Ta hand om dina golv med regelbunden städning

I Stockholm finns så många vackra gamla trägolv. Många har legat i generationer och bara blivit finare med åren. Naturligt slitage på trägolv är inget fel i sig, det patinerar golven och tar fram det naturliga i träet. Men det är skillnad på ett naturligt slitet golv och ett golv som man inte tagit hand om på rätt sätt. För att ett golv ska må bra måste man se till att det rengörs regelbundet, och det på rätt sätt.

Ytskiktet, om det så är lack, olja eller vax, får inte slitas ner så att det släpper igenom smuts och fukt till träet, då förstörs golvet. Om man märker att ytskiktet har slitits ner för mycket måste man lacka eller olja om golvet. Men för det mesta räcker det med att dammsuga regelbundet och att våttorka golven.

Använd inte för mycket vatten

Generellt kan sägas att med trägolv gäller det alltid att vara så sparsam man kan med vatten och kemikalier. Men sedan skiljer det sig lite i hur man bäst rengör, beroende på vad golvet är ytbehandlat med. När en städfirma i Stockholm tar sig an en hemstädning ger de till exempel olika behandlingar för lackade och oljade golv. Här kommer en kort beskrivning av hur man bäst tar hand om golv utifrån ytbehandling.

Att rengöra ett hårdvaxoljat trägolv

Hårdvaxolja är numera den populäraste ytbehandlingen av gamla trägolv i Stockholm. Den har oljans förmåga att tränga ner i träet och skydda på djupet, men samtidigt lägger sig vaxet som en hinna som likt lack gör golvet tåligt.

På ett hårdvaxoljat golv bör du dagligen sopa undan synlig smuts och grus och dammsuga det någon gång i veckan. Någon gång i månaden kan du fukttorka golvet med en lätt fuktad mopp. Kolla med leverantören vilket rengöringsmedel som rekommenderas och använd det sparsamt. Du ska inte använda mer vatten än att golvet är torrt igen efter ett par minuter.

Rengöring av lackade trägolv

 Lack har länge varit standard på Stockholms trägolv. Det gör golvet tåligt och ger det även en lyxig finish som kan uppskattas i de finare salongerna. Ett lackat golv rengör man medelst dammsugning någon gång i veckan och torkar av det med en hårt urvriden microfiberduk som först doppats i ljummet vatten med ett par droppar diskmedel i.

Blir det repor i lack syns de tydligt. Se därför till att ha rutiner för att stoppa grus och smuts redan i hallen. En ordentlig dörrmatta och absolut inga ytterskor inomhus. Dammsug hallen regelbundet för att undvika att grus kommer in i bostaden.

Om trägolvet är oljat

Många föredrar att olja sina golv, på grund av det mjuka och varma intryck ett oljat golv ger. Oljade golv är dock inte lika stryktåliga som hårdvaxoljade eller lackade trägolv och bör därför behandlas med större varsamhet. Rengör med vatten blandat med en återfettande golvsåpa, hör i butiken vilken såpa som rekommenderas till just ditt golv. Se alltid till att vrida ur moppen hårt innan du börjar torka rent golven.

Ta hjälp med hemstädning i Stockholm

Har du svårt att hinna med städningen, vilket är ett problem för många Stockholmare med många fritidsaktiviteter och långt till jobbet, kan det vara en idé att ta hjälp av en städfirma för hjälp med hemstädningen. Det går att teckna abonnemang för hemstädning med en bra städfirma i Stockholm, och då kommer man överens om hur ofta det ska städas och vad som ska göras. Vanligast är veckovis städning men det går även att få städning oftare eller mer sällan.

Regelbunden hemstädning gör ditt hem rent och fräscht och gör underverk för golven, samtidigt som du och din familj får tid över till annat.

8 Nov 2018