Så bör du underhålla trägolvet

Ett riktigt fint trägolv som läggs var som helst i Sverige, i villa, radhus eller lägenhet, kan hålla i mer än en generation. Ett trägolv är mycket mer "livligt" än ett golv av klinker, sten eller linoleum, för att inte tala om plastgolv som sällan livar upp ett rum. Ett trägolv är vackert och ger bostaden ett klassiskt utseende. Enda nackdelen som man kan tänka sig är att träet är känsligt och behöver underhållas med jämna mellanrum, men om man gör det, så kommer trägolvet att belöna dig med ett fint utseende i vardagsrummet, eller var du nu råkar ha trägolvet.

1. Se till att skydda golvet

Ska ditt trägolv hålla sig fint, bör man aldrig gå in med smutsiga skor, så sand, grus och små stenar verkligen kan förstöra träet i golvet. På samma sätt är det med husdjurens (om det finns några) klor, barnens leksaker, stilettklackar eller om man drar möbler fram och tillbaka över golvet. Allt sådant borde förbjudas i ett rum där det finns ett vackert trägolv, men det är lättare sagt än gjort. I stället kan man lägga en stor matta på trägolvet så länge som man har husdjur, små barn eller höga klackar.

2. Bona det regelbundet

Vill man, eller behöver man inte skydda golvet med en tjock matta kan man både dammsuga och rengöra golvet med vatten och lite såpa. Efter noggrann rengöring kan man sedan bona det ungefär en gång i månaden, eller varannan månad eller en gång i halvåret, beroende på hur smutsigt det blir. Om man bonar golvet är det vax, som du lägger på golvet. Vaxen lägger sig som en extra hinna på golvytan och ser till att skydda det så länge vaxen ligger kvar på golvet.

3. Slipa om det efter 30-40 år

Om du efter flera tiotals år, märker att det inte hjälper att bona golvet och hålla det rent, utan har fått smuts på det som inte vill bort, kan du slipa om det. Slipar du om golvet ser du till att ta fram det ursprungliga utseendet på trägolvet och får som ett nytt golv igen. Efter golvslipningen är det viktigt att göra en efterbehandling som gör att trägolvet håller ännu längre och som skyddar golvet effektivt. Vilket slags efterbehandling som du bör ge ditt trägolv, beror på hur du använder det. Är det i köket, kan du behöva lacka golvet, då lacken skyddar det mot spill. Läs här om du vill komma i kontakt med hantverkare som kan utföra en golvslipning på Östermalm i Stockolm.

17 May 2019