Låt dina gamla golv bli som nya

Få saker slits ut så mycket som våra golv. Det får utstå en hel del; smutsiga skor, hårda klackar och bollar som studsar upp och ner på det (om man är typen som gillar innesport). Vi flyttar våra möbler längs golvet och får repor. Har man husdjur, klöser kanske katten på golvet och hundarna springer på det. Barnen hoppar upp och ner och leker med sina leksaker på golvet. Golvet som var snyggt när ni flyttade in blir lätt smutsigt och slitet. Även om man tvättar golvet om och om igen, blir det till sist inte riktigt rent.

Slipa golv är miljövänligt

Då kan det enda rätta vara att slipa om golvet. Många tänker inte på det alternativet; att man faktiskt kan slipa nästan vilket golv som helst. Trägolv, framför allt. Oberoende om det är lagt som parkett, eller som tiljor (breda plankor) kan man slipa det. Med en slipning blir golvet som nytt. Särskilt om man gör en slutfinish och olja, eller lackar det efter slipningen. Plötsligt är allt som hänt på golvet som bortblåst. Vill man kan man också förnya det med en färg i oljan eller lacken. Då får man in en helt annan dimension i rummet.

Många tänker heller inte på att man faktiskt numera även kan slipa plastgolv och golv med linoleummatta. Det enda som inte går att slipa är klinkerplattor. De flesta andra golv går däremot att slipa. Det viktiga att det finns en yta på 2,5 millimeter som är möjlig att slipa bort.

Att slipa själv är tidskrävande

Man kan slipa det själv, om man vet vad man gör. Har du ett mycket litet rum, kan du slipa det för hand, om du inte har bråttom. Det kan ta lång tid och efter ett tag lär du ha ont i armar och händer. Då är det bäst att man är minst två, så man kan alternera. Har man en parkett, ska man inte slipa det själv. Det bör en fackman göra. De vet i vilka vinklar parketten ska slipas.Att som lekman göra det själv är riskabelt. I värsta fall förstör du hela golvet och blir tvungen att lägga ett nytt.

Så får du tag i en bra hantverkare

Känner du ingen hantverkare kan du alltid fråga dem som finns runt dig; grannar, arbetskompisar och släkten. Om de inte har någon på lut, kan du alltid googla efter en bra företagare. Bor du i Stockholm, kan du till exempel googla golvslipning Stockholm. Bor du någon annanstans googlar du golvslipning plus den ort där du bor. På så sätt får du flera förslag av google på olika hantverkare som jobbar med golvslipning. Sedan är det bara att ta in offerter av olika hantverkare. Du kan även be om referenser, så att du säkert vet att det är ett bra företag du har att göra med.

Det är en hel del som  en fackman kan göra med golv. De blir rena, de får en nya yta, och med en slutfinish får du blänkande, om du lackar dem, du får fram träets ådring med olja och med hårdvax får du en fin och slät yta. På det sättet får dina golv en längre hållbarhet. Du slipper slösa på miiljöresurserna och agerar miljövänligt. Det är den nya trenden; hållbarhet och miljövänlighet.

21 Feb 2018