Slipa dina golv till nytt liv

Har du slitna gamla trägolv där hemma som du funderar på att riva ut och lägga om? Gör inte det. Med en professionell golvslipning kan även de tröttaste golvplankorna få nytt liv igen.

Trägolv är tveklöst ett av de mesta klassiska valen när det kommer till golv. Det är vackert och tidlöst, och det är ett väldigt enkelt och effektivt sätt att plocka in lite av den fantastiska svenska naturen i sitt hem. När det kommer till slittålighet, är trä dock något känsligare än golv av t ex keramik eller plast. Repor och slitage kan komma efter en tid, liksom fläckar av något som gått in i träet och inte kan torkas bort. Lyckligtvis går det att göra något åt det - med något så enkelt som en golvslipning och ny ytbehandling. Låt oss kika lite närmare på det.

Vilka golv kan slipas?

Så gott som alla trägolv kan slipas och behandlas om, men hur många gånger man kan göra det beror på golvtyp, skick och tjockleken på plankorna. Ett vanligt trägolv av plank kan i regel slipas av ungefär 3-4 gånger utan att stabiliteten i golvet försvinner. Har du parkettgolv istället för gedigna plankgolv? Ingen fara, det brukar gå fint att ge även sådana golv en omgång med slipmaskinen.

En golvslipning behöver inte nödvändigtvis utföras av en professionell golvläggare, det går också bra att göra det själv. Har man däremot aldrig gjort det förut eller vet med sig att man faktiskt har tummen mitt i handen, kan det vara en bra idé att leja bort arbetet. För att slipningen ska bli jämn och bra, är det nämligen viktigt att det görs på rätt sätt och med bra maskiner.

Avsluta med en behandling

Ett nyslipat trägolv må vara både vackert och dofta väldigt gott, men särskilt tåligt är det inte. I syfte att skydda träet och förlänga livslängden på dina golv, är det därför viktigt att också behandla golven efter en slipning. Man kan antingen måla plankorna om man föredrar en väldigt täckande färg - eller stryka på olja, vax eller bets om man hellre vill att det naturliga träet ska få skina igenom litegrann. Olika produkter ger olika finish och lämpar sig olika väl i olika utrymmen. Känner man sig osäker på hur och med vad man ska behandla sina golv, går det alltid bra att vända sig till en färgbutik, en målare eller en byggvaruhandel för tips och rådgivning.

20 Jul 2020