Så underhåller du dina golv

Våra golv behöver städas och underhållas för att behålla sitt utseende och inte slitas ner alltför snabbt. Det finns ju inget annat i våra hem som slits så mycket som golven. Vi går ju inne med våra skor, vi kanske har husdjur som springer över golvet med sina klor, barnen leker på golvet med sina leksaker och vi flyttar möbler härs och tvärs över golvet. Det bästa är att lägga filttassar under stolar, bord och möbler som skonar golvet. Här tar vi upp hu du bäst underhåller dina golv.

Så rengör du laminatgolv

Denna typ av golv är bland de golv du inte behöver ytbehandla, såsom du gör med dina trägolv. Däremot är det bra om du håller det rent från smuts. Ser du någon fläck bör den tas bort så snart som möjligt. Ett laminatgolv kan du rengöra med de flesta kemikaliska golvrengöringsmedel, som kan innehålla thinner, aceton, bensin, lacknafta och, eller t-sprit. Däremot är det inte särskilt miljövänligt att använda dessa kemikalier som du sedan häller ut med avloppsvattnet. Det bästa är att använda vatten och miljövänlig såpa. Däremot kan du använda en papperstuss med  aceton, t-sprit eller bensin om du har fått fläckar av asfalt, gummi, läppstift, olja, skokräm, sot eller tusch på golvet. Stearin och tuggummi får du lättast bort bara genom att skrapa försiktigt bort det efter att det har torkat. Ta sedan fettlösligt medel som till exempel diskmedel efteråt och lite vatten.

Så rengör du klinker

Klinker är ett golv som tål nästan vad som helst. Det enda som  du kan behöva underhålla är fogarna i klinkern. Du kan köpa en fogspruta och fog i en bygghandel och spruta fogen i den spricka som finns mellan klinkern på golvet. På en klinker kan du rengöra med valfri lösningsmedel, kom bara ihåg att rengöra med miljövänliga golvrengöringsmedel så långt du bara kan. Skulle du ha oglaserade klinkerplattor kan du behöva en olja som tränger ner i klinkern. Då får du en lättstädad yta när oljan har torget. Använd endast mjuka moppar eller svampar när du rengör klinkern. Använd ett alkaliskt medel om du har fått matrester, öl, vin, fett, eller märken efter något metall på ett klinkergolv. Däremot bör du använda ett surt rengöringsmedel om du har fått rostfläckar eller skrapmärken från stål eller järn på klinkern.

Så rengör du trägolv

Ett trägolv är ett otroligt hållbart golv och det vackraste golv du kan tänka dig lägga i din bostad. Tiljor ger ett rustikt intryck, parkett kan vara lite gammaldags. Däremot kan du slipa det nästan hur många gånger som helst. Ett trägolv bör du underhålla för att det ska behålla ditt vackra utseende. På ett trägolv bör du enbart använda såpa och vatten. Du bör inte använda starka kemikalier på ditt trägolv. Har du ett lackat trägolv bör du använda diskmedel eller ammoniak i ditt skurvatten. Har du trägolv  som har ytbehandlats med olja kan du använda ett medel som ger en fetthinna på golvet. Vi rekommenderar mest miljövänlig såpa på trägolv. Efter rengöring kan du bona golvet för en längre hållbarhet.

Så rengör du linoleummatta

En linoleummatta bör du inte använda starka kemikalier på när du rengör det. Här bör du endast använda miljövänlig såpa. Får du fläckar med fläckar från klackar, färgkritor, läppstift eller smink kan rengöras med en papperstuss med tvättnafta eller lacknafta. Stearin, tuggummi kan du lägga på en is för att få det att stelna och sedan skrapa försiktigt och sedan ta en papperstuss med diskmedel för att få bort fettet. En linoleummatta är ganska känsligt för fläckar, smutsen kan ”krypa” in i mattan, om de inte avlägsnas på en gång. Därför är det bra att hålla koll på din linoleummatta.

Så rengör du plastgolv

Ett plastgolv behöver du inte vara lika rädd för fläckar som linoleummattan, eller som på ett trägolv. En plastmatta är underhållsfri, billig och kräver inget särskilt handlag. Det kräver inget underhåll, utan behåller sitt utseende i flera år. Det enda du behöver göra är att hålla det rent genom att dammsuga och moppa det. Här spelar det egentligen ingen roll vad rengöringsmedlet innehåller, men för miljöns skull rekommenderar vi att du enbart använder miljövänlig såpa.

Här hittar du en mattläggare

Letar du efter en mattläggare? För att få ett bra och professionellt golv bör du anlita en professionell mattläggare som gör så att du inte får luftbubblor och som kan måttanpassa mattan så att det blir exakt och rätt för just ditt golv. Det är svårt att skära mattor så att de lägger sig prefekt på golvet. Fortsätt läsa vidare här om mattläggare i Stockholm.

25 Mar 2018