Låt uteplatsen bli en oas

Hur mår trädgårdsmöblerna? För att hålla dem snygga behöver man skydda dem mot väder och vind. Men så glömmer man och står där med flagnande möbler. Här finns tips hur de blir som nya igen.

När man köper sprillans nya möbler till uteplatsen skaffar man också ett överdrag för att skydda möblerna när de inte används. Allt för att man ska behålla dem fräscha längre. Men så kommer det där ösregnet när man mer räddar sig själv än möblerna. Oftast glömmer man att täcka över fler gånger. Till slut inser man att möblerna börjar flagna och det inte är någon idé längre att täcka över dem. Då är det dags att börja om på nytt och fixa möblerna.

Steg för steg blir möblerna som nya

För att måla trädgårdsmöbler behöver man göra det från grunden. Det första är att tvätta möblerna med målartvätt. Man vill få bort allt smuts som finns på möblerna. När det är gjort skrapar man bort gammal färg för att få en ren yta. När det är gjort slipar man möbeln lite lätt för att rugga upp en yta så färgen fäster bättre.

Är det rena träytor är det bra att måla en gång med grundfärg först och därefter måla med den färgen man valt. Målar man utomhus är det bra att inte måla när det är för kallt eller varmt ute. Undvik också att arbeta i starkt solsken då färgen torkar innan den hinner sugas in i träet. När arbetet är klart är möblerna som nya igen.

9 May 2021