Måla golvet? Varför inte!

Man kan ju måla golv, även om det är relativt ovanligt. Det vanligaste är ju att man betsar golv eller oljar in det. Särskilt när man har ett fint trägolv, brukar man inte vilja måla det, då man inte ser det fina trägolvet ordentligt. För 100 år sedan var det inte ovanligt att man målade ett trägolv. På den tiden ansåg man inte trägolv vara så fina; alla hade ju trägolv på den tiden. Då ville man måla golvet så att det såg ut som ett golv av linoleum, och man målade golvet som påminde om ett mönster som ett golv av linoleum kunde ha. 

Måla om golv

Att måla sitt golv är ganska ovanligt, men varför inte? Du kommer att ha ett unikt golv om du väljer att måla det. Du får en särskild effekt i rummet med ett målat golv. Beroende på vilken effekt som du önskar, så passar det med olika slags färger. Vill man få ett intryck av ett mindre rum, kan man måla det i mörkare färger. Och tvärtom. Vill man ge intrycker av att rummet är större än vad det är, kan man måla det i ljusa färger. Gillar man det mönster som ett trägolv ger, kan man endast använda bets när man målar det. Då sugs färgen in i träet och man ser trämönstret träda fram.

Måla väggar

Vill man måla om väggar, är förarbetet mycket viktigt. Man måste riva bort alla tapeter innan man kan måla väggarna. Då bör man spackla väggen så att alla håligheter och sådant som gör att väggen inte är slät, bör spacklas bort. Sedan bör man slipa spacklet så att väggen är helt slät. När det är gjort kan man tapetsera med en vävtapet. Först när vävtapeten har torkat, kan man måla väggarna för att det ska bli ett riktigt fint resultat.

Måla möbler

Vill man måla sina möbler, fungerar det på liknande sätt som när man målar väggar. Man måste få bort all gammal färg innan man kan måla möbeln. Då bör man skrapa eller luta av möbeln innan man kan måla. Det bästa är att reparera möbeln om det är så att det finns skavanker på möbeln. Först när man har lutat av hela möbeln, slipat med sandpapper, kan man måla det. Då kan man börja med en grundfärg, och efter det måla möblen i den färg som man önskar. Här kan du läsa om hur du får tag i en målare i Bromma: https://www.målarebromma.nu.

1 Sep 2019