Måla golvet och få mycket tillbaka

Ett trägolv kan ge ett rum ett rejält lyft och om man jämför exempelvis ett massivt golv i ek med en plastmatta så är skillnaden monumental. Men, den är inte bestående. Det vi menar är att många negligerar en viktig del i att ha trägolv i sitt hem - nämligen skötseln. För att ett golv ska kunna skapa den där wow-känslan och ge rummet det lyft vi ovan nämnde så krävs det skötsel. Först och främst i form av städning. Det vi kan säga direkt är att många gör fel med sin städning och använder sig av för mycket vatten. Vatten skadar trä och därför så bör man använda minimalt med vätska. Det blir inte renare ju mer mer vatten man använder; det skadar bara golvet och gör det fulare. Ett annat tips är att investera i en skonsammare munstycke till dammsugaren. Hur många golv har inte repats och skadats av en äldre dammsugare vars hjul ramlat av och där ägaren, trots det. vägrar att byta?

Golvslipning och ytbehandling är viktigt

En annan del av skötseln handlar om att slipa golvet och applicera en ytbehandling. Här bör man ta hjälp och betala för tjänsten. En golvslipning kanske sker var tionde år och då bör den också ske på ett professionellt sätt. Visst, det går att slipa på egen hand - men då får man också vara beredd på att maskinerna är tunga, att de skakar och att de är svåra att styra. Det finns i och med detta en risk i att man slipar för mycket eller för ojämnt; det kan i sin tur innebära att golvet nöts ut i förtid. Ett golv går bara att slipa ett visst antal gånger. Ytbehandlingen i sin tur avgör utseendet till stor del. Lack ger bäst skydd och ett mer glänsande intryck. Olja ger värme, men har sämre skyddande egenskaper medan hårdvax ligger någonstans mitt emellan båda dessa alternativ.

Överväg att anlita en målare i Stockholm

Här ska vi dock tala om en annan typ av ytbehandling och ett sätt att nå stor förändring i sitt hem. Detta i form av att måla sitt gamla trägolv. Här bör man också överväga professionell hjälp och låta en målare leda projektet. Det går att måla ett trägolv själv, men liksom vid slipning så är det ett projekt som är svårare än vad man kanske tror på förhand - och det är ett projekt där misstagen också blir väldigt avslöjande.

En målare kostar inte så mycket med tanke på att tjänsten inkluderas i Rot-avdraget och att du genom det kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Detta gäller för såväl tak som väggar och golv och över hela landet - oavsett om du bor i Kiruna, Stockholm eller Malmö.

Måla golvet på egen hand - några tips

Vill man måla på egen hand och utan målare så tänkte vi några tips. Vi kan säga att du äger en bostad i Stockholm. Att måla ett golv tar ungefär två dagar och av uppenbara skäl så måset rummet vara helt tomt innan du sätter igång. Med det sagt - tänk även på detta:

  • Tvätta golvet. Först kan du använda en dorn och slå ner spikar som eventuellt sticker upp. Därefter så ska golvet tvättas med målartvätt.
  • Slipa. Använd sandpapper - eller en golvslipningsmaskin - och rugga upp ytan. Dammsug noggrant efteråt.
  • Kvistlack: Börja med att måla kvistlack på de synliga kvistar på golvet. Detta gör du bäst med en rund pensel. Om du inte gör detta så finns en risk i att kvistarna blöder och att färgen i och med detta inte fäster.
  • Spackla och slipa. Då kvistlacken torkat så går du igenom och spacklar igen ojämnheter och slipar på ett varv till efteråt.
  • Måla: Nu är det dags att måla golvet. Här bör du använda pensel vid lister och hörn - en snedställs lackpensel är ofta att rekommendera vid dessa områden. Resten - de större ytorna - tar du med en roller fäst i ett skaft. Tänk på att inte måla in dig i ett hörn (ja, ordspråket kommer från någonting också) och att du följer de instruktioner gällande torktid som står på färgburken. Lycka till!

Läs mer om målare på http://www.målarenstockholm.se.

14 Oct 2018