två vägar att gå: göra det själv eller ta in proffshjälp.

Lägga golv själv

Viljan att lägga golv på egen hand kan grunda sig i flera olika orsaker. Någon kanske är riktigt duktig på det, en annan vill pressa ned priset och en tredje kanske bara vill göra det för att det är roligt att vara kreativ och få skapa något med sina egna händer. Det man ska tänka på är att det inte är helt enkelt att lägga ett nytt golv. Blir det minsta lilla fel någonstans längs vägen kan det bli förödande för det slutgiltiga resultatet. Om man är lite osäker är det alltså bättre att ta hjälp av någon som kan. Är det priset man vill åt kan man ju pressa ned det med hjälp av ROT istället.

Ta professionell hjälp

Saknar man tillräckliga kunskaper vill man nog hellre ta in professionell hjälp, och det finns en hel del golvläggare i Stockholm att välja bland. Kolla recensioner och be om offerter, välj sedan den firma som känns bäst. Att anlita en golvläggare som gör jobbet åt dig har flera fördelar. Bland annat så slipper du själv utföra det praktiska slitet. Men det kan också vara tryggt att veta att det kommer bli fackmannamässigt utfört, och skulle något mot förmodan bli fel brukar de flesta firmor ha garantier som räddar upp en sådan situation.

5 Mar 2020