Så renoverar du trappan inne

Är det svårt att renovera en trappa? Svaret på den frågan beror på hur sliten trappan är, om det är en trappa som vrider sig och hur den är konstruerad. Det som kan vara knepigt är om trappan har en heltäckningsmatta. Då kan man behöva ta bort den. Om den inte lossnar med vanligt handkraft, om man rycker och sliter i den då kan man behöva ta bort allt lim och matta med hjälp av ett limlösande medel. Sedan kan det vara lite komplicerat att såga ut nya trappsteg som är likadana som de gamla stegen. Om du har en trappa som behöver renoveras, får du här en enklare beskrivning på hur du kan göra.

1. Ta bort allt gammalt material 

Det är viktigt att få bort allt gammal material som kanske trappstegen har klätts in med. Många trappor som är i stort behov av renovering är de som har heltäckningsmatta. Då kan man behöva ta bort heltäckningsmattan för det. Om den inte lossnar av sig självt när du drar i den, kan du behöva stryka på T-röd sprit. Då lossnar limmet och mattan ger efter. När spriten har löst upp limmet är det mycket lättare att får bort mattan. Avlägsna även färg som kanske finns på trappräcket och väggarna i trappan.

2. Spackla trappstegen och väggarna

När du fått bort mattan och färgen på trappräcke och väggarna, är det viktigt att spackla trappstegen. Använd en trä-spackel för spacklingen på trappstegen. Finns det större skador på trappan är det en bra idé att använda sig av en sandspackel som du tätar större sprickor i trappan med. Låt torka ordentligt innan du går till nästa steg.

3. Slipa trappan och stegen

Slipa sedan trappan och trappräcket, om du har spacklat där. Har du spacklat på väggarna kan du även här behöva slipa med sandpapper så att spacklet blir jämnt fördelat över väggen.

4. Måla trappan

Sedan är det den roliga delen av jobbet som är klart; målningen. Välj en ljusare nyans till trappan då den lätta blir mörkare än resten av bostaden. Finns det till exempel inget fönster i trappan blir den lätt mörk.

Låter det invecklat att renovera en trappa? Om du känner dig det minsta osäker på hur du ska gå till väga, går det alldeles utmärkt att anlita en hantverkare som erbjuder trapprenovering i Stockholm. Väljer du en hantverkare med F-skattsedel får du alltid dra av på Rot-avdraget för arbetskostnaden.

19 Jun 2019