Olika golvtyper och hur man bäst rengör dem

När det kommer till skötsel av golv är det lätt att gå vilse bland alla tips och goda råd. Och det visar ju på vilket viktigt ämne golvvård är. Har man en butiks- eller affärslokal där det dagligen vistas personal och kunder blir ju golven utsatta för en hel del men måste samtidigt se rena, fräscha och inbjudande ut. Här kan det vara läge att investera i exempelvis en skurmaskin eller någon annan form av kombistädmaskin, lite beroende på golvtyp. Vi tar här en liten titt på olika typer av golv som kan vara vanliga i offentliga lokaler och hur man bäst sköter om dem.

Stengolv

I många lite exklusivare butiker är det vanligt att man väljer ett stengolv, vanligen terazzoplattor eller granitkeramik. Det ger ett lyxigt och elegant intryck, är tåligt och relativt lätt att hålla efter. Fördelen med stengolv är just tåligheten, nackdelen är att det reflekterar ljud och att det kan kännas hårt att gå på.

Med en skurmaskin tvättar man lätt av ett stengolv, dock ska man tänka på att använda ett rengöringsmedel anpassat för underlaget. Vissa kemikalier kan skada stengolvet. Inte heller såpa bör användas.

Laminatgolv

Ett laminatgolv är gjort av trä, lagt i tunna lager på varandra. Överst finns ett skyddsskikt aluminiumoxid och sedan ett mönsterskikt av papper som ger golvet dess utseende. Viktigt när det gäller rengöring av laminatgolv är att inte använda för mycket vatten. En kombiskurmaskin är en bra lösning för laminatgolv, använd en inställning som är anpassad för laminatgolv och sparar på vattnet.

Textilgolv

I en stor lokal med hög ljudnivå passar ett textilgolv utmärkt med sina ljuddämpande och lugnande egenskaper. Det är också skönt att gå på och ger en trivsam känsla. Med en sopmaskin med rätt rondeller får du lätt upp damm och skräp från golvet. Då och då behöver ett textilgolv djuprengöras och då kan det vara bra att använda en ångtvättmaskin, som hettar upp vatten till ånga som sedan används för att lösa upp smuts och fett.

Plastgolv

Plastgolv med struktur minskar halkrisk och är skönt att gå på. Det dämpar också ljud på ett bra sätt. Plastgolv ska sopas och dammsugas dagligen för att inte repas. Någon gång i veckan behöver det rengöras lite extra. Man ska då helst inte använda vatten utan hellre torrpolera med en skurmaskin med polerrondeller. Även här finns anpassade rengöringsmedel.

Modeller

När det kommer till städmaskiner finns många olika storlekar och typer att välja bland. För en normalstor butik kan en mindre, handhållen variant passa bäst, den kommer dessutom bäst åt i hörn och invid väggar. För stora golvytor passar en åkbar variant med större tankar bättre, dessutom är den skonsammare för den som städar.

Läs mer på http://www.skurmaskin.se/.

30 Nov 2017