Taket fyller en stor funktion

Då det kommer till husets tak så ska man veta att denna del har en förmåga att påverka betydligt mer än vad många tror. Ett tak fyller dels sin naturliga funktion och där det skyddar oss mot regn, mot snö, mot hagel och mot starkt sol. Dels så har det även en rent estetisk - och bortglömd - funktion. Ett smutsigt, nött och fult tak spiller över på hela huset. Man ser ofta taket först och om detta inte är i gott skick så kommer hela huset att upplevas som slitet och mindre tilltalande.

En tredje viktig funktion gäller det rent ekonomiska. Upplever du att du hela tiden dras med en hög energiräkning - trots att du har ganska energisnåla lösningar i ditt hem? Troligt är då att taket är otätt och att kall luft kommer in i huset medan varm luft åker ut. Du betalar hela tiden en massa pengar i onödan och där du istället borde lagt dessa kronor på en takläggare och ett nytt tak.  

Anlita en takläggare för inspektion

Hur ser ditt tak egentligen ut och vilken kvalitet håller det? Troligt är att du inte har någon aning; de flesta av oss tänker inte alls på våra tak. Vi skulle därför rekommendera att du kontaktar en takläggare och låter denne inspektera - och eventuellt korrigera - ditt tak. Det går naturligtvis att göra så på egen hand också, men man bör vara medveten om att taket är högt, att det kan vara halt och att du kanske inte har rätt typ av taksäkerhet installerad (något som du också kan anlita en takläggare för att åtgärda).

Dessutom så vet du förmodligen inte vad du ska kolla efter heller; genom att låta en takläggare göra jobbet så får du svart på vitt kring vilka eventuella åtgärder som måste vidtas.

Byta tak - låt din takläggare hjälpa dig

Vi kan säga att du bor i Stockholm och där ditt tak - efter en inspektion av en takläggare - visar sig hålla så pass dålig standard att det behöver bytas. Hur ska du gå vidare i detta? Vårt råd är att du låter en professionell yrkesman sköta jobbet. Av flera olika skäl som vi tänkte visa här nedan:

  1. Du får ett bättre jobb. Ett tak ska hålla - beroende på material - i upp till åttio år. Risken finns att du får en kortare livstid på det tak du lägger själv och därmed - i slutändan - får betala mer.

 

  1. Du får ett bättre pris. Dels så kan du använda rot-avdraget och dra av 30 % av den totala arbetskostnaden för ditt takbyte. Dels så kan din takläggare säkerligen erbjuda rabatt på det material du ska ha på taket. Som en tredje uppsida så slipper du hyra exempelvis ställningar, container samt en lift för att få exempelvis tegelpannor på plats.

 

  1. Du får fler möjligheter. Tegel kanske inte är den givna lösningen till ditt tak i Stockholm? Ett tak i plåt kanske är betydligt billigare att lägga och som dessutom ger huset mer karaktär? En takläggare kan komma med goda råd och ideér som du själv inte tänkt på.

Mer info: http://www.stockholmtakläggare.se.

30 Dec 2017