Slipa golvet själv – eller anlita företag?

Även om dagens trägolv är tillverkat i slitstarkt trä och är ytbehandlade så blir de slitna över tid. Lacken slits sakta men säkert bort, repor uppstår och fuktfläckar kan skapas. Till slut kommer man till den punkt att golvet behöver slipas. Frågan blir då om golvslipningen ska ske på egen hand eller om ett företag ska anlitas. Här finns olika alternativ, bara i Södertälje.

Uthyrningsföretag:

Att slipa golvet på egen hand är relativt enkelt förutsatt att man har rätt maskiner. Självklart går de att köpa men då kommer kostnaden för slipningen av golvet bli betydligt högre än om företag anlitats för hela arbetet. Genom att hyra maskinerna hålls kostnaden nere. I norra Södertälje ligger flera företag inom denna bransch så som exempelvis den rikstäckande kedjan Ramirent. Men det finns även ett flertal mer lokala företag som hyr ut allt från mindre kranar och golvslipningsmaskiner till stegar och avancerade handverktyg. Ett tips är att ta hjälp av ett par vänner och fokusera arbetet på en eller två dagar. På så vis hålls hyrtiden nere och därmed även kostnaden. 

Tala om vilket slags golv som ska slipas

Det är mycket viktigt att man berättar för personalen på uthyrningsföretaget vilket slags golv man har eftersom de olika maskinerna är anpassade för olika slags material. Vid val av fel maskin kan golvet förstöras rejält. Eftersom du själv utfört arbetet kan inte heller företaget ställas till svars för eventuella ekonomiska skador. Prova alltid på mindre delar av golvet först för att träna. Har man aldrig slipat ett golv förr bör man även undvika att slipa golv på ytor som ofta ligger i blickfånget. Kom ihåg att alltid lägga lack eller annan ytbehandling på golvet efter att en golvslipning skett. I annat fall kommer slipning behöva ske inom kort igen. 

Anlita golvföretag:

I Södertälje finns ett par företag som erbjuder golvvård, slipning och behandling av golv. En del av dessa säljer även parkett och andra golv medan andra enbart fokuserat på själva efterbehandlingen. Det är mycket vanligt att dessa kommer ut till dig gratis för att tittat på golvet för att därefter kunna ge en offert. Eftersom olika träslag, hårdhet och uppbyggnad av golvet avgör vilka maskiner som behöver användas är det svårt för företagen att ge offert utan att först besöka kunden. Eftersom det är gratis att få hembesök och få offert kan man alltid ta in detta för att jämföra vad det kostar mot att genomföra arbetet själv. Många tror nämligen att man ”tjänar” stora summor på att genomföra arbetet själv. Men så behöver det inte vara. Fortsätt läsa här om golvslipning i Södertälje på: golvslipningsödertälje.se.

Snabbt med professionella golvslipare 

Erfarna golvslipare kan både slipa och behandla ett normalstort golv på en dag. Det ska ställas mot privatpersoner som inte sällan håller på 2-3 dagar med samma arbete.  En tid som annars hade kunnat läggas på extrajobb och därmed mer inkomst. Man får därmed ställa utebliven inkomst mot kostnaden av en duktig golvslipare, där även 30% får dras av i arbetskostnad. 

Den största orsaken att anlita ett företag för golvslipning är däremot kvalitén och garantin. Skulle något hända som förstör golvet är det företagets försäkring som täcker upp detta. Med god kunskap och erfarenhet har även företagen större chans att lyckas med allt från val av rätt utrustning till en snygg slipning. Allt handlar alltså om en avvägning mellan tidsåtgång, pris och behov av kvalitet. 

20 Mar 2018