Så får hela familjen plats i fritidshuset

Kanske har ni ett fritidshus eller en sommarstuga som varit i familjen i flera generationer och som nu, i och med tillskott av barn och barnbarn med respektive, börjar bli lite trång? Den typen trängsel kan leda till osämja mellan familjemedlemmar och på sikt orsaka att det blir svåra konflikter som endast kan lösas genom utköp. Hur gör man då för att hela familjen skall få plats i sommarstugan? Vi kommer med några tips och råd.

Ta hjälp av en arkitekt

Ett första steg kan vara att anlita en erfaren och kompetent arkitekt i Stockholm som ni rådgör med. Var öppna med era önskningar och be arkitekten komma med olika lösningar på ert problem. Arkitekter är duktiga på att hitta kreativa lösningar som kan göra att ert fritidshus kan användas av fler familjer samtidigt utan att det blir bråk.

Platsbygg inredning

Ett annat steg mot att få mer plats kan vara att platsbygga viss inredning för att utnyttja utrymmet i sommarstugan maximalt. Det kan göra att fler får plats i köket eller runt köksborde. I ett sommarhus behöver man egentligen inte ha så mycket saker annat än sängar och någonstans att stoppa kläder. Undersök ert beteende mönster och ta reda på exakt vart det blir trångt. Lägg era resurserna på att hitta lösningar för just de platserna.

Gör schema

Schemalägg era vistelser i fritidshuset på ett rättvist sätt. Det är enkelt att upprätta en rad regler och sedan initiera ett bokningssystem via Google Calender eller liknande. Blåser det redan hårda vindar i familjeträdet kan det vara ide att ha med en jurist då ni gör upp reglerna så att det blir rättvist för alla inblandade.

Man kan även göra mindre dagsscheman så att inte hela familjen är på samma plats samtidigt genom att till exempel bestämma toalett- och matlagningstider.

Attefallshus och friggebodar

Om fritidshuset inte går att bygga ut eller ändra på kan ni titta på att köpa en friggebod eller ett attefallshus och placera intill huset på tomten. En friggebod ger er möjlighet till fler sovplatser vilket kan räcka långt om det handlar om ett sommarhus där ni ändå mest spenderar dagen utomhus.

Ett attefall är dyrare men kommer med betydligt mer möjligheter. Genom att köpa ett attefallshus får familjen tillgång till ett extra kök och en extra toalett. Att slippa toakö på morgonen gör en hel del för husfriden.

24 Apr 2022