Så behåller du dina trägolv i många år

Vi behöver leva mer långsiktigt. Det har blivit alltmer populärt att tänka på kvalitet i stället för kvantitet. Vi väljer hellre kläder med högre kvalitet än de snabbt producerade men billligare kläderna från Hennes & Mauritz. Vi vill hellre ha ett gediget trähus från till exempel Honka, som är ett finskt trähus. Vi väljer bort de snabba nudlarna och vill hellre äta grytan med långkok. Vi vill inte bara konsumera, utan välja kvaliteten före kvantiteten och snabbheten. Vi har länge lyssnat till långsamhetens lov. Det samma gäller när det kommer till våra hus och hur vi väljer att inreda. Vi väljer hellre material som kommer att hålla för längre tid, än de billiga material som inte håller så länge.

Väljer du trägolv håller de i minst 40 år

Det finns plastgolv som är billiga, men hur länge håller ett plastgolv? Efter 10 års nötning och slitage är det dags att byta golv. Ett trägolv kan hålla i 50 år, om du tar hand om det, bonar och vaxar det, och slipar det med jämna mellanrum. Har du haft ett trägolv i 25 år, kan du få det som nytt genom att slipa fram en ny yta på det. Sedan behandlar du det med hårdvax, lack eller bets-färg. 

Trägolv är klassiska golv

Väljer du ett trägolv får du ett golv med mer klassiskt utseende. Ett trägolv passar till ett äldre trähus, till exempel, men passar lika bra till ett nytt, modernt hus byggt i funkis-stil. Sanningen är den att ett trägolv passar till de allra flesta hus; det moderna, det äldre, det lilla och enkla Attefalls-huset, det stora och flådiga slottet. Ett trägolv passar till allt från slott till koja. Så är det.

Parkett eller breda tiljor

Ska du lägga ditt trägolv i parkett, eller i breda tiljor? Vill du lägga det själv kan du välja ett enkelt klick-golv. Då kommer golvet i kvardater som du klickar i varandra. Du vet att du har lagt det rätt när du hör att de olika delarna klickar i varandra. Du kan även välja ett lamellgolv. Då är golvet gjort i enklare och tunnare lameller som läggs intill varandra. Även ett sådant golv kan du lägga själv.

Alla trägolv går att slipa

En parkett är ett sätt att lägga trägolv som gör att träet kommer till sin rätt då man lägger träet i små stavar. Då kan man välja fiskbensmönster, eller vilket mönster man nu vill ha det i. Väljer du att lägga det i tiljor, bildar de bredare mönster på ett golv. Vilket du väljer beror lite grann på i vilket slags trä du väljer till ditt golv. Alla dessa mönster och former går alldeles utmärkt att slipa. Det är viktigt att känna till, då alla trägolv bör slipas om efter 25-30 års slitage. Hur mycket man än rengör golvet, blir det inte lika rent som när man slipar om det ytterska skiktet på ett trägolv. Läs mer om golvslipning i Uppsala på http://www.golvslipninguppsala.nu.

23 Aug 2018