Så håller du golvet i badrummet rent

Kök och badrum brukar vara de ställen i ett hem som brukar samla flest bakterier. De är ovälkomna gäster i våra hem, eftersom de dels kan göra oss sjuka. Dels har de en tendens att locka till sig skadedjur, om man har lämnat efter sig matrester i köket – och allehanda smuts i badrummen. De vanligaste är silverfiskar, men den senaste tiden har vi även sett andra skadedjur. Med vårt alltmer långväga och frekventa resande har vi tyvärr lyckats få med oss skadedjur från de resorna. På vissa ställen har vi till och med fått vägglöss. Ett skadedjur som fanns för många generationer sedan, och som skapar ett stort obehag då de ger sig på oss nattetid och ger små sår.

Annat som har synts en del både i kök och badrum är kackerlackor, även om de tack och lov – är sällsynta. Därför har skadedjursbekämpare som Anticimex fått allt fler kunder. Det krävs att man är borta under tiden som de sprutar sitt gift i våra hem. Har man små barn bör man inte vistas där under ett helt dygn, vilket gör att vi måste bo på annat håll medan de bekämpar skadedjuren i ens bostad. Man kan alltid bo på hotell och göra besöket till en liten mini-semester på den egna orten.

Håll borta skadedjur

Annars är det lättare att helt enkelt hålla kök och badrum rena, så skadedjuren inte får något fäste i ens bostad. Därför kommer här några bra tips på hur man kan hålla rent i de känsliga rummen.

1. Ättika

Ättiksprit innehåller ättiksyra och vatten och innehåller inte så mycket alkohol, ungefär 12 procent. Det finns ättika med 24 procents alkohol-innehåll, som Isätticka som har 100 procent ättiksyra. Titta på flaskan hur stor procent ättiksyra ättiksflaskan innehåller. Det man vill komma åt i ättiksspriten man köper är just nämnda ättiksyra. Den gör rent från bakterier och är miljövänligt. Allt vi använder i kök och badrum spolas ju ner i avloppet och kan bidra till miljöföroreningar, som vi inte vill ha. Välj ättiksyra i stället för klorin, som är skadligt för miljön.

2. Såpa

Såpan är att föredra framför till exempel Ajax och andra kemikalier. Såpan går att använda till mer än enbart golv, du kan till och med tvätta dina kläder med det eftersom det löser fett. Du får lätt bort blodfläckar med vanlig såpa. Du kan med fördel tvätta dina fönster med såpa. Kakel och porslin blir rent med såpa. I köket kan du använda det till att få vidbrända kastruller rena på nytt, liksom ugnen. Du kan få bort silverfisk om du tömmer dina kökslådor och torkar med såpa. De gillar inte lukten av såpa och håller sig borta.

Håll rent golvet i badrummet

  • Klinker i badrummet kan du rengöra både med ättikssprit och såpa. Har du svart mögel i skarvarna på klinkern i badrummet? Häll på ättikssprit och gnid in med en trasa. Låt verka och ta en borste och gnugga försiktigt tills det försvunnit. Du kan även använda vinäger om du inte har ättikssprit.
  • Har du en våtrumsmatta i badrummet som har fläckar? Ta bort det med att spruta på t-sprit på fläcken. 
  • Har du fläckar i toastolen som inte går bort? Här kan du spraya på med enbart ättikssprit, låt stå och ta en svamp och torka rent. Torka efteråt med en trasa.
  • Har du fläckar på golvet vid tvättmaskinen i badrummet? Även här kan du prova med t-sprit. Gnid in det och rengör sedan med vanlig mopp och såpa + vatten.
  • Även duschdraperiet kan rengöras med ättikssprit, ifall den har fått fula fläckar. Häll outspädd ättikssprit (24%) direkt på fläcken och skölj efteråt med vatten. Detta kan du göra också på kakel- och silikonfogar som blivit smutsiga.
  • Ättiksspriten tar bort missfärgningar på duschmunstycket. Häll 2 deciliter 24 procentig ättikssprit i 2 liter vatten i en sprayflaska. Spraya på duschmunstycket och rengör med en svamp. Torka sedan med en trasa.
  • Har du kalkavlagringar i och kring duschen är det ättikssprit som enklast tar bort det. Använd vatten och ättikssprit-blandningen och spraya på kalkavlagringarna, låt stå, rengör sedan med en svamp. Torka efteråt med en mjuk trasa.

Renovera bort smutsen

Har man ett riktigt smutsigt kök eller badrum kan man även renovera bort smutsen. På så sätt får du helt nya ytor och får fräschet. har man gammalt kakel som har nötta fogar kan skadedjuren trivas i springorna. Renoverar du både väggar och golv slipper du springor där smutsen samlas och får helt tät inredning. Söker du efter mer information om till exempel renovering av badrum, kan du läsa här: badrumsrenoveringsollentuna.se.

17 Jan 2018