Så slipar du golvet billigare

Om ett betonggolv inte har en tillräckligt slät yta kan en golvslipning behöva göras. Är det renovering på trägolv kan detta även vara en åtgärd för att förbättra golvet istället för att byta ut det. Behöver det vara dyrt? Det beror på hur mycket du lägger ner tid på att hitta de mest ekonomiska alternativen.

Ska du göra jobbet själv?

Genom att göra hela jobbet själv kommer du undan arbetskostnaden som skulle uppstå om ett företag skulle utföra slipningen av golvet. I detta fall får du däremot räkna med att hyra de maskiner som behövs. Visserligen går det att göra en golvslipning med enklare handverktyg men detta rekommenderas verkligen inte om det inte är en mycket liten yta. För att få en jämn slipning över hela golvet behöver större maskiner användas. Maskiner som liknar skurmaskiner som därmed sakta dras över golvet. Att hyra dessa kostar några hundra kronor för en helg.

Låt flera företag ge offert

Om du inte ska göra arbetet själv så är det viktigt att låta flera företag lämna in offert. Minst fem offerter bör beställas. Kom ihåg att i detta fall tänka ”bredare”. Bor du exempelvis i Huddinge så är det lätt att enbart söka efter företag som finns i Huddinge, alternativt en stadsdel precis i närheten. Men om en hantverkare anlitas för en golvslipning i Huddinge som ger en stor inkomst,  betyder det att de lika gärna kan åka från andra delar av Stockholm för att få utföra jobbet. Detta inte minst om det är ett större projekt som därmed skapar mycket arbete. I vissa fall kan de även samordna så att flera arbeten i Huddinge genomförs på en och samma gång. När du sedan jämför offerterna så se till att det är fast pris och att allt ingår. I annat fall säger offerterna inte mycket alls gällande vad du egentligen kommer att betala.

Gå ihop flera

Har du bara ett golv på 10-15 kvadratmeter som behöver slipas kan det vara svårt att få tag på ett företag som vill göra detta jobb. Det är helt enkelt så litet projekt att de drar sig för att räkna på offert m.m. Men kanske finns det fler personer i närheten som behöver golvslipning? En del bostadsrättsföreningar vet om denna fördel och låter medlemmarna anmäla sitt intresse för att på detta sätt skapa ett bättre pris. Helt plötsligt kanske det är 15 bostäder som alla vill ha slipning av golvet. Därmed handlar det inte längre om 10 kvadratmeter golvslipning utan 150. Fakturering och kundkontakt sker däremot alltid enbart mot varje enskild medlem. Att låta bostadsrättsföreningen betala hela fakturan är inte ett alternativ då det inte går att göra rotavdrag för föreningar. Läs mer här om golvslipning i Huddinge.

17 Jan 2019