Säkra och energieffektiva fönster i gammal stil

Bra fönster är viktigt för den som vill sänka sina energikostnader. Men hur väljer man egentligen fönster till sitt hus? Här kommer några användbara tips.

Det lönar sig att byta ut dåliga fönster mot nya energisnåla med lågt U-värde. Men då fönster är lite som husets ögon gäller det att också välja fönster som passar huset och arkitekturen. Ofta blir det bäst om man väljer liknade fönster som det var tidigare och med originalprofil.

Fönster finns i flera olika material som PVC, trä och trä/aluminium. Det sistnämnda är träfönster som på utsidan har en målad aluminiumbeklädnad. Det skyddar träet och gör att fönstret i stort sett blir underhållsfritt. Fönster av trä måste däremot regelbundet underhållas och målas för att inte drabbas av röta. Men sköter man underhållet som man ska kan fönstret hålla hur länge som helst.

Smidigt att handla fönster på nätet

När man väljer nya fönster kan det vara bra att också tänka på funktion och hur man öppnar fönstret, särskilt om man har ett hus med en övervåning. Då kan det vara smart att välja fönster som öppnas inåt eller som är vridbara så att det enkelt går att rengöra och putsa utsidan när det behövs.

En annan viktig aspekt när man letar nya fönster till sitt hus är såklart priset. Särskilt om det är många fönster man behöver. Det finns nätbutiker med stort utbud av fönster från olika tillverkare. Att handla på nätet är smidigt men blir också ofta billigare eftersom man slipper många mellanhänder.

5 Oct 2022